3 leuke manieren om duurzamer te leven

5/5 - (7 stemmen)

Robin schrijft op simpelduurzaam.nl over duurzaam leven. Ze kiest graag voor simpele stappen met veel impact, en onderbouwt dit met cijfers en eigen ervaringen.

Duurzaam leven saai? Betekent het dat je helemaal niks meer mag? Het lijkt soms lastig de lol erin te houden als het gaat om duurzamer leven. Maar er zijn genoeg leuke, originele dingen te doen die niet alleen maar betekenen dat je dingen moet laten.

Grote impact op het klimaat

Vlees eten en vliegen komen regelmatig langs als het gaat om slechte impact op het klimaat. Of minder plastic gebruiken, water besparen en geen nieuwe kleren kopen. Deze dingen hebben ook daadwerkelijk een grote impact op klimaatverandering, maar ze zijn tegelijkertijd zo moeilijk voor mensen om mee te stoppen. Alsof al het leuks niet meer mag als je rekening wil houden met het klimaat.

Het lijkt soms lastig de lol erin te houden als het gaat om duurzamer leven. Maar er zijn genoeg leuke, originele dingen te doen die niet alleen maar betekenen dat je dingen moet laten.
In dit artikel delen we drie tips om duurzamer te leven.

Daarom ga ik op zoek naar de dingen die het leuk houden, die origineel zijn máár tegelijkertijd wel flinke impact maken als het gaat om klimaatverandering tegengaan. Dus hierbij een paar andere tips dan die je meestal hoort:

  1. Verduurzaam je geld
  2. Koop tweedehands
  3. Start een duurzaam initiatief op je werk

Tip 1: verduurzaam je geld

Misschien denk je er niet zo bij na, maar er wordt in van alles geïnvesteerd met jouw geld. Dit is bijvoorbeeld het geld dat je uitgeeft aan je zorgverzekeraar of dat je op de bank hebt staan. Deze partijen hebben ontzettend veel geld te besteden en investeren dit in bedrijven. Er wordt helaas volop belegd in olie en gas of wapens, maar ook in duurzame energie of de circulaire economie. Stap dus over op een duurzame verzekering en een duurzame bank. Simpele stap, groot resultaat!

Je kunt er ook voor kiezen je eigen spaargeld bewust duurzaam te beleggen. Dit kan al heel laagdrempelig via Lendahand of Meewind. Zo kun je investeren in initiatieven die zorgen voor bijvoorbeeld sociale impact of duurzame energie.

Tip 2: koop en verkoop tweedehands

Gemiddeld is de grootste impact op het milieu (van Nederlanders) het kopen van spullen. Niet vlees of vliegen, maar spullen, met name elektronica. De impact op de planeet zit hem in het winnen van de grondstoffen, de productie van materialen en onderdelen en het transport. Een goede duurzame stap is dan ook om dingen tweedehands te kopen. Zoek eens op marktplaats, ga struinen in een kringloop of op een vlooienmarkt.

Zoek daarnaast eens in huis welke spullen die je niet gebruikt daar rondslingeren waar iemand anders iets mee zou kunnen. Sla vooral de zolder niet over om lekker te ontspullen. Ontspullen zorgt niet alleen voor meer ruimte in je huis, maar is ook een duurzame daad omdat goede spullen daarmee weer op de markt komen die andere mensen kunnen gebruiken. Zo hoeven zij niet iets nieuws te kopen!

Tip 3: start een duurzaam initiatief op je werk

Je hebt natuurlijk niet alleen als persoon impact op het klimaat, maar ook als werknemer of werkgever. Misschien is die footprint nog wel groter! Er zijn talloze manieren om te verduurzamen op de werkvloer. Je hebt waarschijnlijk niet overal invloed op, maar het is leuk om te kijken waar je mensen enthousiast voor kunt krijgen. Duurzaam werken is daarnaast heel goed voor het imago van het bedrijf, dus je kunt er ook mee promoten.

Waar kun je bijvoorbeeld aan denken? Kijk eens hoe het geld van jouw bedrijf wordt besteed. Hebben jullie een duurzame bank, energieleverancier, pensioenfonds? Als het gaat om spullen kun je eens kijken waar de oude computers en bureaus heengaan als die niet meer worden gebruikt. Naar de vuilnis of tweedehands doorverkocht? En tot slot kun je het eten in de kantine onder de loep nemen. Hoeveel vegetarische producten worden er eigenlijk verkocht en is er animo voor een Meatless Monday?

Duurzame daden

Het glas is halfvol als je de lol erin houdt qua duurzaam doen. Zoek in mogelijkheden en je komt tot leuke, creatieve oplossingen. Je houdt meer geld over om toffe activiteiten te ondernemen als je minder nieuw koopt en je komt tot fijne nieuwe contacten als je een duurzaam initiatief start. Ik hoop dat je je geïnspireerd voelt om duurzamer te leven met deze tips. Heb je nog andere leuke tips om duurzaam te leven? Laat het dan weten in de comments! 👇

SEO specialist | Website

Pieter is extremely fascinated by digital innovation and entrepreneurship. As an SEO specialist and founder of Torseo, he helps international companies build their brands and increase online visibility by implementing sustainable and efficient SEO strategies to grow organic traffic.
He graduated from HoGent University College with a bachelor in Marketing and gained invaluable experience at some leading international Belgian companies such as TVH and Renson. By gaining experience in international b2b and b2c environments, Pieter knows how to deal with regional differences like no other. Moreover, he works very closely with internal stakeholders to achieve the predefined objectives.
Pieter also founded, as a passionate blogger, one of the largest communities for bloggers in Belgium and the Netherlands. Bloggers Benelux counts more than 1000 bloggers and is still growing.

Plaats een reactie