Wat is pyrografie en wat is een pyrograaf? Complete gids met bruikbare tips!

5/5 - (4 stemmen)

Pyrografie, ook wel houtskoolbranding genoemd, is een techniek waarbij met behulp van hitte en een brander een patroon of afbeelding wordt gebrand in hout, leer of andere natuurlijke materialen. Een pyrograaf is een kunstenaar of ambachtsman die deze techniek gebruikt om unieke en prachtige stukken te creëren. In dit blogbericht zullen we uitleggen wat pyrografie is, welk hout je kunt gebruiken en wat je nodig hebt om zelf pyrograaf te worden.

Wat is pyrografie?

Pyrografie is een techniek waarbij (meestal) hout, leer of andere natuurlijke materialen met hitte worden bewerkt. Ook wel bekend als houtbranden of brandschilderen, pyrografie kan worden gebruikt om afbeeldingen en tekst te creëren door variaties in kleur te maken, van bruin tot zwart.

Wat is een pyrograaf?

Een pyrograaf, de persoon die pyrografie toepast, kan dit doen met een soldeerbout, een speciaal voor pyrografie bedoeld brandapparaat of zelfs met een vergrootglas en zonlicht. Het is belangrijk op te merken dat niet alle houtsoorten geschikt zijn voor pyrografie.

Wat heb je nodig voor pyrografie?

Om te beginnen met pyrografie heb je slechts een houtbrandapparaat, ook wel een pyrografie pen genoemd, en een houten ondergrond nodig. Er zijn echter een aantal handige hulpmiddelen die je kunt gebruiken om je werk gemakkelijker te maken, zoals transferpapier waarmee je eenvoudig een tekening of tekst kunt overbrengen op de ondergrond. Andere hulpmiddelen zijn decoratieve houtbrandpunten die je op je pyrografie pen kunt schroeven om leuke patroontjes mee te brandstempelen.

Pyrografie pen

Ben je geïnteresseerd in pyrografie en kunt u niet wachten om aan de slag te gaan? Dan kun je beginnen uitkijken naar een houtbrander of pyrografie pen.

Een houtbrandapparaat is een essentieel gereedschap voor wie bezig is met pyrografie, een techniek waarbij hout met hitte wordt bewerkt. Vroeger werd pyrografie met behulp van een vergrootglas en zonlicht uitgevoerd, maar tegenwoordig wordt het steeds vaker met een speciaal voor pyrografie ontworpen houtbrandapparaat gedaan. Dit maakt het mogelijk om veel preciezer te werken dan met alternatieven zoals een soldeerbout.

Voorbeeld van een pyrografie pen of houtbrander die in een houten kistje aan het branden is.
Voorbeeld van een pyrografie pen of houtbrander.

Je hebt reeds een instapmodel vanaf 20 euro. Wil je echte kunstwerkjes maken, dan zijn er ook modellen van om en bij de 200 euro. Op bol.com vind je aardig wat houtbranders.

Pyrografie patronen en sjablonen

Heb je even geen inspiratie meer? Dan kun je altijd gebruik maken van pyrografie patronen en sjablonen. Deze kun je heel gemakkelijk online kopen. Bijvoorbeeld op Etsy, bij Maene Houtbewerkingsmachines en Art & Hobby. Deze tekeningen zijn ideaal voor pyrografie beginners.

Welk hout is geschikt voor pyrografie?

Berken triplex wordt vaak beschouwd als het meest geschikte materiaal voor pyrografie, maar andere houtsoorten zoals berken multiplex, populieren triplex en vurenhout zijn ook geschikt. Aan het einde van dit blog zullen we een aantal voorbeelden tonen van planken die geschikt zijn voor pyrografie. Wij bieden een brede selectie van houten plaatjes in standaard afmetingen die perfect zijn voor gebruik met een houtbrandapparaat.

Extra tips rond pyrografie

Tip 1: Wees voorzichtig, de pyrografie pen kan heel warm worden

Wees voorzichtig met de houtbrandpen. Deze zal snel erg heet worden, dus zorg dat je het opzetstuk waarmee je wil werken bevestigd heeft voordat je het apparaat inschakelt. Gebruik altijd tang om opzetstukken vast te zetten en los te maken. Laat de pen ongeveer twee minuten opwarmen voordat je begint met branden. Tijdens het opwarmen, plaats de pen in een houder of aardewerken pot om te voorkomen dat je jezelf zich per ongeluk brandt.

Tip 2: schuur het hout voordat je begint

Schuur het hout voordat je begint, dit zorgt ervoor dat de details van je tekening duidelijker zichtbaar zijn en het werk netter wordt. Gebruik een stuk schuurpapier met korrelgrootte 320, wikkel het om een plat houten blok of bevestig het aan een schuurmachine en schuur alle delen van het hout er lichtjes mee.

Tip 3: maak lichte streken in plaats van veel te veel druk uit te oefenen

Beginners maken vaak de fout om te hard te drukken met de pen als ze denken dat ze zo een beter resultaat krijgen. Maar dat is niet waar. Maak liever lichte streken dan veel druk uit te oefenen. Zo heb je meer controle over de pen, maak je minder fouten en loop je minder risico om je te branden.

Tip 4: wees geduldig tijdens het houtbranden

Wees geduldig tijdens het houtbranden, het is geen wedstrijd wie het snelst klaar is. Het is een trage techniek, ongeacht welke materialen je gebruikt. Pyrografie vraagt focus en precisie.

Tip 5: gebruik wat afvalhoud om te experimenteren

Experimenteer met de verschillende opzetstukken die je bij je pyrografie pen hebt gekregen. Stukken afvalhout is hier uitermate voor geschikt. Hierdoor krijg je een beter beeld van wat je kunt doen met de verschillende opzetstukken, en voor welke projecten je ze kunt gebruiken. Welke opzetstukken je kiest, hangt af van het type tekening dat je maakt en hoe gedetailleerd je hem wilt maken.

Geïnspireerd om pyrograaf te worden?

Pyrografie is een unieke en fascinerende techniek waarmee kunstwerken kunnen worden gecreëerd door hout of andere natuurlijke materialen met hitte te bewerken. Met behulp van een houtbrandapparaat, pyrografie patronen en decoratieve houtbrandpunten kun je eenvoudig beginnen met het maken van uw eigen prachtige kunstwerken. We hopen dat dit artikel je geïnspireerd heeft om aan de slag te gaan met pyrografie en dat je veel plezier zult beleven aan het ontdekken van de vele mogelijkheden van deze techniek. Vergeet niet dat het belangrijk is om alleen geschikte houtsoorten te gebruiken voor pyrografie om te voorkomen dat het hout beschadigd raakt. Succes met je pyrografie avontuur!

Geinteresseerd in terrazzo? Ontdek onze DIY terrazzo maken tutorial.

SEO specialist | Website | + berichten

Pieter is extremely fascinated by digital innovation and entrepreneurship. As an SEO specialist and founder of Torseo, he helps international companies build their brands and increase online visibility by implementing sustainable and efficient SEO strategies to grow organic traffic.
He graduated from HoGent University College with a bachelor in Marketing and gained invaluable experience at some leading international Belgian companies such as TVH and Renson. By gaining experience in international b2b and b2c environments, Pieter knows how to deal with regional differences like no other. Moreover, he works very closely with internal stakeholders to achieve the predefined objectives.
Pieter also founded, as a passionate blogger, one of the largest communities for bloggers in Belgium and the Netherlands. Bloggers Benelux counts more than 1000 bloggers and is still growing.

Plaats een reactie