Wat meenemen op safari? De 7 dingen die niet mogen ontbreken op jouw safaripaklijst.

5/5 - (2 stemmen)


Staat er voor jou binnenkort een safari op het programma en vraag je je af wat je absoluut moet meenemen? Dan is deze blog perfect voor jou!

Wij van wildlifereizen zijn al op een behoorlijk aantal safarivakanties geweest en weten dus precies welke items niet op een safaripaklijst mogen ontbreken. Wij hebben een lijst opgesteld met 7 dingen die je niet mag vergeten als je op safari gaat. Een safari wordt naar onze mening niet perfect als je één van deze dingen van de safaripaklijst vergeet in te pakken.

1. Fotocamera

Wat volgens ons boven aan jouw safaripaklijst moet staan en wat je zeker moet meenemen is een fotocamera. Natuurlijk kan tegenwoordig elke telefoon ook prima foto’s maken, maar zeker op safari, wanneer dieren geregeld ver weg staan, zul je erachter komen dat dit behoorlijk wat beperkingen heeft. Dus wil jij prachtige foto’s mee naar huis nemen als aandenken aan geweldige wildlife encouters? Vergeet dan geen fotocamera. Het verstandigst is het om een camera mee te nemen die goed ver kan inzoomen, of nog beter neem een spiegelreflexcamera met zoomlens mee! Vergeet natuurlijk ook niet de toebehoren zoals voldoende SD-kaartjes en accu’s. Mocht je van jouw safari echt iets unieks willen maken, overweg dan om een wildcamera mee te nemen!

2. Verrekijker

Veel dieren van de big five die je tijdens een safari tegen wilt komen, komen vaak redelijk dichtbij en zul je dus prima kunnen zien. Maar wat als de dieren te ver weg van de weg staan, of wanneer je dat kleine felgekleurde vogeltje goed wilt kunnen bewonderen? Dan komt een verrekijker perfect van pas. Een verrekijker mag dus wat ons betreft echt niet ontbreken op de safaripaklijst. Verrekijkers zijn er in heel veel verschillende prijsklassen, maar het hoeft gelukkig geen hele grote investering te zijn. Voor een bedrag van rond de 100 euro heb je hele goede verrekijkers.

Wat moe je zeker meenemen op safari? Een verrekijker, een fotocamera, warme kleren en een goed boek.

3. Warme kleren

Als je aan Afrika denkt, dan zal je snel denken dat het hier altijd heel warm is. Dat geldt voor de meeste safaribestemmingen zeker, maar op veel plekken in Afrika kan het ’s avonds en vooral ’s ochtends vroeg behoorlijk koud worden. Zo zijn onze zomermaanden populair voor een safari in Zuidelijk Afrika, hier is het dan winter. ’s Nachts kan het afkoelen naar minder dan 10 graden celsius. De klinkt niet heel koud, maar bedenk erbij dat je tijdens een safari vaak in een open voertuig zit. Warme kleren meenemen op safari is dus zeker geen overbodige luxe. Een dikke trui, sjaal, lange broek en misschien zelfs handschoenen staan dus op jouw safaripaklijst.

4. Een goed boek

De wilde dieren zijn vaak actief tijdens de zonsopkomst en zonsondergang. Je staat dus vaak vroeg op. Vanaf een uur of 11 is de gamedrive voorbij en heb je tot een uur of vier voordat de volgende gamedrive op het programma staat. De tijd tussen de gamedrives is vaak een tijd van relaxen. Je geniet dan vooral van het lekkere weer en dan is een boek perfect om heerlijk te relaxen.

5. Deet

Veel Afrikaanse safari bestemmingen liggen in Malaria gebied en daarom staat goede muggenbestrijding op onze safaripaklijst. Het beste middel is Deet. Dit zit in verschillende soort muggenspray. Deet wordt altijd aangegeven in een percentage. Aangeraden wordt om deet te kopen met een percentage deet van 20-40%. Muggenspray met een lagere percentage doet onvoldoende en een te hoog percentage kan schadelijk zijn voor je eigen gezondheid. Naast malaria komen er ook andere ziektes voor die door stekende insecten worden overgebracht. Slaapziekte en gele koorts zijn de bekendste. Tegen gele koorts kan jij gevaccineerd worden, maar tegen slaapziekte is Deet jouw beste vriend.

6. Natuurgidsen

Het volgende wat je zeker moet meenemen op safari zijn natuurgidsen. Gidsen die jou helpen om te achterhalen welke zoogdieren en vogels je ziet en je meer leren over deze dieren. Als je op safari gaat met een ranger is dit minder relevant, omdat deze vertelt om welk dier het gaat. Toch kan het fijn zijn om nog een foto of illustratie van het door te zien of wat extra informatie tot je te nemen. Bij ons dus één van die dingen die altijd als eerste in de koffer gaan.

7. Zwemkleding

Dat je veel tijd hebt om te relaxen tijdens een safarivakantie hebben wel al verteld, maar dat veel accommodaties en campings beschikken over een zwembad wist je misschien nog niet. Hoe zuur zou het zijn als je er pas ter plekke achter komt dat ze een zwembad hebben en jouw zwemkleding thuis ligt? Zwemkleding is dus echt iets wat niet mag ontbreken op jouw safaripaklijst. Gelukkig droogt alles snel in Afrika, dus aan één setje heb je genoeg.

Wat je nog meer niet moet vergeten

Behalve deze items voor je safaripaklijst zijn er nog een aantal dingen die je niet moet vergeten voordat je op safarivakantie gaat. De eerst is een bezoek aan de GGD voor jouw vaccinaties en Malarone recept. Laat je hier goed informeren over wat je nodig hebt. Wat je ook niet moet vergeten is om te controleren of je reisverzekering ook buiten Europa geldt en of je bankpas ook buiten Europa werkt!

Wat is het ideale moment om op safari te gaan?

Dit hangt af van land tot land, van continent tot continent. Doorgaans is het wel leuk om België of Nederland achter je te laten als het hier wat frisser is. Zin in een zonvakantie in maart? Dan is Kenia een heel mooi land om te bezoeken. In maart is het meestal droog, heel helder en niet zo druk. De periode van juni tot en met september is ook een geschikte tijd om te reizen naar Kenia. In juni begint de droge periode waardoor het wild beter zichtbaar is. De Gnoetrek is in volle gang, waarbij de dieren vertrekken in Masai Mara en een tocht van ongeveer 1000 km maken naar Serengeti.

Andere leuke bestemmingen voor een safari zijn Tanzania (de beste maanden om te reizen zijn januari en februari) en Zanzibar (droog van juni tot oktober en van januari tot februari).

SEO specialist | Website | + berichten

Pieter is extremely fascinated by digital innovation and entrepreneurship. As an SEO specialist and founder of Torseo, he helps international companies build their brands and increase online visibility by implementing sustainable and efficient SEO strategies to grow organic traffic.
He graduated from HoGent University College with a bachelor in Marketing and gained invaluable experience at some leading international Belgian companies such as TVH and Renson. By gaining experience in international b2b and b2c environments, Pieter knows how to deal with regional differences like no other. Moreover, he works very closely with internal stakeholders to achieve the predefined objectives.
Pieter also founded, as a passionate blogger, one of the largest communities for bloggers in Belgium and the Netherlands. Bloggers Benelux counts more than 1000 bloggers and is still growing.

Plaats een reactie