Een springkasteel opblazen is helemaal niet zo moeilijk. Een goede voorbereiding én de juiste benodigdheden zijn natuurlijk wel belangrijk. Daarmee kun je springkussens in een paar minuten tijd opzetten. Maar waar moet je dan op letten? Welke maatregelen moet je treffen en hoe moet je een springkasteel opblazen? Hieronder lees je een duidelijke uitleg.
Wat heb je nodig voor het opblazen van een springkasteel?
Vrijwel alles wat je nodig hebt voor het opblazen van een springkasteel wordt geleverd door het verhuurbedrijf. Eventueel kun je ook nog extra accessoires huren. Zoals een dekzeil. Ook op locatie moet je de nodige voorzorgsmaatregelen nemen. De benodigdheden zijn:
Geleverd door het verhuurbedrijf
- Het springkasteel
- Blower van circa 1100 watt
- Haringen en ankers
Zelf voorzien
- Geaarde verlengkabel en stopcontact
- Dekzeilen (meestal ook te huur)
- Hamer en spanbanden
Zorg eventueel voor droge handdoeken. Bijvoorbeeld als het gaat regenen en je het springkasteel droog wilt maken. Dek de blower niet af als het gaat regenen. Zowel het springkussen als de motor zijn hiertegen bestand. Daarnaast is een vlakke ondergrond natuurlijk ook van belang. Deze mag een afloop hebben van maximaal 5%. Controleer de ondergrond op scherpe voorwerpen voordat je het springkasteel opblaast.
Wil je zelf een springkasteel kopen? Dan koop je best meteen ook een dekzeil en alle andere materialen die nodig zijn om het springkasteel te op te zetten. Vaak worden deze benodigdheden niet standaard voorzien.
Waar moet je op letten als je een springkussen opblaast?
Een springkasteel huren? Zorg ervoor dat je het springkasteel op de juiste manier uitrolt en deze na het opblazen stevig verankert met de juiste grondankers. Voor de stevigheid en de veiligheid kun je naast grondankers ook extra ook spanbanden gebruiken. Blaas een springkasteel niet op bij een windkracht 5 of hoger. Bij stormweer kun je het luchtkussen beter neerlaten. Gebruik voor de blower en het opblazen één goed verlengsnoer die voorzien is van randaarde.
Liever een springkasteel kopen? Lees dan zeker onze gids.
Een springkasteel opzetten en opblazen in 5 stappen
1. Ondergrond controleren en dekzeil plaatsen
Controleer de ondergrond op stenen en scherpe voorwerpen. Leg het grondzeil op de plaats waar het springkasteel komt te staan. Zorg ervoor dat het zeil aan weerszijden ongeveer 1,5 meter overlapt. Het dekzeil moet dus groter zijn dan het springkasteel.
2. Springkasteel uitrollen
Plaats het opgerolde springkasteel 1,5 meter van de rand van het dekzeil. Bepaal waar je de voorkant van het luchtkussen wilt hebben. Klik de riem om het kussen open rol het springkasteel helemaal uit. Sla ook de zijkanten van het springkasteel naar buiten.
3. Luchtslang aansluiten
Sluit de slang van het luchtkasteel aan op de blower. De blower verbind je met een geaarde verlengsnoer uit één geheel die helemaal uitgerold is. Controleer vooraf of de groep in jouw groepenkast een hoeveelheid van 1100 watt aankan.
4. Springkussens verankeren
Gebruik de meegeleverde haringen om het springkasteel te verankeren in de grond. Gebruik hiervoor de aangegeven punten die daarvoor bedoeld zijn. De ankers moeten in hun geheel in de grond worden geslagen. Als extra veiligheid kun je ook een spanband gebruiken. Bijvoorbeeld als het wat harder waait of als extra voorzorgsmaatregel.
5. Springkasteel opblazen en controleren
Steek nu de stekker van de blower in een geaard stopcontact. Het springkasteel vult zich snel met lucht. Desgewenst kun je de wanden van een lichte begeleiding voorzien. Bijvoorbeeld als de lucht niet meteen gelijkmatig wordt verdeeld. Controleer tijdens het opblazen ook goed of je alle schachten en openingen dicht hebt gedaan.
Pieter is extremely fascinated by digital innovation and entrepreneurship. As an SEO specialist and founder of Torseo, he helps international companies build their brands and increase online visibility by implementing sustainable and efficient SEO strategies to grow organic traffic.
He graduated from HoGent University College with a bachelor in Marketing and gained invaluable experience at some leading international Belgian companies such as TVH and Renson. By gaining experience in international b2b and b2c environments, Pieter knows how to deal with regional differences like no other. Moreover, he works very closely with internal stakeholders to achieve the predefined objectives.
Pieter also founded, as a passionate blogger, one of the largest communities for bloggers in Belgium and the Netherlands. Bloggers Benelux counts more than 1000 bloggers and is still growing.