Hoe kun je geld verdienen met bloggen?

Of je nu net begonnen bent met bloggen of al een doorgewinterde blogger bent, de kans is groot dat je geld wilt verdienen met je blog. Misschien is dit zelfs de reden dat je bent begonnen met bloggen. Het goede nieuws is dat het zeker mogelijk is om geld te verdienen met bloggen. Het slechte nieuws is dat dat niet vanzelf zal gaan en je naast een goede strategie en sterke content ook een voldoende groot publiek nodig hebt om dit voor elkaar te krijgen. Heb je reeds een aantrekkelijk bezoekersaantal? Dan zijn er vele manieren waarop je geld kunt verdienen als blogger. In dit artikel zetten we al deze manieren op een rij en vertellen we je precies hoe je ze toepast.

Over het algemeen is het pas mogelijk om geld te verdienen met bloggen als je voldoende bezoekers (lezers) hebt. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Ben je pas net begonnen met bloggen of van plan om binnenkort een blog aan te maken? Dan is betaald bloggen doorgaans nog geen optie, maar kunnen de tips in dit artikel wel al van pas komen bij het bepalen van je blogstrategie. Lees in dat geval ook zeker de andere artikelen in onze Wiki, zoals: Hoe maak je een eigen blog met WordPress. Daarin vind je de beste tips en adviezen voor het aanmaken van een blog.

Is de basis van je blog reeds gelegd? Dan is het tijd om je te verdiepen in alle manieren waarop je geld kunt verdienen met bloggen!

Wat is een blog?

De algemene definitie van een blog luidt: een persoonlijk online dagboek. Deze definitie kan echter zeer breed worden opgevat. Wat de insteek of het onderwerp van een blog ook is, er wordt in ieder geval op regelmatige basis content aan toegevoegd. Deze content kan bestaan uit tekst, afbeeldingen, podcasts of video’s en wordt steeds geplaatst op hetzelfde medium, bijvoorbeeld een (WordPress) website.

Een blog kan zowel een persoonlijke als zakelijke insteek hebben. Wat opvalt is dat je op beide manieren geld kunt verdienen als blogger. Afhankelijk van hetgeen je te bieden hebt kies je een insteek die goed bij je past.

Wil je meer lezen over wat een blog precies is en waar je het allemaal voor kunt inzetten? Lees dan ons uitgebreide artikel: Wat is een blog.

Hoeveel geld verdienen bloggers?

Dit is een zeer interessante vraag, zeker als het jouw doel is om van je blog te kunnen leven. Natuurlijk is er geen eenduidig antwoord te geven op de vraag ‘hoeveel geld kun je verdienen als blogger?’, maar we kunnen je wel enkele richtlijnen geven. Bedenk je wel dat de bloggers die veel geld verdienen met hun blog eerder uitzondering dan regel zijn en het hen vaak jaren heeft gekost om dat te bereiken. Het is namelijk niet eenvoudig om geld te verdienen als blogger, maar ook zeker niet onmogelijk.

Hoeveel geld verdienen als blogger?

Iemand die kwalitatief goede artikelen schrijft, maar nog niet zo lang blogt, niet vaak genoeg post of de blog niet bijster actief promoot, tikt met moeite de € 50 aan per maand.

Een enthousiaste hobbyblogger die zijn of haar blog naast een baan bijhoudt en gemiddeld twee keer per week post, kan met de juiste aanpak zeker enkele honderden euro’s per maand verdienen.

De professionelere blogger, die naast het blog reeds een flinke schare volgers heeft opgebouwd op social media en geregeld samenwerkt met merken of adverteerders, zou zeker meer dan € 1000 per maand kunnen verdienen met bloggen.

De fulltime blogger, die zich volledig op bloggen richt, diverse extra diensten aanbiedt en zeer veel lezers (of fans) heeft, kan op zijn minst een paar duizend euro per maand verdienen. Er zijn zelfs bloggers die meer dan € 10.000 per maand verdienen, met uitschieters naar enkele honderdduizenden euro’s. Dit zijn echter grote uitzonderingen.

Professionele bloggers verdienen makkelijk meer dan duizend euro per maand met hun blog.
Professionele bloggers verdienen makkelijk meer dan duizend euro per maand met hun blog.

Bezoekers op je website krijgen als blogger

Wat voor blogs je ook schrijft en wie je daarmee ook wilt aanspreken, de grootste voorwaarde om geld te kunnen verdienen met bloggen is dat je voldoende bezoekers hebt. Los van het creëren van sterke content zou daar dus de nadruk op moeten liggen en zul je moeten onderzoeken welke methode (of combinatie daarvan) om bezoekers te trekken het beste voor jou werkt.

Er zijn vele manieren om bezoekers naar je blog te trekken, welke we hieronder allemaal voor je opsommen. Een zeer professionele blogger maakt meestal gebruik van al deze methodes. Er is dan ook geen enkele methode beter dan de anderen, want ze dragen elk op hun eigen manier bij aan het verhogen van het bezoekersaantal op je blog.

Gratis verkeer via SEO

Of je nu net begonnen bent met bloggen of al een redelijk lezerspubliek hebt opgebouwd, het is altijd aan te raden om rekening te houden met SEO als je een artikel schrijft. Als je je blogposts optimaliseert voor zoekmachines, kun je namelijk veel nieuwe lezers trekken. Dit zijn lezers die jouw blog nog niet kenden, maar via zoekmachines op je website terecht komen.

SEO (zoekmachine optimalisatie) houdt in dat je je artikelen optimaliseert op bepaalde zoektermen, zoals ‘geld verdienen met bloggen’ dat is in het artikel wat je nu leest. Wanneer mensen in zoekmachines deze zoekterm intikken, zal jouw blog (mits de pagina geïndexeerd is) in de zoekresultaten staan.

Wat echter jouw positie in deze zoekresultaten is, is afhankelijk van de waarde van je domein, oftewel je domein autoriteit. Hoe hoger deze waarde, hoe hoger je website doorgaans in de SERP (de pagina met zoekresultaten) staat. Om je domein autoriteit te verhogen kun je aan linkbuilding doen. Hoe meer kwalitatief goede backlinks je hebt van websites met een hoge DA (domein autoriteit), hoe hoger jouw eigen DA is en dus hoe meer gratis verkeer je kunt verwachten via SEO.

Kortom: Door je blogposts op de juiste ‘keywords’ te optimaliseren vertel je in feite aan zoekmachines (zoals Google, Yahoo, Ecosia, etc.) bij welke zoekopdrachten jouw blog in de resultaten zou moeten staan. Door tegelijkertijd aan je domein autoriteit te werken zorg je ervoor dat de positie in die zoekresultaten ook daadwerkelijk hoog genoeg is om bezoekers te trekken. Combineer dit allemaal met kwalitatieve content en je komt al heel ver. Benieuwd hoe vaak je moet bloggen? Je leest het in onze wiki.

Gratis verkeer via social media

Ook via social media platformen als Facebook, LinkedIn, Instagram, TikTok, Twitter en YouTube kun je als je het slim aanpakt veel bezoekers naar je blog trekken. Door vanaf het begin al je blogposts te delen en tevens actief andere relevante content te plaatsen, bouw je een publiek op. Een publiek dat graag jouw content leest, dat het de moeite waard vindt om te delen en dat steeds opnieuw jouw website bezoekt als je een nieuwe blogpost deelt.

Als je geld wil verdienen met bloggen, dan moet je je content ook delen op verschillende social media kanalen zoals Facebook, Pinterest of LinkedIn.
Als je geld wil verdienen met bloggen, dan moet je je content ook delen op verschillende social media kanalen zoals Facebook, Pinterest of LinkedIn.

Voor veel bloggers voelt het managen van hun social media accounts bijna als een tweede baan. Het kan namelijk een uitdaging zijn om veel volgers en interactie te krijgen, zeker als je vanaf nul begint. Toch mag je, zeker als geld verdienen met een blog je doel is, de kracht van social media zeker niet onderschatten. De grote schare (potentiële) lezers die je daar vindt, de vrijheid die je hebt in het posten van diverse soorten content en de mogelijkheid om viral te gaan maken het een aantrekkelijke manier om je blog te promoten.

Alternatieve social media kanalen zijn Reddit en Medium (social publishing platform). Als je daar een kwalitatief artikel post, kan dit soms opgenomen worden in één van hun nieuwsbrieven. Mooie extra visibiliteit dus!

Bouw een e-maillijst op

Waar je op social media en in de zoekresultaten van bijv. Google je zichtbaarheid moet delen met vele anderen, kun je iemand via e-mail heel direct benaderen. Daarom is het aan te raden om zo vroeg mogelijk te beginnen met het opbouwen van een e-maillijst en het sturen van nieuwsbrieven.

Dit kan in het begin heel eenvoudig, bijvoorbeeld met een beknopte samenvatting van de blogs die je die maand hebt geschreven. Hoe langer je blogt, hoe uitgebreider je de nieuwsbrieven kunt maken. Je kunt bijvoorbeeld exclusieve content bewaren voor je nieuwsbrief, er leuke feitjes of weetjes inzetten die als aanvulling gelden op je andere blogposts en er leuke aanbiedingen in zetten voor jouw product of dienst.

Dat laatste is een belangrijke reden dat zo’n e-maillijst zo belangrijk is als je geld wilt verdienen met bloggen. Als je iemands e-mailadres hebt, kun je diegene namelijk benaderen met elk type aanbod. Bovendien stimuleer je met een nieuwsbrief dat mensen je blog blijven bezoeken. Waar mensen anders uit zichzelf je website af en toe op moeten zoeken, worden ze er door de mail namelijk aan herinnerd om je blogs te lezen. Dit levert trouwe(re) lezers op, die goed zijn voor je bezoekersaantal.

Begin met gastbloggen

Een andere slimme manier om meer bloglezers te krijgen is door gastblogs te schrijven voor andere blogs. Dit levert je op twee manieren een betere zichtbaarheid op. Allereerst kunnen mensen via een gastblog doorklikken naar jouw eigen blog, maar het plaatsen van gastblogs inclusief link naar jouw website is ook goed voor je domein autoriteit (zie het stukje over SEO). De voorwaarde daarvoor is wel dat de links in de gastblog do-follow links zijn.

Door gastblogs te publiceren op andere websites, kun je meer bezoekers naar je website halen. Dit zorgt ook voor een backlink, waardoor de autoriteit van je website zal verhogen. Dit kan er allemaal voor zorgen dat je meer geld verdient met je blog.
Door gastblogs te publiceren op andere websites, kun je meer bezoekers naar je website halen. Dit zorgt ook voor een backlink, waardoor de autoriteit van je website zal verhogen. Dit kan er allemaal voor zorgen dat je meer geld verdient met je blog.

Zeker voor beginnende bloggers is het publiceren van blogberichten op andere blogs erg belangrijk. Zo bouw je namelijk een aantrekkelijk linkprofiel op naar jouw website, wat goed is voor je vindbaarheid in zoekmachines. Zeer ervaren bloggers hebben vaak het geluk dat naar hun content wordt gelinkt zonder dat ze daarom hoeven te vragen. Als voorbeeld: hoe langer je blogt en hoe beter je content is, hoe sneller andere bloggers geneigd zijn om jou te noemen in hun lijst met favoriete bloggers.  

Sterke content = terugkerende bezoekers

Op welke manier je ook bezoekers naar je website trekt, je wilt natuurlijk dat deze bij je terugkomen. Een grote schare terugkerende bezoekers is namelijk veel meer waard dan een hoog aantal bezoekers dat je website slechts één keer bekijkt, zeker als je betaald wilt bloggen. Hoe je marketingstrategie er ook uitziet, het is uiteindelijk de kwaliteit van je blogs en de meerwaarde die je biedt, die mensen inspireert bij je terug te komen.

Je blogs moeten relevant, interessant en (afhankelijk van het doel van je blog) vermakelijk of voldoende informatief zijn. Wil je weten hoe je je onderwerpen bepaalt en een goede blogpost schrijft? Lees dan ons artikel: Hoe schrijf je een goede blogpost.

8 strategieën om geld te verdienen met bloggen

Nu we hebben besproken wat je kunt doen om bezoekers naar je blog te trekken, is het tijd om wat dieper te duiken in alle manieren waarop je geld kunt verdienen met een blog. Natuurlijk zijn er heel veel verschillende strategieën mogelijk en is de ene niet per se beter dan de andere. Wij hebben van al deze methoden de 8 belangrijkste geselecteerd, die wat ons betreft de meeste potentie hebben om een aantrekkelijke winst te genereren.

We vertellen je niet alleen hoe je ze toepast, maar ook wat de voor- en nadelen van elke methode zijn. Zo kun je gemakkelijk bepalen welke jij wilt inzetten om betaald bloggen mogelijk te maken en misschien zelfs wel te kunnen leven van je blog.

1. Plaats display advertenties op je website

De eerste manier om geld te verdienen met een blog is door display advertenties te plaatsen. Dit zijn beeldadvertenties, die je bijvoorbeeld in de sidebar of footer kunt weergeven. Hoewel je er natuurlijk voor kunt kiezen om bedrijven tegen betaling een display advertentie te laten plaatsen, is de variant van Google Ads het meest voor de hand liggend.

Display advertenties van Google Ads worden weergegeven op plekken die jij daarvoor beschikbaar stelt. Elke keer als iemand erop klikt, krijg jij als blogger een bepaald bedrag. En als je een hoog bezoekersaantal hebt kan dit flink oplopen.

Voor- en nadelen van display advertenties

Hoewel display advertenties in de regel best een aantrekkelijk bedrag kunnen opleveren, vindt niet iedere blogger het prettig om er gebruik van te maken. Feit is namelijk dat je geen invloed hebt op het type advertentie dat wordt weergegeven en naar welke website gelinkt wordt. Het kan dus zomaar zijn dat er een advertentie wordt weergegeven voor een product of dienst waar jij niet achter staat, simpelweg omdat de bezoeker die jouw website op dat moment bekijkt eerder interactie heeft gehad met dat bedrijf of merk.

Daar staat tegenover dat display advertenties doorgaans goed werken. Dankzij slimme targetingtechnieken worden advertenties aangepast aan de gebruiker, waardoor ze in de meeste gevallen relevant zijn voor deze persoon. Bovendien hoef je er zelf helemaal niets extra’s voor te doen. Nouja, je moet natuurlijk wel voor bezoekers zorgen, maar we gaan er even van uit dat je dat sowieso al deed.

2. Verdien geld door in te zetten op affiliate marketing

Een tweede methode om blogs te schrijven voor geld is het toepassen van affiliate marketing. Dit werkt vooral goed als je een lezerspubliek hebt dat zich met je identificeert en veel waarde hecht aan jouw adviezen en aanprijzingen.

Affiliate marketing houdt in dat je op je blog linkt naar producten of diensten die online aangeschaft kunnen worden. Zodra iemand via jouw link een aankoop doet, krijg je daar een vooraf bepaald percentage van. Dit kan variëren van 3% tot wel 15% of zelfs meer, afhankelijk van het type product en de aanbieder. Bestelt iemand niet direct, maar bijvoorbeeld een week later, of wordt er een ander product besteld dan datgene waar je naar linkte? Ook dan krijg je vaak een vergoeding. Het maximaal aantal dagen dat je deze vergoeding ontvangt wordt overigens altijd van tevoren aangegeven.

Voor- en nadelen van affiliate marketing

Affiliate marketing is voor veel bloggers goed voor een constante stroom aan inkomsten. Denk bijvoorbeeld aan boekenbloggers die in elke blogpost naar het boek in kwestie linken. Wanneer veel van hun lezers het boek vervolgens aanschaffen, ontvangen ze daar elke keer opnieuw een commissie over. Daarnaast heb je in tegenstelling tot bij display advertenties de volledige controle over waar je naar linkt. Je kunt als je het ons vraagt overigens het beste enkel naar producten linken die passen bij je blog, waardoor het in lijn is met jouw blogstijl.

Het nadeel van affiliate marketing is dat je er voor moet zorgen dat de aanprijzing van het product oprecht overkomt. Wanneer je lezers het gevoel hebben dat je enkel naar een product linkt omdat je een commissie ontvangt wanneer men het aanschaft, kom je minder oprecht en authentiek over. Er komt bovendien een grote gunfactor kijken bij affiliate marketing, zeker als je open bent over het feit dat een blogpost affiliate links bevat (wat we je absoluut aanraden). Je lezers zullen het product in veel gevallen enkel aanschaffen als ze jou de commissie gunnen. Ze kunnen het immers ook gerust ergens anders bestellen.

Als je affiliate marketing op een aantrekkelijke en vooral oprechte manier toepast, kan het je een leuk passief inkomen opleveren. Het is gemakkelijk toe te passen, je hebt er geen technische kennis of startkapitaal voor nodig en geeft je veel vrijheid.

3. Verkoop online cursussen of trainingen op je blog

Blog jij over een niche, vakgebied of onderwerp waar jij super veel verstand van hebt? Overweeg dan om deze kennis te delen in de vorm van een cursus of online training. Als je zeer waardevolle informatie en kennis kunt delen, kan dit een indirecte, maar zeer effectieve manier zijn om geld te verdienen met bloggen. Middels je blog profileer je jezelf immers als expert. Je laat je lezers zien dat je weet waar je het over hebt. Dit maakt dat mensen in feite van tevoren al weten dat de inhoud van jouw cursus of training waardevol gaat zijn, in tegenstelling tot een cursus van iemand die ze niet kennen. 

Voor- en nadelen van het verkopen van online trainingen

Het grote voordeel aan het verkopen van een cursus of training is dat het eindeloos schaalbaar is. Dit geldt zeker wanneer de cursus online te volgen is en je daar als deze af is zelf niets meer voor hoeft te doen. Je kunt immers videomateriaal opnemen of content creëren die automatisch beschikbaar wordt als iemand inlogt. Of er nu 20, 300 of 2500 man jouw cursus volgen, het gaat allemaal automatisch en jij ziet je inkomen in een rap tempo stijgen.

Het grote nadeel aan deze aanpak is dat het veel tijd kan kosten om een cursus te creëren én je wat technische kennis moet hebben om deze zoals hierboven beschreven aan te bieden. De meeste bloggers investeren dan ook in een webbouwer, die het technische gedeelte volledig van ze overneemt. Verder moet je ook vaak investeren in videomateriaal zoals een camera, een LED ringlamp en iemand die de video’s kan monteren (tenzij je dit natuurlijk zelf kunt).

Je kunt veel geld verdienen met een blog door een online cursus aan te bieden. Hiervoor moet je wel beschikken over het nodige materiaal.

Daarnaast is de promotie van een cursus of training natuurlijk wat anders dan het delen van content waar de lezer niet voor hoeft te betalen. Je zult dus actief aan (online) marketing moeten doen om mensen ervan te overtuigen de investering te doen. Bovendien moet je een strategische prijs kiezen, onderzoek doen naar het bestaande aanbod cursussen over dat onderwerp en weten wat je moet doen als mensen er niet tevreden over zijn. Want ook dat kan natuurlijk gebeuren.

4. Voorzie premium content voor je leden achter een login

Creëer jij voldoende content om meerdere malen per week (of zelfs elke dag) te posten op je blog? Dan kun je overwegen om een deel van deze content enkel beschikbaar te stellen achter een login, oftewel tegen betaling. Op deze manier krijgt deze content een zeer exclusief karakter en weet je zeker dat deze alleen bekeken wordt door mensen die het weten te waarderen. Ondanks dat dit nog een relatief nieuw concept is, zijn er toch al redelijk wat bloggers die op deze manier blogs schrijven voor geld.

Voor- en nadelen van premium content

Het grote voordeel van het creëren van premium content is natuurlijk dat je letterlijk betaald kunt bloggen. Je ontvangt van je lezers namelijk een vergoeding voor de content die je maakt. Dit is net als bij het creëren van een cursus volledig schaalbaar. Het maakt immers niet uit hoeveel mensen ervoor betalen, want de moeite die je erin moet steken blijft hetzelfde.

Het grote nadeel aan het bieden van een dergelijk abonnement voor premium content is dat het als een behoorlijke druk kan voelen om deze content ook daadwerkelijk te creëren. Mensen betalen ervoor en verwachten dus op regelmatige basis nieuwe premium blogposts. Ook als je ziek bent, ook als je het te druk hebt en ook als je er door privé omstandigheden niet aan toekomt. Dit is dus vooral geschikt voor bloggers die ook onder druk kunnen presteren, of simpelweg zóveel inspiratie hebben dat ze nooit om contentideeën verlegen zitten.

Een ander nadeel van premium content is dat je in principe iets wilt verkopen wat mensen niet kunnen zien  vóórdat ze ervoor betalen. Je zult dus moeten weten hoe je dit concept verkoopt en moeten kunnen uitleggen waarom het de investering waard is, zonder al teveel prijs te geven van wat je in het premiumgedeelte allemaal post.

5. Koppel een webshop aan je blog

Los van een cursus of training kun je natuurlijk ook fysieke producten verkopen in een webshop naast je blog. Dit voelt misschien niet als betaald bloggen, maar indirect kun je er doordat je blogt goed geld mee verdienen. Je hebt door je blog immers al veel bezoekers op je website, die je gemakkelijk door kunt verwijzen naar je webshop. Het beste is dan ook om producten te verkopen die qua stijl helemaal aansluiten bij jouw blogstijl, maar dat spreekt voor zich.

Voor- en nadelen van een eigen webshop naast je blog

Het grote voordeel van een webshop runnen naast je blog, is dat je weinig extra moeite hoeft te doen om klanten te krijgen. Je hebt immers al een publiek. Een publiek dat fan is van jouw stijl en waarde hecht aan jouw mening. Bij het runnen van een webshop komt echter wel wat meer kijken dan bij het maken van content voor je blog.

Je moet er rekening mee houden dat je bestellingen op de juiste manier inpakt, dat je voldoende materialen in huis hebt om dat te doen en doorgaans alle orders zelf naar het postkantoor moet brengen. Ga je een weekje op vakantie? Dan moet je óf vervanging regelen, óf de webshop een weekje sluiten. Daarnaast moet je uiteraard genoeg plek hebben om alle producten op te slaan. Veel bloggers doen dit vanuit huis, maar als dat niet (meer) past moet je op zoek naar een andere ruimte. Al met al kan er een hoop geregel komen kijken bij het runnen van een webshop, waar veel bloggers zich behoorlijk op kunnen verkijken. Zelfs je administratie wordt een stuk ingewikkelder en arbeidsintensiever.

Zie je het zelf niet zitten om op dagelijkse basis orders in te pakken? Dan heb je twee opties. Je kunt namelijk een fulfillmentbedrijf inschakelen of kiezen voor dropshipping. In het eerste geval neemt een extern bedrijf de volledige opslag en verzending van je producten over. In het tweede geval heb je zelfs helemaal niets op voorraad, maar verkoop je enkel producten van merken of bedrijven die zij in eigen beheer kunnen verzenden wanneer er in jouw webshop een order binnenkomt.

6. Sta andere bloggers of bedrijven toe om gesponsorde gastblog te plaatsen tegen betaling

Veel van zowel onze Nederlandse bloggers als Belgische bloggers plaatsen geregeld gesponsorde content. Het is dan ook een veelgebruikte en voor de hand liggende manier om geld te verdienen met bloggen.  In veel gevallen verzorg je deze content zelf, maar het kan ook dat een bedrijf de content aanlevert. (dit komt over het algemeen minder vaak voor). Hoe dan ook krijg jij voor het plaatsen van deze blogpost een vergoeding. De hoogte daarvan is afhankelijk van het aantal bezoekers op je blog, de domein autoriteit van je website en het aantal volgers op je social media accounts.

Voor- en nadelen van het plaatsen van gesponsorde content

De grootste voordelen van het plaatsen van gesponsorde content zijn dat jij zelf kiest met wie je samenwerkt, hoe je de blogpost vormgeeft en welke vergoeding je daarvoor krijgt. De voorwaarden bepaal je immers zelf, hoewel het bedrijf waarmee je samenwerkt er wel mee akkoord moet gaan natuurlijk. Veel bloggers geven de voorkeur aan een financiële vergoeding, maar het is ook mogelijk te kiezen voor een zogeheten barterdeal. Dit houdt in dat je de producten waarover je gaat schrijven gratis ontvangt, in ruil voor bijvoorbeeld een review. Je blogt dan weliswaar niet voor geld, maar hebt wel één of meerdere gratis producten.

Het nadeel aan het plaatsen van gesponsorde gastblogs is dat je lezers kunnen vermoeden dat je het enkel voor de vergoeding hebt gedaan. Het is dan ook de kunst om eerlijk en oprecht over te komen en enkel samen te werken met bedrijven of merken waar je daadwerkelijk enthousiast over bent. Het kan ook geen kwaad om je af en toe negatief uit te laten over een product dat je vindt tegenvallen. Dit kun je echter eigenlijk niet maken wanneer je akkoord bent gegaan met een barterdeal of wanneer er voor de content betaald wordt.

7. Verkoop linkjes in (bestaande) blogposts

Een makkelijke manier om geld te verdienen met een blog is door een vergoeding te vragen voor het plaatsen van linkjes. Als jouw website een aantrekkelijke domein autoriteit (DA) heeft, wordt het voor bedrijven immers interessant om vanaf jouw website een link naar die van hun te hebben. In de meeste gevallen kun je je blogpost nog steeds precies zo vormgeven als je zelf wilt, zolang je er maar één of twee do-follow links in verwerkt naar de betreffende website. Daar ontvang je vervolgens een vergoeding voor. Hoe hoog deze is, is afhankelijk van de hoogte van je domein autoriteit. 

Het handige hieraan is dat je dit niet alleen kunt toepassen bij nieuwe blogposts, maar ook bij bestaande content. Als jij dus al twee jaar aan het bloggen bent, kun je zelfs linkjes verkopen in content die je een hele poos geleden gepubliceerd hebt.

Voor- en nadelen van het verkopen van links in (bestaande) blogposts

Net als bij het publiceren van gesponsorde blogposts, moet je er met het plaatsen van linkjes op letten dat de blogpost in kwestie relevant, logisch en van toegevoegde waarde is voor jouw lezers. Je wilt immers niet dat deze vermoeden dat je de content als het ware ‘om de linkjes heen’ hebt geschreven, enkel omdat je daar een vergoeding voor ontvangt. Zorg dus voor sterke content, die je in feite ook had geschreven als je niet betaald zou zijn voor de plaatsing van de links.

8. Verkoop je blog

Schrik niet, want dit is natuurlijk wel een hele extreme manier om geld te verdienen met je blog. Er zijn echter genoeg bloggers die na verloop van tijd de passie voor het bloggen verliezen en niet meer weten wat ze met hun blog aanmoeten. In dat geval is het goed om te weten dat je je blog ook gewoon kunt verkopen. Zeker als je nog steeds veel bezoekers hebt kan dit je een flink bedrag opleveren.

Heeft er niemand interesse in jouw blog concept, maar heeft je domein wel een aantrekkelijke autoriteit? Dan kun je ook daar in veel gevallen geld voor vangen. Je domein zal dan naar alle waarschijnlijkheid worden gebruikt voor een compleet ander doel dan waar je hem zelf voor gebruikte, maar als je hoe dan ook stopt met bloggen maakt dat natuurlijk niks uit.

Voor- en nadelen van het verkopen van je blog

Over de voor- en nadelen van het verkopen van je blog kunnen we kort zijn. Als je veel lezers hebt of een hoge domein autoriteit kan je dit eenmalig een leuk bedrag opleveren. Je bent dan echter wel je volledige website voor altijd kwijt. Need to say more?µ

Veel bloggers bloggen voor geld. Vaak, wanneer een blog succesvol is, verkopen ze dit door aan een andere blogger of bedrijf.

Extra tips om geld te verdienen met je blog

Los van alle bovenstaande methoden om betaald te kunnen bloggen, hebben we natuurlijk ook nog handige tips voor je op een rijtje gezet om geld te verdienen met je blog. Er komt namelijk ook een zekere instelling bij kijken en niet te vergeten een stukje netwerken. Als je onderstaande tips in gedachten houd terwijl je heel bewust aan de slag gaat met de methoden van jouw keuze, komt het met die verdiensten wel goed en kun je op een bepaald punt misschien zelfs leven van je blog.

Zorg voor verschillende inkomstenbronnen

Het gezegde luidt niet voor niets dat je beter niet op één paard kunt wedden. Het is dan ook aan te raden om je inkomsten te spreiden over diverse bronnen, zodat wanneer er één wegvalt, je terug kunt vallen op een andere. Zeg bovendien pas een eventuele vaste baan op als je zeker weet dat je ook op de lange termijn voldoende met je blog kunt verdienen en je genoeg inspiratie hebt om je huidige blogtempo vol te houden.

Wees geduldig en geef niet op

Vrijwel elke beginnende blogger worstelt met het feit dat diens blog nog niet veel gelezen wordt en dat het nog niet realistisch is om te bloggen voor geld. Daar kunnen we eigenlijk maar één ding over zeggen, namelijk dat geduld een schone zaak is. Het kost nu eenmaal tijd om je eigen blogstijl te vinden, een lezerspubliek op te bouwen, de autoriteit van je domein te doen groeien, etc. Bestudeer vooral alle manieren om bezoekers te trekken (bovenin dit artikel) en focus je op het maken van sterke content. Alle artikelen in onze blog-wiki (zoals Hoe lang moet een blog zijn) kunnen je daarbij helpen.

Geloof in jezelf en je blog

Net zo belangrijk als het hebben van geduld, is het geloven in je capaciteit om een goedlopend blog op te zetten. Dit lijkt misschien behoorlijk ingewikkeld, maar als jij blogt over onderwerpen die goed bij je passen en waar je veel over te vertellen hebt komt dat heus goed. Vooral in de eerste maanden is het belangrijk om gewoon vol te houden en je niet teveel te focussen op de resultaten en het aantal lezers. Elke blogger is immers ergens begonnen, en de meesten begonnen net als jij heel klein.

Sluit je aan bij verschillende Facebook groepen

Facebook is een handig platform om je blogs te promoten, maar dat hoeft niet per se enkel op je eigen pagina. Je kunt je namelijk aansluiten bij diverse groepen, die speciaal opgezet zijn voor bloggers. Sommige groepen zijn er speciaal om gastbloggers te zoeken, anderen zijn er om je blogs te promoten en te connecten met andere bloggers. In de Bloggers Benelux Facebook groep kun je bijvoorbeeld blogs delen, een linkruil aanvragen of ideeën en gedachten uitwisselen. Ook onze Linkbuilding en Backlinks groep is een aanrader.

Lees voordat je je blogs gaat ‘spammen’ even de regels door van de betrefende groep, want je wilt natuurlijk geen reclame maken in groepen die daar niet voor zijn bestemd. Als je dit herhaaldelijk doet kun je door de beheerders van de groep zelfs worden geblokkeerd en dat wil je natuurlijk niet.

Bloggers groepen op Facebook zijn de perfecte plek om je blogs te promoten, om andere bloggers te leren kennen en natuurlijk om inspiratie op te doen als je niet weet waar je over moet bloggen. Let wel: geef aan elke blog je eigen draai en kopieer nooit klakkeloos andermans content.

Netwerk met andere bloggers

Deze tip heeft natuurlijk deels betrekking op de vorige, maar Facebook groepen zijn niet de enige manier waarop je kunt netwerken met andere bloggers. Je kunt tevens op hun website reacties achterlaten bij blogs, je favoriete bloggers volgen op Instagram of Twitter, bloggersevents bijwonen, etc. Het gaat erom dat je ook voor bloggers die een vergelijkbaar publiek hebben als jij, geen vreemde meer bent en ze je op persoonlijk vlak leren kennen. Doe dit echter niet te opdringerig, want daar bereik je doorgaans het tegenovergestelde mee.

Hoe lang duurt het voordat je geld verdient met bloggen

Al die tips en methoden waarmee je geld kunt verdienen met bloggen zijn natuurlijk hartstikke leuk, maar hoe lang duurt het precies voordat betaald bloggen mogelijk is? Een lastige vraag om te beantwoorden, want dit is voor iedereen anders. Er zijn bloggers die reeds na enkele maanden wat inkomsten uit hun blog halen en er zijn bloggers die pas een jaar later op dat punt komen. Daarvan zal een groot deel van de bloggers altijd op minimale inkomsten blijven steken en slechts een klein deel zijn verdiensten zien uitgroeien tot een volwaardig inkomen.

Over het algemeen geldt dat hoe vaker je post, hoe beter je content is en hoe slimmer je gebruik maakt van social media, hoe sneller je bekendheid, autoriteit en een aantrekkelijk bezoekersaantal hebt. Het enige wat je kunnen meegeven is dus dat je gewoon aan de slag moet gaan, met al onze tips en adviezen in je achterhoofd. Met de juiste instelling, aanpak en inspiratie kun ook jij geld verdienen met je blog, of dat nu al direct mogelijk is of je je beginnende blog eerst moet uitbouwen.

Bij Bloggers BeNeLux vind je in ieder geval een flinke dosis bloginspiratie, tips en adviezen, zodat jij altijd op onze website kunt terugvallen als je vragen hebt of om inspiratie verlegen zit. Veel blogplezier gewenst!