Wat te doen in Ierland als je op vakantie gaat? Ontdek het land aan de hand van deze tips!

5/5 - (4 stemmen)

Een vakantie in Ierland is onvergetelijk. Niet alleen is de natuur op dit ‘groene eiland’ schitterend, ook doe je tijdens je reis prachtige ervaringen op en leuke contacten met de locals. De Ieren zijn een gastvrij en uiterst vriendelijk volk, waardoor reizen hier heel relaxt is. Maar waarom zou je nu precies naar Ierland gaan, waar kun je het beste naartoe en wat mag je echt niet missen? Ontdek in dit artikel wat te doen in ierland als je op vakantie bent.

Het is inmiddels bijna vijftien jaar geleden dat ik voor het eerst voet op Ierse bodem zette. Om daarna nog een keer of tien terug te komen want Ierland heeft mij echt gegrepen. Op vakantie naar Ierland is iets wat je echt eens meegemaakt moet hebben.

Waarom is Ierland zo bijzonder?

Als ik Ierland en Schotland met elkaar moet vergelijken, dan zou Schotland er misschien qua natuur nog wel bovenuit springen. Maar toch is reizen in Ierland zoveel leuker! Wat ik het bijzondere aan Ierland vind, is dat je hier niet alleen voor de natuur naartoe gaat, maar ook voor de hele beleving.

Met een huurauto rijd je over smalle wegen, langs kilometerslange fuchsiaheggetjes. Je bent altijd alert op overstekende schapen want die lopen hier gewoon midden op de weg. Zo af en toe zie het blauwe water van de Atlantische Oceaan schitteren, met kleine eilandjes als donkere vlekken. Wist je dat Ierland 365 eilanden heeft; voor elke dag één? 

Wat te doen in Ierland als je op vakantie bent? Je kunt heel wat mooie dorpjes gaan bezoeken en de natuur verkennen. Voor ieder wat wils!

In de kleine, pittoreske dorpjes met huizen in alle kleuren van de regenboog vind je altijd minimaal één pub. Daar tref je de locals aan, die vaak wel in zijn voor een praatje. En hoe afgelegener het gebied, hoe onverstaanbaarder het Iers is (maar dat is juist het leuke er aan).

De Ierse keuken is eenvoudig maar verrassend goed, zeker vergeleken met wat je in Engeland op je bord krijgt. Probeer zeker eens typisch Ierse gerechten uit als ‘shepherds pie’ en ‘stew’.

Traditionele livemuziek in Ierland

Wat je echt minstens één keer mee moet maken is een avond met traditionele livemuziek in een Ierse pub. En als je dit één keer meegemaakt hebt, ga je ongetwijfeld de rest van je vakantie in Ierland elke avond op zoek naar een pub met livemuziek!

Halverwege de avond schuiven in de meeste pubs de muzikanten aan, met instrumenten als de Ierse fluit, een fiddle (een viool), vaak een bodhran (een Ierse trommel), soms een gitaar, banjo of accordeon of andere instrumenten. Zorg dat je een plekje vooraan hebt want dit is zo leuk!

De muzikanten spelen zonder bladmuziek en meestal geeft één van hen met het tikken van zijn voet de maat aan. Ze kijken elkaar even aan en beginnen dan allemaal tegelijk te spelen en nog allemaal hetzelfde lied ook! Het varieert een beetje per pub wat je hoort, maar vaak zijn het de opzwepende jigs en reels uit de Ierse dansmuziek. Zie daar maar eens bij stil te blijven zitten! Of je hoort de wat melancholische ballads die vaak geschreven werden door arme emigranten die naar Amerika vertrokken. Hopend op een beter leven herinnerden ze zich altijd nog de groene, groene velden van Ierland en dat ene meisje uit het dorp…

Waar kun je het beste naartoe op vakantie in Ierland?

Ga je voor het eerst naar Ierland, dan kun je het beste naar het zuidwesten van Ierland: de regio’s West-Cork en Kerry. Dit is weliswaar het meer toeristische deel, maar je leert dan wel het snelst de charme van Ierland ontdekken. In de meeste dorpen vind je hier wel pubs met traditionele livemuziek, er zijn overal B&B’s te vinden waar je uitstekend verzorgd wordt en ook vind je hier veel goede (en betaalbare) restaurants. De natuur is hier fabelachtig mooi, met het Killarney National Park en de schiereilanden Beara, Iveragh en Dingle als hoogtepunten.

In het noordwesten vind je de regio Donegal, die ook ontzettend mooi is. Echter, hier is het wat dunbevolkter, wat minder toeristisch en wat ruiger dan het zuidwesten. Ken je Ierland al een beetje, dan weet je ook in Donegal de pareltjes wel te herkennen. Is deze regio je eerste kennismaking met Ierland, dan zou het kunnen dat je je wat verloren voelt in dit lege, uitgestrekte landschap. Daarom kun je tijdens je eerste vakantie naar Ierland het beste in het zuiden beginnen.

Lees nog even verder en ontdek wat er nog meer te doen valt in dit prachtige land.

Wat mag je echt niet missen tijdens een vakantie in Ierland?

Als ik hier alle plekken op moet schrijven wat je niet mag missen, dan zou ik zo drie blogartikelen kunnen vullen! In het zuiden van Ierland kun je het ministadje Kinsale bezoeken, met haar uitstekende restaurants een walhalla voor ‘foodies’.

Meer naar het westen is het eerder genoemde Killarney National Park een must. Vanuit het levendige stadje Killarney kun je dit betoverend mooie natuurpark per fiets of te voet ontdekken.

Sla ook zeker de schiereilanden niet over die je aan de zuidwestkust vindt. Mijn torenhoge favoriet is Beara, maar ook Mizen en Dingle zijn erg mooi. Het schiereiland Iveragh (bekend van de Ring of Kerry) is weliswaar ook erg mooi, maar in mijn ogen nogal verpest door het toerisme, dus die staat bij mij onderaan de lijst.

Als je op vakantie gaat naar ierland dan is er altijd wat te doen.

Dan reis je verder omhoog, naar de regio Clare met de beroemde Kliffen van Moher (zeker bezoeken!) en het unieke karstlandschap The Burren. Nog verder naar het noorden vind je de prachtige groene natuur van Connemara met haar Twelve Pins: twaalf heuvels op een rij. En als je dan helemaal doorrijdt naar boven kom je in het ruige Donegal. Hier kom je het echte pure Ierland tegen, als de wind vanaf de Atlantische Oceaan over de talloze stenen muurtjes jaagt, waar je oude kloosterruïnes en kastelen vindt en één van de hoogste kliffen van Europa.

Op vakantie in Ierland?

Ik hoop dat ik je er van overtuigd hebt dat je minstens één keer in je leven op vakantie in Ierland geweest moet zijn. De combinatie van natuur, cultuur, de vriendelijke bevolking en de unieke sfeer op het platteland is zó bijzonder, dat het land ongetwijfeld ook jouw hart zal stelen! Er is altijd wat te doen in Ierland.

Omdat het land niet zo groot is, is het makkelijk rondreizen. Ook met openbaar vervoer kom je op heel veel mooie plekken en is het voor beginnende backpackers een ideale bestemming om te wennen aan het reizen met zo’n rugzak op je rug.

Zelf heb ik ook solo gereisd in Ierland en vond dit fantastisch. Omdat veel reizigers zich ’s avonds in de pubs verzamelen voor de traditionele livemuziek, kom je al snel andere backpackers en vakantiegangers uit de hele wereld tegen. En voor je het weet heb je een heleboel nieuwe vrienden gemaakt! Zou dat dan de Ierse magie zijn?

Er is zoveel over dit prachtige vakantieland te lezen dat ik er het blog DitisIerland.nl mee gevuld heb. Maar ook op mijn andere reisblog kun je van alles over Ierland lezen.

SEO specialist | Website

Pieter is extremely fascinated by digital innovation and entrepreneurship. As an SEO specialist and founder of Torseo, he helps international companies build their brands and increase online visibility by implementing sustainable and efficient SEO strategies to grow organic traffic.
He graduated from HoGent University College with a bachelor in Marketing and gained invaluable experience at some leading international Belgian companies such as TVH and Renson. By gaining experience in international b2b and b2c environments, Pieter knows how to deal with regional differences like no other. Moreover, he works very closely with internal stakeholders to achieve the predefined objectives.
Pieter also founded, as a passionate blogger, one of the largest communities for bloggers in Belgium and the Netherlands. Bloggers Benelux counts more than 1000 bloggers and is still growing.

Plaats een reactie