Hoe lang moet een blog zijn?

Op het internet kun je heel wat lezen over de lengte van een goede blogpost. Sommige websites zeggen dat korte artikels beter zijn, andere suggereren dan weer dat langere blogs beter werken. Maar hoe lang moet een blog nu zijn? Wel, dat hangt af van verschillende factoren. In dit artikel verduidelijken we hoeveel woorden een goede blog nodig heeft.

Onderzoek naar de lengte van een blog

Het is belangrijk om blogberichten met de perfecte lengte te schrijven; te kort en ze komen misschien niet voor in de zoekresultaten van Google of bevatten niet genoeg informatie om gebruikers ertoe te bewegen ze te delen. Te lang en het is misschien zonde van je tijd om te schrijven omdat niemand het leest. Onderzoeken van Orbit Media Solutions en OptinMonster brengen enkele interessante zaken aan het ligt.

  • In 2022 is de gemiddelde lengte van blogberichten 1376  woorden. In 2014 was de lengte van blogberichten nog 808. Blogberichten worden dus langer en langer.
  • De meeste bloggers (34%) schrijven nu 500-1000 woorden per blog. Terwijl meer dan 31% van de bloggers 1500+ woorden schrijft.
  • Slechts 4% van de bloggers schrijven nieuwe berichten van 3000+ woorden. Dit zijn vaak B2B bloggers.
  • Bloggers die langere berichten schrijven hebben veel meer kans op betere resultaten. 50% van de bloggers die long-form content schrijven melden sterke resultaten.
  • Long-form blog posts genereren 9X meer leads dan short-form blog posts. Heel interessant voor bedrijven dus.
  • Blog posts die online de meeste shares krijgen zijn meer dan 3000 woorden lang.
  • Lange blogs verzamelen meer backlinks.

Het is duidelijk dat blogs die lang zijn, hier als winnaar uitkomen. Toch is het belangrijk om te begrijpen dat het simpelweg schrijven van langere artikelen geen garantie is voor succes – noch zal het je automatisch meer verkeer opleveren.

Hoe lang moet een blog zijn? De lengte van een blogbericht is geen ranking factor. Toch heeft onderzoek uitgewezen dat langere artikels beter presteren in de zoekmachines.

Lange artikels presteren waarschijnlijk beter omdat ze gebruikers diepgaande informatie over het onderwerp bieden – niet alleen omdat ze meer woorden bevatten. Bij het creëren van je content moet je dit in gedachten houden. Richt je op de kernelementen van succesvolle content – zoals unieke en boeiende tekst en relevante informatie – in plaats van op de lengte. In dit artikel lees je hoe je een goede blog schrijft.

Dit houdt ook verband met wat je gebruikers zoeken. Als je doelgroep slechts een kort antwoord wil op een bepaalde vraag, dan zal een artikel van 20 minuten hen alleen maar afschrikken. In dit soort gevallen kan een korter artikel voordeliger zijn, dus zorg ervoor dat je de gebruikersintentie analyseert en de behoeften van je doelgroep begrijpt voordat je begint te schrijven.

Wat zijn de nadelen van lange blogs

Uiteraard zijn er ook een paar nadelen verbonden aan heel lange blogs of stukken content. Zo hebben websitebezoekers niet altijd de tijd om lange artikels volledig te lezen, waardoor ze soms essentiële informatie mislopen. Ook de korte aandachtsspanne bij mensen bestaat nog steeds, en ze beïnvloeden de prestaties van lange blogs. Daarom moeten je artikels goed gestructureerd doormiddel van duidelijke tussenkoppen en korte alinea’s. Je content moet “scannable” zijn.

De ideale lengte van een artikel bepalen

Er bestaan online tools waarmee je de ideale lengte van een blogbericht kunt bepalen. De uitkomst van deze tools neem je best met een korreltje zout want deze zijn gebaseerd op zelfontwikkelde algoritmes. Toch kan het een goede indicatie zijn voor je blog.

Een tool waarmee wij reeds goede ervaringen hebben is het SEO Content-Template tool van Semrush. Het gaat op basis van de top 10 best scorende websites voor een bepaald zoekwoord, aanbevelingen geven over de lengte van je artikel. Daarnaast doet het tool ook een aantal suggesties voor semantische verwante zoekwoorden die je kunt integreren in je tekst, mooi meegenomen dus.

Wat zegt Google over de ideale lengte van een blog

Voor Google is de kwaliteit van een artikel belangrijker dan de kwantiteit aan informatie die je verschaft op een pagina. Is de lengte van een blog een ranking factor voor Google? Neen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, bestaat het ‘Google SEO Word Count’-algoritme niet. Zeker, er zijn redenen waarom inhoud in lange vorm vaak beter scoort dan kortere inhoud, maar dat kan niet alleen worden toegeschreven aan de lengte van de inhoud. Er zijn meerdere reden waarom blog A beter scoort dan blog B. Denk maar aan het aantal backlinks, het aantal verwijzende interne links, de aanwezigheid van afbeeldingen in het artikel etc.

Ook John Mueller van Google geeft dit aan in een Tweet op Twitter:

https://twitter.com/johnmu/status/1226247665563758592

Conclusie

We kunnen geen eenduidig antwoord geven op de vraag: hoe lang moet een blog zijn. Als je oudere SEO- of marketingartikelen leest, zult je merken dat de lengte van de inhoud al lang wordt beschouwd als een rankingfactor van Google. Dit is foutieve info. Voor Google primeert de kwaliteit van content.

De ideale bloglengte is er een die de zoekvraag van de gebruiker adequaat beantwoordt, nuttige informatie biedt om het antwoord te onderbouwen, en van hoge kwaliteit is. Als je content beknopt de zoekvraag kan beantwoorden en deze vervolgens onderbouwt met relevante informatie en gegevens, maakt het niet uit hoeveel woorden voor een blog worden gebruikt.

Als het je doel is om artikelen van 3.000 woorden of meer te schrijven voor SEO, dan mis je het doel volledig. Er is geen “perfecte bloglengte” om goed te scoren in de organische zoekresultaten. Je doel moet zijn om de meest informatieve, inzichtelijke en doelgerichte inhoud voor je doelgroep te leveren, om het betreffende onderwerp uitgebreid te behandelen.

Veelgestelde vragen

Bronnen: Semrush, isitwp, OptinMonster, Orbitmedia

Plaats een reactie