Wat heb je allemaal nodig als je gaat kamperen? Als doorgewinterde kampeerder (ik kampeer al bijna 60 jaar!) kan ik je daar wel iets over vertellen. Maar je hebt kamperen en kamperen …
Je kunt heel basic kamperen met een simpel tentje, één pitje om op te koken, een dun matje om op te slapen en een slaapzak. Maar je kunt ook heel riant en luxe kamperen met een enorme camper, waarvan als je hem parkeert de zijkanten uitschuiven en er een riante slaap- en woonkamer ontstaat. Dit soort mobilehomes, die ik alleen nog maar in de States ben tegengekomen, bieden zelfs een waterbed en een ingebouwde wasmachine! En natuurlijk zitten er tussen deze twee uitersten nog enorm veel varianten.
Maar eigenlijk is kamperen met een camper of een caravan niet echt kamperen. Als diehard kampeerder vind ik kamperen met een tent het eigenlijke werk. (Alhoewel wij ondertussen wel kamperen met een caravan, de TAB 400, want op een zeker moment gaat de leeftijd mee tellen.) Dus de vraag “wat heb je nodig als je gaat kamperen” ga ik beantwoorden als basic tentkampeerder. Bovendien kun je als tentkampeerder op de mooiste en rustigste plekjes gaan staan. En tentdoek ruikt zo lekker, vooral als het geregend heeft!
Wat heb je echt nodig als je gaat kamperen?
1. Een tent
Het eerste wat je nodig hebt als je gaat kamperen is natuurlijk een tent. Ga je voor de eerste keer kamperen, dan is het misschien handig om een tent van iemand te lenen. Zo kan je het een keertje uitproberen. Ben je wel iemand die dit leuk vindt? Ik ken iemand, die enorm claustrofobisch werd in zo’n tentje, maar dat wist ze pas toen ze het uitprobeerde.
Bij een tent zitten als het goed is stokken en haringen. Haringen zijn die dingen waarmee je een tent vastzet op de grond. Je kunt kiezen om de haringen met elastieken vast te zetten, maar er zijn tegenwoordig ook veel tenten, die die elastieken helemaal niet meer gebruiken. Of stokken trouwens. Je hebt tenten, die blaas je op. Deze opblaasbare tenten kunnen tegen een stormpje. Er zijn tenten die gooi je in de lucht en ze staan, zogenaamde opgooitenten of werptenten. Dit zijn tenten, die snel opgezet zijn en heel handig zijn op festivals bijv. of op het strand.
Enfin, wat voor tent je ook kiest, je moet altijd zorgen voor niet alleen de tent zelf, maar ook voor de attributen:
- Gewone tent: tentstokken, haringen of pennen, rubber hamer, scheerlijnen, eventueel elastieken
- Opblaasbare tent: haringen of pennen, rubber hamer, scheerlijnen, pomp
- Werptent: haringen of pennen, rubber hamer, scheerlijnen
- Eventueel een extra stuk grondzeil voor in je voortent (voor de nette kampeerders)
Ik noem toch steeds die rubber hamer, omdat het inslaan van haringen en pennen soms heel moeilijk gaat. Als je wat zachtere grond hebt, dan lukt het meestal wel met erop staan en naar beneden de grond induwen. Maar als de grond wat harder is, dan lukt het niet op die manier. Dat moet je echt slaan. Je kunt een steen zoeken, maar je zult net zien, dat er geen goede steen in de omgeving te vinden is. Een rubber hamer is dan echt noodzakelijk.
2. Een goede slaapzak
Een goede slaapzak is essentieel en heb je echt nodig en niet alleen als je gaat kamperen. Als het in de winter koud is en je donzen dekbed is niet voldoende warm, dan is het heel fijn om er een slaapzak overheen te gooien. Ik vind één van de fijnste dingen van kamperen om ‘s avonds in mijn slaapzakje te kruipen. Als je er warm in gaat, dan neemt een goede slaapzak je warmte snel over en kun je je overleveren aan je dromen. Kies hier voor een luxere slaapzak, je hebt het er echt voor over, voor dat stukje nachtelijke warmte.
Slaapzakken heb je in:
- 100% Synthetische slaapzakken (zou ik je niet willen aanraden, alhoewel ze goedkoop zijn en licht, ga je vreselijk zweten in dit soort zakken)
- Half om half synthetische slaapzakken, waarbij de buitenkant synthetisch is en de binnenkant katoen. Een veel betere combinatie, waarbij het katoen je lichaamsvocht opneemt
- Donzen slaapzakken, super comfortabel
- Mummy slaapzakken, die bestaan in allerlei varianten, maar die heb je alleen nodig als je in koude omstandigheden gaat slapen.
Als ik je nog een tip mag geven: ben je met zijn 2-en en wil je tegen elkaar aanliggen? Koop dan twee identieke slaapzakken en rits ze aan elkaar. Zo ben je verzekerd van elkaars warmte en het is veel gezelliger!
3. Een slaapmatje of een luchtbed
En natuurlijk heb je ook een slaapmatje of een luchtbed nodig als je gaat kamperen. Je kampeert tenslotte om ergens te kunnen slapen. Ben je jong, dat is een dun slaapmatje goed genoeg. Je rolt je matje uit, gooit je slaapzak erop en pitten maar. Maar ben je al iets ouder, dan is een beter luchtbed of -matras wel heel fijn. Ook al ben je basic aan het kamperen, een klein beetje luxe mag je jezelf wel geven.
Er bestaan:
- slaapmatjes, dunne oprolbare isolatiematjes, die niet hoeven worden opgeblazen
- luchtbedden, waarbij je niet moet vergeten dat je een pomp mee neemt
- luchtbedden met een ingebouwde pomp
- luchtbedden, die self inflatabel zijn, waarbij je dunnere en dikkere slaapmatten kunt kiezen. Ikzelf noem ze dan luchtmatras, want deze zijn zo dik als je matras thuis.
4. Een kooktoestel
Er zijn mensen die dit absoluut niet nodig vinden om mee te nemen als je gaat kamperen. Maar ikzelf vind het wel fijn, als je tenminste één pitje bij je hebt, waar je ‘s ochtends je kopje thee of koffie op kan zetten. Op veel kampeerterreinen zijn er tegenwoordig keukens, waar je gebruik van kan maken. Maar als je op een wat simpeler terrein staat, dan zal je het zelf mee moeten nemen.
Wat voor kooktoestellen zijn er?
- De meest simpele is een Campingaz met de pit erop geschroefd. Heel eenvoudig, maar heel doeltreffend voor dat kopje thee of koffie. Zelfs éénpansmaaltijden kunnen erop bereid worden. Wij hebben het heel lang alleen hiermee gedaan.
- Dit soort gas kooktoestellen bestaan er ook met twee (of meer) pitten. Voor grotere tenten en gezinnen is dit heel geschikt.
- Ook een elektrisch kooktoestel bestaat, maar dan moet je dus altijd vragen om een kampeerplek met elektriciteit. Zou ik niet doen, want dat zijn meestal niet de rustigste plekken.
Op zomerse gerechten voor op de camping kun je lezen hoe je makkelijke maaltijden maakt op één of twee pitjes. Lekker en makkelijk!
5. Een emmer
Hierbij denk je misschien, hè? Is een emmer echt iets wat je nodig hebt als je gaat kamperen? Ik vind van wel. Vooral in de nachtelijke uurtjes, als je niet helemaal naar het toilet wilt lopen omdat je moet plassen. Natuurlijk kun je het in het donker ook naast de tent doen, maar er zijn mensen die dat liever niet willen.
Een emmer is ook handig om bijv. eens een wasje in te doen. Of, als je geen afwasbak bij je hebt om in af te wassen, om je kampeerservies naar de afwasplek te brengen. Ik zou daar dan niet dezelfde emmer voor gebruiken … 😉
Als je weinig ruimte hebt, is een opklapbare emmer een uitkomst. Je neemt hem namelijk plat mee, en als je hem nodig hebt, vouw je hem uit.
6. Of een afwasbak
Neem je geen emmer mee, neem dan in ieder geval een afwasbak mee. Niet alleen om je spullen naar het afwashok mee te nemen, maar ook om je wasje in te doen. Of om je kleding mee te nemen naar de wasmachine van het kampeerterrein. En ook afwasbakken bestaan in een opklapbare versie. Maar een simpel teiltje lukt meestal wel om mee te nemen; je kunt er namelijk van alles in kwijt bij het inpakken.
7. Kampeerservies
Het is eigenlijk niet strikt noodzakelijk om een heel kampeerservies mee te nemen. Maar een paar plastic mokken, 2 bordjes, 2 messen, vorken en lepels, dat is toch wel het minste wat je nodig hebt als je gaat kamperen. En als je wilt gaan koken, dan moet je natuurlijk ook kookspullen meenemen, dus lichtgewicht pannetjes, een houten pollepel, zout, peper, olie, al dat soort dingen. Maar hoe basic wil je het hebben? Je kunt natuurlijk ook elke avond uit eten gaan of iets opwarmen in de magnetron van het kampeerterrein. We hebben kampeerterreinen meegemaakt, waar alles was. Dus niet alleen een fornuis, maar ook een oven en een magnetron. En zowel pannen als borden, als lepels, als zout en peper. Gewoon volledig geoutilleerde keukens, die de kampeerder kan gebruiken.
Heb je echt stoeltjes nodig als je gaat kamperen? Of een tafeltje?
Eigenlijk heb ik opgeschreven wat strikt noodzakelijk is. Zijn campingstoeltjes en tafeltjes strikt noodzakelijk? Nee. Op vrijwel elk kampeerterrein staan tegenwoordig picknicktafels, die je kunt gebruiken en die je dus bij je tent neer kunt zetten. En lezen kun je ook liggend in het gras of op je luchtbedje. Maar voor een beetje luxe is een campingstoel natuurlijk wel fijn. Het ligt er natuurlijk helemaal aan hoe je gaat kamperen. Heb je een auto tot je beschikking met aanhangwagen, dan kan er veel meer mee. Denk bijvoorbeeld maar aan een hangmat met standaard. Maar ga je met een fiets kamperen, dan moet je het wel basic houden.
Wat neem je verder nog mee als je gaat kamperen?
Naast je meest essentiële kampeerbenodigdheden, die ik hierboven heb genoemd, heb je alles nodig wat je normaal ook nodig hebt, ook al ga je niet kamperen. En dan bedoel ik je paspoort, je kleren, je tandenborstel, handdoeken, you name it, je snapt wat ik bedoel. Maar dit soort dingen neem je ook mee als je in een hotel gaat slapen of bij je tante.
Wil je nog meer informatie over kamperen?
Op All Kinds of Reizen vind je nog meer informatie over kamperen en over kampeerterreinen in Nederland, maar ook in Europa en zelfs overzees.
Geniet van je kampeeravontuur! Ik hoop dat je er net zoveel lol aan beleeft als ik altijd doe.
Op zoek naar meer inspiratie rond reizen? Neem dan zeker eens een kijkje in onze travel blog.
Pieter is extremely fascinated by digital innovation and entrepreneurship. As an SEO specialist and founder of Torseo, he helps international companies build their brands and increase online visibility by implementing sustainable and efficient SEO strategies to grow organic traffic.
He graduated from HoGent University College with a bachelor in Marketing and gained invaluable experience at some leading international Belgian companies such as TVH and Renson. By gaining experience in international b2b and b2c environments, Pieter knows how to deal with regional differences like no other. Moreover, he works very closely with internal stakeholders to achieve the predefined objectives.
Pieter also founded, as a passionate blogger, one of the largest communities for bloggers in Belgium and the Netherlands. Bloggers Benelux counts more than 1000 bloggers and is still growing.