Budgetteren als lifestyle

Beoordeel dit bericht

Na het afronden van mijn studie had ik even geen cent te makken. Het was zo frustrerend. Ik hoopte om met mijn bul een super goede baan te bemachtigen. Helaas was er toen een flinke economische crisis en ik merkte de gevolgen daarvan meteen. Ik had mijn droombaan niet meteen te pakken en het grote geld kwam maar niet. Het was geen leuke periode, maar die tijd heeft er wel voor gezorgd dat ik anders naar geld ben gaan kijken.

Budgetteren moet je leren

Vroeger viel ik als scholier zowat in slaap tijdens mijn economie(achtige) lessen in de klas. Het boeide me niet en ik kon er ook niets mee. Nu wens ik echt dat scholieren op een veel interactieve manier les krijgen over geld en gerelateerde onderwerpen. Het kan een goede basis zijn om over geld te leren en om erover te praten. Iedereen kan bijvoorbeeld in de schulden belanden, maar nog belangrijker is de kennis en wilskracht om eruit te komen. Budgetteren kan helpen. Budgetteren kan je zelf helpen om optimaal te leven.

bugetteren moet je leren

Stap 1: breng alles in kaart

Wat vind je belangrijk? Probeer daar ruimte voor te creëren in je leven. Dat is voor iedereen zo verschillend, maar er is wel een stappenplan om te budgetteren. Ten eerste moet je nagaan welke kosten je allemaal hebt. Breng het allemaal in kaart, want van overzicht krijg je inzicht denk ik altijd maar. Wat geef je per dag, week, maand of jaar uit? Ja, hier moet je even voor gaan zitten. En zelfs als je er even voor gezeten hebt, zul je nog steeds om de zoveel tijd moeten evalueren. Dit doe je om te kijken of je uitgavepatroon nog steeds hetzelfde is. Enfin, terug naar stap 1: Bekijk je bankrekening en probeer de soorten kosten te groeperen. Betaal je veel met contant geld? Dan moet je op een andere manier gaan bijhouden waar je je geld allemaal aan uitgeeft. Misschien kun je dat op je mobiele telefoon doen of in je agenda. Op deze manier kun je zien wat voor kosten je hebt.

Stap 2: prioriteer je kosten

Welke kosten zijn nodig? Wat kun je zien als pure luxe? Mensen hebben altijd het idee dat wanneer je gaat budgetteren dat je overal op moet inleveren. Dat is niet het geval. Geld besparen is leuk en moet ook leuk blijven. Je moet het zo zien: als je geld bespaart, kun je het uitgeven aan de dingen die je echt fijn vindt. Wanneer je geld opzij legt, kun je blijven doen wat je belangrijk vindt. Als je wasmachine stuk gaat en al helemaal als die aan vervanging toe is, hoef je je geen zorgen te maken. Je hebt immers een buffer opgebouwd. Budgetteren als lifestyle geeft minder stress. Maak voor jezelf een overzicht van de verschillende kosten. Vind je reizen erg belangrijk, leg daar maandelijks geld voor opzij. Tijdens het inzichtelijk maken en prioriteren van de kosten, besef je dat bepaalde kosten best kunt schrappen. Ga je nooit naar de sportschool maar betaal je al een jaar een abonnement. Stop daarmee. Dit is blijkbaar niet de manier om je aan het sporten te krijgen. Misschien moet je meer buiten gaan wandelen met een vriend of vriendin. Vind je de koffie die je steeds buiten de deur haalt niet eens geweldig? Waarom koop je die dan nog. Kappen nou. En zo kun je bepaalde kosten elimineren. Uiteraard gaat dat niet zo met de vaste lasten. Je kunt natuurlijk wel nagaan welke aanbieders goedkoper zijn. Nu moet je onderzoek doen naar de verschillende tarieven en aanbiedingen.

Stap 3: pas je gedrag aan

Deze stap is moeilijk hoor. Je bent zo gewend op een bepaalde manier te leven en nu, opeens, moet je je gedrag aanpassen. Hierbij is het belangrijk om te weten waarom je dat doet. Je moet een doel hebben, anders houd je het niet vol. Je moet tegen jezelf kunnen zeggen: nee, ik hoef even geen nieuwe kleren, omdat ik wil sparen voor een groter doel. En dat groter doel bepaal jij helemaal zelf natuurlijk. Je kunt over je zoektocht naar besparen bloggen, dat helpt mij in ieder geval om na te denken over wat ik aan het doen ben. Zo leer ik ook meer over andere mensen hun ervaring en tips. Het is zo waardevol.

Stap 4: kijk naar je inkomsten

Ha, je bent er nog niet. Je kosten heb je mooi in kaart gebracht en je uitgeefgedrag mooi aangepast. Hoe zit het met je loon of je nettowinst? Misschien moet je ook gaan nadenken hoe je meer per maand kunt verdienen. Wellicht dat je van baan moet veranderen, meer moet werken, anders moet gaan werken, van je hobby je side hustle moet maken. Wie weet kun je gebruik maken van een goede overheidsregeling. Zo zie je maar dat ook op dit gebied je meer onderzoek moet doen. Budgetteren als lifestyle is helemaal niet saai. Het zorgt ervoor dat je alles uit het leven haalt en een gebalanceerd leven hebt.

www.mamabudget.nl

SEO specialist | Website | + berichten

Pieter is extremely fascinated by digital innovation and entrepreneurship. As an SEO specialist and founder of Torseo, he helps international companies build their brands and increase online visibility by implementing sustainable and efficient SEO strategies to grow organic traffic.
He graduated from HoGent University College with a bachelor in Marketing and gained invaluable experience at some leading international Belgian companies such as TVH and Renson. By gaining experience in international b2b and b2c environments, Pieter knows how to deal with regional differences like no other. Moreover, he works very closely with internal stakeholders to achieve the predefined objectives.
Pieter also founded, as a passionate blogger, one of the largest communities for bloggers in Belgium and the Netherlands. Bloggers Benelux counts more than 1000 bloggers and is still growing.

Plaats een reactie