Droge Handen – Waarom een handcrème DE oplossing is

Beoordeel dit bericht

Onze handen zijn het lichaamsdeel dat we het meest gebruiken maar helaas, vaak ook het meest vergeten. Daarnaast worden onze handen direct blootgesteld aan verschillende factoren zoals water, vuil en diverse weersomstandigheden wat ze extra kwetsbaar maken en kan resulteren in droge handen. De symptomen verschillen per persoon en situatie maar veel voorkomende symptomen zijn bijvoorbeeld: een schraal gevoel, gerimpelde en ruwe huid, droge knokkels en soms zelfs open wondjes.

Oorzaken van droge handen

Droge handen worden vaak veroorzaakt door een combinatie van factoren en omdat de huid aan de bovenkant van de handen dunner is dan de rest van ons lichaam maakt dit het nog gevoeliger.

Een veel voorkomende oorzaak is het wassen van de handen en douchen in warm water,dit kan de huid uitdrogen omdat het warme water het beschermende vetlaagje van de huid aantast. Juist dit vetlaagje zorgt ervoor dat de huid niet uitdroogt. Daarnaast zijn de zeep producten die we gebruiken vaak gemaakt om vuil en vet van de huid te verwijderen, het nadeel hiervan is dat het ook de natuurlijke oliën van de huid kan verwijderen wat resulteert in een droge huid.

Droge handen handcrème gemaakt by Robins.
Foto’s door Mariska Kerpel voor By Robins

Verder kan het weer ook invloed hebben op de huid en leiden tot droge handen zoals bijvoorbeeld in de winter. In de wintermaanden is de luchtvochtigheid laag en er is er vaak ook meer wind, een lage luchtvochtigheid onttrekt het vocht uit de handen en kan daardoor voor droge handen zorgen. Dit kan ook binnenshuis gebeuren door de droge lucht van de verwarming of airconditioning.

Als laatste zijn er situaties waarbij droge handen voorkomen waar we minder aan kunnen doen zoals met bepaalde huidaandoeningen (psoriasis of eczeem) of mensen die bepaalde medicijnen slikken of behandelingen ondergaan.

De juiste handcrème vinden

Ondanks dat droge handen veel voorkomen hoeft dit niet altijd het geval te zijn, een goede handcrème kan je al een heel eind op weg helpen. Om de juiste handcrème te vinden moet je goed naar de ingrediënten en hun werking kijken.

Ingrediënten die kunnen helpen tegen droge handen en die meer vocht in brengen zijn hydraterende ingrediënten zoals, hyaluronzuur, cetearyl alcohol en vitamine E. Daarnaast is het voor je handen net zo belangrijk als voor je gezicht, of misschien zelfs belangrijker, om SPF te dragen, en je huid te beschermen tegen de schadelijke UV stralen. Als laatste is het van belang om te zoeken naar ingrediënten die een beschermingslaagje over de huid leggen en daardoor er voor zorgen dat er minder water verdampt, dit zijn ingrediënten zoals jojoba olie, olijfolie, dimethicone en bernagie olie.

De beste handcrème – Signature Hand Cream SPF 15

De Signature Hand Cream SPF 15 van By Robins is naar onze mening de beste handcrème, en nu vraag je je af waarom? De handcrème is 100% vegan en speciaal gemaakt om de handen intens te hydrateren. De jojoba olie in de crème zorgt ervoor dat water niet ontsnapt uit de huid waardoor de handen voor een langere tijd zacht blijven aanvoelen. Daarnaast heeft de handcrème een zonnebeschermingsfactor waardoor de handen direct beschermt zijn tegen de UV stralen van de zon en vroegtijdige veroudering van de huid tegen gaat. De crème is licht, trekt snel in de huid en doordat de crème in een airless flesje met pompje zit wordt er niet onnodig crème verspild. Tot slot, zorgen de avocado olie en gember extract ervoor dat de huid van de handen soepel blijft en de nagelriemen zacht worden, waardoor de handen er mooi verzorgd uitzien. 

Droge handen handcrème gemaakt by Robins.
Foto’s door Mariska Kerpel voor By Robins

Hieronder staan een aantal uitgelichte ingrediënten die helpen met het tegen gaan van droge handen en essentieel zijn om de juiste verzorging te geven aan je handen.

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur komt van nature voor in onze huid, en onder meer in ons bindweefsel, het helpt onder andere om vocht in de huid vast te houden. Daarnaast bevordert hyaluronzuur wondgenezing en helpt het behouden van elasticiteit en volume van de huid. Naarmate we ouder worden neemt de productie van hyaluronzuur in het lichaam af, het gebruik van dit ingrediënt kan hierbij dus extra nuttig zijn. Hyaluronzuur in een handcrème helpt om vocht vast te houden, de huid te herstellen en fijne lijntjes te verminderen.

Vitamine E

Vitamine E is een antioxidant en van nature niet te vinden in ons eigen lichaam, we moeten deze vitamine binnen krijgen via onze voeding. In huidverzorgingsproducten is het ingrediënt vaak te vinden als Alpha-tocopherol. Vitamine E als ingrediënt in een handcrème kan de huid helpen met het behouden van water wat van nature in onze huid zit, dit voorkomt het droger worden van de huid. Daarnaast kan deze antioxidant zonnevlekken verlichten en de huid beschermen tegen cel schade die veroorzaakt worden door de zon.

Cetearyl alcohol

Over het algemeen willen mensen liever geen alcohol terug vinden in huidverzorgingsproducten, daarentegen bestaan er ook soorten alcohol die de huid niet of nauwelijks irriteren, cetearyl alcohol is er daar één van. Cetearyl alcohol is een samengestelde alcohol bestaande uit, cetyl alcohol en stearyl alcohol, deze kunnen worden gewonnen uit kokos- en palmolie. Dit ingrediënt wordt vaak gebruikt als emulgator; een bindmiddel waardoor water en olie kunnen mixen en samen komen tot een crème. Het voordeel van dit ingrediënt is dat het juist helpt om vocht vast te houden en de huid zacht laat aanvoelen.

SPF

Het is belangrijk om een handcrème te kiezen die een zonnebeschermingsfactor heeft omdat onze handen direct worden blootgesteld aan de UV stralen van de zon. Bovendien is de zon de voornaamste oorzaak van vroegtijdige veroudering van de huid, je kunt hierbij denken aan zonnevlekken, fijne lijntjes en rimpels. Het dragen van een handcrème met SPF kan dit tegen gaan en ervoor zorgen dat je handen goed beschermd zijn.

Jojoba olie

Jojoba olie wordt ook wel vloeibaar goud genoemd en wordt gewonnen uit de zaden van de jojobaplant (Simmondsia Chinensis). De olie bezit natuurlijke antioxidanten, zoals vitamine E en is geschikt voor alle huidtypes. Jojoba olie is een vochtinbrengend ingrediënt, dit betekent dat het de huid afsluit met een beschermende barrière om te voorkomen dat de huid van de handen vocht verliest en droog wordt. Daarnaast verbeterd jojoba olie de elasticiteit van de huid en helpt daarbij vroegtijdige huidveroudering te vertragen, terwijl je handen een gezonde glow krijgen.

Gezonde, mooie en zachte handen

Droge handen komen veel voor maar dat is echt niet nodig, met de juiste handverzorging kom je al een heel eind. Probeer je handen te wassen met koud water in plaats van warm, en check daarbij meteen of je niet een te agressieve zeep gebruikt, maar een pH neutrale. Verder kunnen we het niet vaak genoeg zeggen maar om een droge huid te verzorgen moet je smeren, smeren, smeren! Een goede handcrème kan je helpen om het water wat zich in de huid bevindt vast te houden, en je handen te beschermen van vervuiling en de (droge) buitenlucht. Je verlaat het huis toch ook niet zonder een dagcrème op je gezicht te smeren, waarom zou je dit wel met je handen doen? De Signature Hand Cream SPF 15 van By Robins hydrateert de handen, beschermt ze en laat ze zacht aanvoelen, wat wil je nog meer?

SEO specialist | Website

Pieter is extremely fascinated by digital innovation and entrepreneurship. As an SEO specialist and founder of Torseo, he helps international companies build their brands and increase online visibility by implementing sustainable and efficient SEO strategies to grow organic traffic.
He graduated from HoGent University College with a bachelor in Marketing and gained invaluable experience at some leading international Belgian companies such as TVH and Renson. By gaining experience in international b2b and b2c environments, Pieter knows how to deal with regional differences like no other. Moreover, he works very closely with internal stakeholders to achieve the predefined objectives.
Pieter also founded, as a passionate blogger, one of the largest communities for bloggers in Belgium and the Netherlands. Bloggers Benelux counts more than 1000 bloggers and is still growing.

Plaats een reactie