Kriebelt het om zelf een springkasteel te kopen en om een verhuurbedrijf op te richten? Het klinkt aanlokkelijk en fantastisch leuk, toch zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. Deze opstartgids voor springkasteel verhuurders geeft alvast antwoord op enkele vragen waarmee je rekening moet houden.
Is het verhuren van springkastelen iets voor jou?
Dit is een heel belangrijke vraag. Je moet voor jezelf eerst uitmaken of je bereid bent om hard te werken. Een springkasteel is een heel leuk product, maar onderschat zeker niet wat er allemaal komt kijken bij een mogelijke verhuur. Je moet heel vaak werken tijdens de weekends op momenten dat andere mensen aan het ontspannen zijn, je bent heel vaak op de baan en je moet heel de dag door bereikbaar zijn voor boekingen of afzeggingen.
Doe de nodige research
Ga je voor de volle 100% voor een verhuurbedrijf? Fantastisch! Voor je echt van start kunt gaan, is het belangrijk dat je het nodige onderzoek doet. Breng zeker volgende zaken in kaart:
- Welke andere verhuurbedrijven / concurrenten zijn er al aanwezig in de regio?
- Welke springkastelen hebben ze in hun gamma?
- Tegen welke prijs bieden ze een springkasteel huren aan?
- Hoe ziet hun dienstverlening eruit?
- Vragen ze een waarborg?
- Bieden ze regengarantie aan?
- Bieden concurrenten enkel verhuur aan of kun je er ook een springkasteel kopen?
Een beetje research doen voor je van start gaat, kan het een enorm verschil maken voor het succes van je verhuurbedrijf.
Hoe bepaal je de prijszetting?
Prijzen kunnen sterk verschillen van regio tot regio. Het is dus heel belangrijk dat je de prijzen van je rechtstreekse concurrenten in kaart hebt gebracht. De dag van vandaag is het voor een consument heel eenvoudig om online verschillende prijzen te vergelijken, zorg er dus voor dat je prijs zeker niet (veel) te duur is.
Een te lage prijs is ook niet goed. Het kan heel verleidelijk zijn om lager te gaan dan de concurrenten, maar je moet er steeds over waken dat je werkuren, transportkosten, schoonmaakproducten,… ook vergoed zijn. Op het einde van de rit is er maar één ding belangrijk: een positieve balans.
Maak dus een volledige kostenberekening en denk daarbij aan volgende zaken:
- Springkastelen (hoeveel ga je er aankopen)
- Aantal verhuurdagen (hoeveel dagen per jaar denk je dat je springkastelen verhuurd zullen zijn)
- Transportkosten (bepaal hoe ver je wil rijden voor een verhuur)
- Schoonmaakkosten (om de springkastelen te reinigen)
- Verzekeringen (aansprakelijkheid, diefstal,…)
- Online reservatiesysteem
- Betalingssysteem (Visa, Mollie,…)
- Personeelskosten
Door bovenstaande zaken in kaart te brengen kun je perfect uitrekenen hoeveel dagen je moet verhuren om rendabel te zijn. Zie je even het bos door de bomen niet meer? Zit dan even samen met een boekhouder om deze berekening samen te maken.
Investeer in reclame
Om springkastelen te verhuren, moet je natuurlijk gevonden worden op het internet. Zorg er dus voor dat je voldoende reclame maakt voor je bedrijf. Hiervoor kun je verschillende zaken ondernemen:
- Zorg voor een goede en gebruiksvriendelijke website
- Zorg dat je aanwezig bent op social media (lokale Facebook groepen zijn een heel goed kanaal)
- Zorg dat je aanwezig bent op verschillende online platformen om je online visibiliteit te verhogen
- Zorg dat je gezien wordt op lokale evenementen (sponsor bijvoorbeeld eens een springkasteel op een lokale rommelmarkt)
- Sponsor drukwerk van je lokale frituur of restaurant
- Investeer in SEO of zoekmachine optimalisatie. Hiervoor kun je beroep doen op een gespecialiseerd SEO Bureau.
Zorg voor diversiteit in je aanbod
Het stopt niet bij springkastelen. Er zijn nog andere zaken die je kunt verhuren en die aansluiten bij springkussens. Denk maar aan partytafels, trampolines, tenten,… Door diversiteit in je gamma te stoppen ben je niet enkel en alleen afhankelijk van de verhuur van springkastelen als het even een periode minder zonnig is.
Pieter is extremely fascinated by digital innovation and entrepreneurship. As an SEO specialist and founder of Torseo, he helps international companies build their brands and increase online visibility by implementing sustainable and efficient SEO strategies to grow organic traffic.
He graduated from HoGent University College with a bachelor in Marketing and gained invaluable experience at some leading international Belgian companies such as TVH and Renson. By gaining experience in international b2b and b2c environments, Pieter knows how to deal with regional differences like no other. Moreover, he works very closely with internal stakeholders to achieve the predefined objectives.
Pieter also founded, as a passionate blogger, one of the largest communities for bloggers in Belgium and the Netherlands. Bloggers Benelux counts more than 1000 bloggers and is still growing.