Wat kost het u aan elektriciteit en energie om een springkasteel 1 dag te huren?

5/5 - (3 stemmen)

Een springkasteel is een zeer gegeerde attractie op verjaardagsfeestjes, communiefeesten en tal van andere evenementen. Ondanks de stijgende energieprijzen, blijven we gretig springkastelen huren. Een springkasteel is nog altijd manier bij uitstek om kinderen een dagje zoet te houden. Maar hoeveel energie verbruikt zo een springkasteel nu op één dag? Wij zochten het voor je uit!

Hoe werkt een springkasteel?

De werking van een springkasteel is heel eenvoudig: een springkasteel, ook wel spingkussen genoemd, is een sterk luchtkussen gemaakt van PVC en nylon. Naast het springkasteel staat een elektrische blower die constant buitenlucht in het kasteel blaast. Eerst wordt het springkasteel gevuld met lucht, nadien zorgt de blower dat er een constante druk is zodat kinderen erop kunnen springen en spelen.

Wat kost het u aan elektriciteit en energie om een springkasteel 1 dag te huren?

Hoeveel energie verbruikt een springkasteel?

Een springkasteel is dus afhankelijk van een elektrische blower of blazer die constant lucht blaast in het kasteel. Om de energiekost te kunnen bepalen moeten we rekening houden met twee zaken: het vermogen van de blower en de huidige energieprijzen per kilowattuur (kWh).

Het standaard verbruik van een elektromotor (die de meeste springkastelen gebruiken) ligt gemiddeld op 1500 watt per uur, ofwel 1,5 kWh. Er bestaan natuurlijk zuinigere modellen, maar er zijn nog veel “minder zuinigere” blowers in omloop, vandaar dat we ons baseren op een gemiddeld verbruik.

Geef je een verjaardagsfeestje? Dan staat een springkasteel al snel 8 uur rechtop. Acht uur springen staat dan gelijk aan een totaalverbruik van 12 kWh. Als consument betaal je vandaag gemiddeld 0,46 euro per kWh aan energie (gegevens afkomstig van de VREG). Als we de rekensom maken, dan komt dit neer op een kost van 5,52 euro om acht uur te springen.

De stijgende energieprijzen hebben zeker een impact gehad. Vorig jaar (2021) kostte het 3,24 euro om een springkasteel of springkussen 8 uur in de stekker te steken. De prijs kWh bedroeg toen 0,27 euro. We zitten dus bijna met een verdubbeling van het tarief.

Weegt de kost op tegen het plezier?

Hierop zeggen wij volmondig neen. Als je een springkasteel huurt, haal je een echte stroomvreter in huis. De kost van 5,52 euro aan energie staat echter in schril contract met de uren spelplezier en beweging die kinderen hebben in openlucht.

Zelf een springkasteel kopen? Als je het veel gebruikt is het een pak voordeliger dan huren.

Plaats een reactie