Wat is het verschil tussen een veganist en vegetariër?

5/5 - (1 stemmen)

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een vegetariër en een veganist? Een veganist eet en gebruikt niets dat van dieren afkomstig is. En een vegetariër eet geen dode dieren. In dit artikel gaan we er verder op in.

Vegetariërs

Vegetariërs eten geen dode dieren, geen vlees, kip of vis dus.

Vegetariërs eten toch wel vis?

Dit is echt een grote misvatting. Sommige mensen noemen zich vegetariër, maar eten wel vis. In veel restaurants denken ze ook dat je al vegetariër wel vis eet. Een vegetariër eet geen dode dieren. Als je geen vlees eet, maar wel vis dan ben je een pescetariër:

Vegetariër die ook geen zuivel gebruikt

Er ziijn ook vegetariërs die geen dieren eten en ook geen zuivelproducten nuttigen. Ze eten dan wel andere dierlijke producten zoals eieren en honing. Deze heten dan ovo-vegetariër.

Vegetariër die ook geen eieren eet

Dan is er ook een groep vegetariërs die geen eieren eten, maar wel zuivel en andere dierlijke producten zoals honing. Deze heten dan lacto-vegetariër.

Ben je een  vegetariër of ben je vegetarisch?

Je bent een  vegetariër en je eet vegetarisch. Heel vaak zeggen mensen ik ben vegatarisch, dat zou betekenen dat jij een plant bent.

Veganist

Veganisme is een lifestyle en niet een dieet. Het gaat namelijk veel verder dan alleen wat je eet.

Veganisme is een levenswijze waarbij, voor zover mogelijk en praktisch haalbaar, wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren voor eten, kleding of andere doeleinden.

Een vaganist eet niets wat van dieren afkomstig is. Geen ei en melk, maar ook geen honing en gelatine bijvoorbeeld.

Waarom dan geen honing?

Deze vraag krijg ik vaak. Honing hebben de bijen zelf nodig om de winter door te komen. Voor een klein beetje honing moeten de bijen erg hard werken. Vaak wordt de honing dan weggehaald en krijgen ze er suikerwater voor terug. Dit suikerwater is dan wel net zo lekker zoet als de honing, maar bevat verder geen voedingsstoffen die de bij in de winter zo nodig heeft. Veel bijen overleven de winter dan ook niet.

Ook gebruiken veganisten niets wat van dieren afkomstig is. Dan moet je denken aan, dat ze geen kleding dragen van leer, wol, dons of zijde bijvoorbeeld.

Wist jij dat leer, helemaal niet van slachtafval komt? Hiervoor worden dieren speciaal gedood en het liefst wordt de huid er levend afgehaad, omdat het leer dan een mooiere glans heeft.

Voor de donsveertjes worden de eenden levend geplukt. Afgelopen week hoorde ik een mooie vergelijking. Wil je een idee hebben hoe dit voelt? Trek dan 1 voor 1 je schaamhaar eruit.

Een veganistische lifestyle

Er zijn drie redenen waarom mensen een veganistische lifestyle willen.

  • De dieren
  • De aarde
  • Jezelf

Voor de dieren

Mensen kiezen voor een veganistische levensstijl omdat er zoveel leed schuil gaat achter alles waar dieren voor gebruikt worden.  Dat voor het vlees een dier dood moet dat is wel bekend. Maar het leed achter eieren en melk is al veel minder bekend.

De koe moet eerst een kleintje hebben voor ze melk geeft. Het proces om zwanger te worden gebeurd vaak niet op een geheel vrouwvriendelijke manier. En dan wordt na de bevalling in de meeste gevallen ook nog eens haar baby van haar afgenomen, zodat er meer melk is voor de mensen.

Voor de aarde

Plantaardig eten en leven heeft ook vele voordelen voor onze aarde. Zo is er minder CO2 uitstoot.

Voor jezelf

Ten eerste moet het toch veel beter voelen dat je niet meer bijdraagt aan dierenleed.  Alle beetjes, en dus elke veganist, help bij het verminderen van het aantal dieren dat jaarlijks, gedood, gefokt, opgesloten en uitgebuit worden. 

En ten tweede is uit veel onderzoek gebleken dat plantaardig eten veel gezonder voor je is.  Bij bepaalde ziektes kun je minder of zelfs helemaal medicijn vrij leven. Bovendien verklein je de kans op hart en vaatziekten, kanker en diverse andere ziekten.

Zelf ben ik in eerste instantie veganist geworden voor de dieren. Het idee dat ik op een dood dier aan het kauwen ben, vind ik echt vreselijk. Om nog maar te spreken van al het dierenleed, echt vreselijk. Daarom ben ik blij dat ik mijn steentje bij kan dragen. Op mijn website kun je mijn hele verhaal lezen waarom ik veganist geworden ben.

Deze blog werd geschreven door Yvonne Bijkersma, eigenaar van Vegalifestyle.nl een 100% online vegan magazine.

Zelf ook je levensstijl veranderen? Ontdek alle berichten in onze lifestyle blog.

SEO specialist | Website

Pieter is extremely fascinated by digital innovation and entrepreneurship. As an SEO specialist and founder of Torseo, he helps international companies build their brands and increase online visibility by implementing sustainable and efficient SEO strategies to grow organic traffic.
He graduated from HoGent University College with a bachelor in Marketing and gained invaluable experience at some leading international Belgian companies such as TVH and Renson. By gaining experience in international b2b and b2c environments, Pieter knows how to deal with regional differences like no other. Moreover, he works very closely with internal stakeholders to achieve the predefined objectives.
Pieter also founded, as a passionate blogger, one of the largest communities for bloggers in Belgium and the Netherlands. Bloggers Benelux counts more than 1000 bloggers and is still growing.

2 gedachten over “Wat is het verschil tussen een veganist en vegetariër?”

  1. een interessant artikel dat de verschillende gradaties tussen “vegé” en “vega” duidt.

    Ik weet niet of het aan mij ligt, maar de uitgang “-ist” vind ik negatief klinken. Ik vrees dat ik teveel negatief belanden woord ken die zo klinken, gaande van sad- tot fasc-. Je kan zo zelf nog wel een collectie verzinnen.

    Een vegane persoon, of veganer/veganerin vind ik neutraler en minder agressief klinken. Of “plantaardiger”, dat klinkt pas echt mooi en aardig! Misschien kunnen we samen een nieuw en mooier worden voor deze levensstijl invoeren en promoten.

    Beantwoorden

Plaats een reactie