Wat zijn stiekeme stroomvreters in huis?

4.9/5 - (17 stemmen)

Stroomverbruik is een hot topic binnen vele huishoudens. We gebruiken stroom om onze elektronische apparaten, licht, verwarming en andere dingen te laten werken. Hoewel sommige van deze elektrische apparaten direct stroom verbruiken, zijn er ook stille stroomvreters die vaak niet worden opgemerkt. Hieronder wordt besproken wat deze stiekeme stroomvreters in huis zijn en hoe je erop kunt besparen. Wat starten met je een antwoord te geven op volgende vraag: wat zijn stroomvreters?

Wat zijn stille stroomvreters?

Stille stroomvreters zijn elektrische apparaten die stroom verbruiken wanneer ze aan staan, zelfs als ze niet actief worden gebruikt. Ze worden ook wel ‘stand-by’ of ‘inactief’ energiegebruik genoemd. De meeste van deze elektrische apparaten zijn kleine apparaten, zoals televisies, computers, laptops, spelconsoles en modems. Maar er zijn ook andere, grotere apparaten, zoals fornuizen, wasmachines en airconditioners die stroom verbruiken wanneer ze niet actief worden gebruikt

Het is belangrijk om stroomvreters uit te schakelen als ze niet worden gebruikt, omdat ze een aanzienlijk deel van het energieverbruik uitmaken en dus en grote impact hebben op je energiefactuur. Door stiekeme stroomvreters uit te schakelen, kunnen mensen energie besparen en hun energierekening verlagen.

Dit zijn stille stroomvreters in huis

Er zijn veel stille of stiekeme stroomvreters in huis waarop je energie kan besparen. Hieronder is een lijst met de meest voorkomende:

  • De meeste televisies en computers blijven stroom verbruiken als ze aan staan, zelfs als ze niet worden gebruikt en gewoon in stand-by staan.
  • Gsm-laders blijven stroom verbruiken als ze in het stopcontact blijven zitten, zelfs als er geen telefoon aan de lader is aangesloten.
  • Automatische koffiezetapparaten blijven stroom verbruiken als ze aan staan, zelfs als er geen koffie wordt gezet. Vaak blijft de display branden.
  • Ovens blijven stroom verbruiken als ze aan staan, zelfs als er geen voedsel wordt gekookt. Vaak hebben ovens bijvoorbeeld een digitale klok die stroom verbruikt.

Hoewel deze apparaten niet veel stroom verbruiken wanneer ze niet actief worden gebruikt, kunnen ze op de lange termijn veel energie kosten. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je energie verbruik zo laag mogelijk blijft.

APPARAAT GEBRUIK STROOM-KOSTEN PER JAAR
Elektrische wagen 15.400 km per jaar € 576
Hottub/jacuzzi 2x per week € 500
Aquarium (groot formaat) 24 uur per dag € 220
Gloeilampen 10 lampen, 3 uur per dag € 145
Pomp vloerverwarming zonder schakelaar 24 uur per dag € 125
Infrarood sauna 4 uur per week € 92
Mechanische ventilatie (wisselstroom) 24 uur per dag € 88
Kokendwaterkraan 6,5 m3 warm water € 81
Vaatwasser 6x per week € 75
Wasdroger (condensdroger tabel B) 2,5 keer per week € 64
Elektrische miniboiler 24 uur per dag € 64
Mechanische ventilatie (gelijkstroom) 24 uur per dag € 62
Terrasverwarmer 135 uur per jaar € 59
Koelvriescombinatie 24 uur per dag € 57
Keramische kookplaat 6 uur per week € 50
Airco (mobiele) 200 uur per jaar € 45
Desktop (exclusief monitor) 39 uur per week € 42
Wasmachine 4x per week € 41
Vijverpomp 24 uur per dag € 40
Inductiekookplaat 6 uur per week € 39
Spelcomputer 13 uur per week € 30
Digitale tv-ontvanger (decoder) 4 uur per dag (20 uur stand-by) € 29
TV en stereo met randapparatuur 4 uur per dag (20 uur stand-by) € 25
Pomp vloerverwarming met schakelaar 9 uur per dag € 22
CV-ketel 24 uur per dag € 20
Oven 50 keer per jaar € 17
Ledlampen 10 lampen, 3 uur per dag € 15
Magnetron 1 uur per week € 15
Koffiezetapparaat 2 potten per dag € 14
Wifi-homeplug 24 uur per dag € 13
Modem-router 24 uur per dag € 13
Espressomachine 4 kopjes per dag € 10
Waterkoker 390 liter per jaar € 10
Laptop 28 uur per week € 8
Airfryer 1x per week € 7
Stofzuiger 50x per jaar € 6
Printer (laser) 3,5 uur per week € 4
Printer (inkjet) 3,5 uur per week € 2
Elektrische fiets 1500 km per jaar € 2
Tablet 1 à 2 uur per dag € 2

Je kunt bijvoorbeeld de stekkers van apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact halen. Ook kun je apparaten die je niet gebruikt uitschakelen, zoals je televisie of je computer. Als je deze stappen volgt, kun je veel energie besparen en je energierekening verlagen.

Dit zijn de 10 grootste stroomvreters in een huis

Stroomverbruik is een van de grootste kostenposten in huis. Het is belangrijk om de energiebesparende kant van je huishouden in het achterhoofd te houden en te weten welke elektrische apparaten er het meeste stroom verbruiken. Hier volgt een overzicht van de 10 grootste stroomvreters in huis, zodat je zelf bewuste beslissingen kunt nemen.

Elektrische boiler

Een elektrische boiler is verantwoordelijk voor het verwarmen van warm water in huis. Het is echter ook de grootste verbruiker van elektriciteit in huis. Een gemiddelde boiler heeft een vermogen van 2200 Watt, wat ongeveer 5% van je totale stroomverbruik uitmaakt. Een slimme manier om stroom te besparen, is door een boiler te kiezen die energiezuinig is. Een klein boilervat zal minder verbruiken in vergelijking met een groot boilervat.

Een andere manier om energie te besparen is door de boiler alleen te gebruiken wanneer het echt nodig is. Als je bijvoorbeeld een korte douche neemt, hoef je de boiler niet aan te zetten. Door de boiler alleen te gebruiken wanneer het echt nodig is, kun je veel energie besparen.

Hottub of jacuzzi

Het kan een heerlijke luxe zijn, maar houd er rekening mee dat een jacuzzi of hottub veel stroom verbruikt. De meeste tubs hebben een vermogen van 2000 tot 3500 Watt, wat kan oplopen tot 20% van het totale stroomverbruik. Kies daarom voor een energie-efficiënte jacuzzi om kosten te besparen.

Het is ook belangrijk om te weten dat het onderhoud van een jacuzzi of hottub veel tijd en energie kost. Je moet regelmatig het water verversen en de filters schoonmaken om ervoor te zorgen dat het water schoon en hygiënisch blijft. Daarnaast moet je ook de temperatuur van het water regelmatig controleren om ervoor te zorgen dat het water niet te warm of te koud is.

Aquarium

Vanwege de verlichting, de filter en temperatuurbeheersing, is een aquarium een van de meest stroomvretende dingen in huis. Het gebruik van LED-verlichting en een energievriendelijke mogelijkheid.

Als je te veel water gebruikt, zal het filter meer energie verbruiken om het water te filteren. Als je te weinig water gebruikt, zal het aquarium niet goed functioneren en creëer je geen gezond klimaat voor je dieren. Zorg er dus voor dat je de juiste hoeveelheid water gebruikt.

Tuinvijverpomp

Een tuinvijverpomp kan veel stroom verbruiken – vooral als je een grote vijver hebt. De meeste pompen hebben een vermogen van 800 Watt, wat ongeveer 2% van je totale stroomverbruik uitmaakt

Het is ook belangrijk om te weten dat de meeste tuinvijverpompen een beperkte levensduur hebben. Om ervoor te zorgen dat je pomp zo lang mogelijk meegaat, is het belangrijk om deze regelmatig te onderhouden. Controleer de pomp regelmatig op slijtage en vervang deze indien nodig. Als je deze stappen volgt, kun je ervoor zorgen dat je tuinvijverpomp zo lang mogelijk meegaat.

Elektrische kachel

Elektrische kachels zijn het meest stroomintensief als ze worden gebruikt voor verwarming. Een gemiddelde kachel heeft een vermogen van 2000 Watt, wat ongeveer 5% van je totale stroomverbruik uitmaakt. Als je een kleinere ruimte wilt verwarmen, overweeg dan om elektrische radiatorverwarming te gebruiken.

Airconditioning

Het gebruik van airconditioners is de meest energievretende optie – ze verbruiken ongeveer 8% van je totale stroomverbruik! Het is handig om airconditioners alleen te gebruiken wanneer je in een bepaalde kamer bent en ze uit te schakelen als je de kamer verlaat.

Het is ook belangrijk om de luchtfilter van je airconditioner regelmatig te vervangen. Dit helpt om de luchtkwaliteit te verbeteren en het energieverbruik te verminderen. Als je de airconditioner gebruikt, zorg er dan voor dat je de temperatuur niet te laag zet. Dit zal helpen om energie te besparen en je energierekening te verlagen.

Infrarood sauna

Infrarood sauna’s zijn populair omdat ze minder warmte en energie vergen dan traditionele sauna’s. Echter, ze zijn nog steeds verantwoordelijk voor ongeveer 3% van je totale stroomverbruik. Infraroodsauna’s zijn heel sterk in opmars omdat ze een aantal gezondheidsvoordelen hebben: ze kunnen helpen bij het verlichten van spierpijn, het verbeteren van de bloedsomloop en het verminderen van stress. Daarnaast kunnen ze ook helpen bij het verbeteren van de huid en het verminderen van het risico op infecties.

Vaatwasser

Vaatwassers besparen veel tijd en moeite, maar ze verbruiken ook veel stroom. Een gemiddelde vaatwasser heeft een vermogen van 1400 Watt, wat ongeveer 3% van je totale stroomverbruik uitmaakt. Kies daarom voor een energie-efficiënte vaatwasser met Label A+, of overweeg om je vaat met de hand te wassen wanneer mogelijk.

Koel-vriescombinatie

Koelkasten en diepvriezers verbruiken veel stroom, vaak ongeveer 15% van je totale stroomverbruik. Kies daarom voor een koel-vriescombinatie met Label A+ of beter. Het helpt ook om regelmatig de koeling en verwarming binnen je koelkast bij te stellen om zo stroom te besparen. Hoe lager de temperatuur in je koelkast, hoe meer je zal verbruiken. Hetzelfde is van toepassing op je diepvriezer.

Wasmachine

Een wasmachine is verantwoordelijk voor ongeveer 6% van je totale stroomverbruik. Kies daarom voor een wasmachine met Label A+ of beter. Je kunt ook overwegen om wasjes op lage temperatuur te doen en alleen als volle wasmachine te wassen om zo energie te besparen.

Hoe kun je besparen op stroomvreters?

Het is eenvoudig om te besparen op energie door je (stille) stroomvreters uit te schakelen als je ze niet gebruikt. Als je gedaan het met televisie kijken, schakel hem dan uit in plaats van op stand-by te laten. Als je klaar bent met het opladen van een telefoon, verwijder dan de lader uit het stopcontact. Met deze eenvoudige trucs kun je veel energie besparen.

Waarom is het belangrijk om energie te besparen?

Het is belangrijk om energie te besparen omdat we onze planeet duurzamer moeten maken door onze energieverbruik te verminderen. Door hieraan mee te werken, helpen we bij het verminderen van de schadelijke uitstoot (CO2 en andere stoffen) die onze planeet schaadt. Daarnaast helpt het bij het verminderen van je  energierekening door het verminderen van uw energieverbruik.

Het besparen van energie is ook belangrijk omdat het helpt bij het verminderen van de wereldwijde global warming. Door energie te besparen, verminderen we de hoeveelheid broeikasgassen die worden uitgestoten, wat helpt bij het verminderen van de opwarming van de aarde. Door energie te besparen, kunnen we ook de kosten van energieproductie verminderen, wat leidt tot lagere energieprijzen voor iedereen.

Energieverbruik gemiddeld gezin op jaarbasis

Volgens gegevens uit 2020 verbruikte een gezin gemiddeld 13.172 kWh aardgas per jaar. Als aardgas alleen wordt gebruikt voor koken en warm water, ligt het gemiddelde verbruik rond de 2.326 kWh per jaar. Maar als aardgas wordt gebruikt voor verwarming, koken en warm water, dan is het verbruik gemiddeld rond de 23.260 kWh per jaar.

Als we kijken naar het elektriciteitsverbruik, dan zien we dat een gezin gemiddeld 2.944 kWh elektriciteit per jaar verbruikt. Het is belangrijk om te weten dat dit een vertekend beeld kan geven, omdat gezinnen met zonnepanelen het gemiddelde verbruik aanzienlijk kunnen verlagen. Het cijfer is een gemiddelde van alle gezinnen, variërend van alleenstaanden in een appartement op aardgasverwarming tot grotere gezinnen in een vrijstaand huis op elektrische verwarming, met of zonder zonnepanelen.

Het is belangrijk om energie te besparen, omdat het niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Door energiebesparende maatregelen te nemen, zoals het vervangen van oude apparaten door energiezuinige modellen, kun je veel geld besparen op je energierekening.

Ook de moeite om te lezen als je een springkasteel gaat huren: wat is het verbruik van een springkasteel?

SEO specialist | Website

Pieter is extremely fascinated by digital innovation and entrepreneurship. As an SEO specialist and founder of Torseo, he helps international companies build their brands and increase online visibility by implementing sustainable and efficient SEO strategies to grow organic traffic.
He graduated from HoGent University College with a bachelor in Marketing and gained invaluable experience at some leading international Belgian companies such as TVH and Renson. By gaining experience in international b2b and b2c environments, Pieter knows how to deal with regional differences like no other. Moreover, he works very closely with internal stakeholders to achieve the predefined objectives.
Pieter also founded, as a passionate blogger, one of the largest communities for bloggers in Belgium and the Netherlands. Bloggers Benelux counts more than 1000 bloggers and is still growing.

Plaats een reactie