Ben je geïnspireerd geraakt door ons artikel Wat is een blog en zou je graag zelf beginnen met bloggen? Het is zoals je in dat artikel al hebt kunnen lezen om vele redenen erg interessant om een blog te beginnen, en bovendien een stuk makkelijker dan het lijkt. Het enige wat je nodig hebt is een pakkende naam, een website (domeinnaam + hosting) en een paar handige (maar niet verplichte) extra installaties, zoals plugins. Hoe maak je een eigen blog met WordPress? Die vraag beantwoorden we in dit artikel!
- De voordelen van een WordPress blog
- Kies een onderwerp en naam voor je blog
- Registreer je domeinnaam van je blog
- Kies een hosting voor je blog
- Installeer WordPress
- Kies een thema voor je blog
- Installeer de nodige WordPress plugins
- Maak een Google Analytics en Google Search Console account aan
- Schrijf je eerste blogpost
- Geld verdienen met je blog
De voordelen van een WordPress blog
Een ruime meerderheid van de (beginnende) bloggers kiest voor een WordPress blog, en dat is niet zonder reden. Dit Content Management Systeem biedt je namelijk ontzettend veel voordelen:
- Een WordPress blog is op vele manieren te personaliseren, o.a. met plugins
- De gebruikersinterface is heel intuïtief en super makkelijk in gebruik
- Het is zoekmachine-vriendelijk
- Een WordPress blog is (met de juiste plugins) goed beveiligd
- WordPress is gratis (je betaalt enkel voor je domeinnaam en hosting)
- Het kan gemakkelijk geïnstalleerd worden
Een eigen WordPress blog maken
Natuurlijk kun je ervoor kiezen om gratis te gaan bloggen op een extensie van WordPress.com. Dit komt echter niet zo professioneel over, want je hebt geen eigen domeinnaam. Bovendien kun je zo’n blog niet geheel naar je hand zetten door bijvoorbeeld allerlei plugins te downloaden en het design aan te passen. Als je het ons vraagt kun je dus beter kiezen voor een zogeheten ‘self hosted WordPress blog’. Je maakt dan tevens gebruik van de vele mogelijkheden van WordPress, maar dan op je eigen domein.
Wij hebben op overzichtelijke wijze op een rijtje gezet welke stappen je allemaal moet doorlopen om op deze manier je eigen blog te maken. Aan de hand van dit stappenplan kun jij vandaag al beginnen met bloggen en direct jouw ideeën, interesses en verhalen de wereld in slingeren. Het goede nieuws is dat je daar helemaal geen technische kennis voor nodig hebt. Alle informatie die je kan helpen, hebben wij reeds voor je verzameld.
Kies een onderwerp en naam voor je blog
De eerste en uiteraard meest belangrijke stap is het kiezen van het onderwerp en de naam van je blog. We adviseren je hier zeker de tijd voor te nemen en goed over na te denken. Als je eenmaal je blog hebt gemaakt kun je de naam namelijk niet meer wijzigen. Althans, dat kan wel, maar dan moet je weer helemaal opnieuw beginnen op een website met een andere domeinnaam. Wees hier dus niet te impulsief in, maar neem uitgebreid de tijd om wat zaken op een rijtje te zetten alvorens je het onderwerp en de naam van je blog vastlegt.
Hoe kies je het onderwerp voor je blog?
Het beste is om allereerst uitgebreid stil te staan bij wat de reden is dat je wilt bloggen, welke onderwerpen bij je passen en waar je veel over weer te vertellen. Een goede manier om uit te vinden of een bepaald blog onderwerp geschikt is, is het maken van een lijst met mogelijke titels of invalshoeken voor blogposts. Om je blog succesvol te maken is het immers belangrijk dat je consistent artikelen blijft posten. Dat lukt je alleen als je voldoende input en inspiratie hebt die passen bij het onderwerp van je blog.
In de meeste gevallen zal het uiteindelijke onderwerp te maken hebben met één (of meerdere) van je interesses, je passies of werkgebied. Wees je bewust van het feit dat hoe meer blogs er al over hetzelfde onderwerp bestaan, hoe origineler en beter je content zal moeten zijn om geld te verdienen met je blog. Laat dit je echter niet weerhouden van het kiezen van onderwerpen voor je blog die goed bij jou passen. Dat is immers de beste basis voor een succesvol blog.
Hoe kies je de naam van je blog?
Als je eenmaal het onderwerp van je blog hebt bepaald, wordt het een stuk makkelijker om ook de naam van je blog te kiezen. Het ligt in veel gevallen voor de hand om daar je eigen naam voor te gebruiken, zeker als je een persoonlijk blog begint. In veel gevallen is het echter ook erg leuk om te kiezen voor een originele blognaam.
Het belangrijkste bij het bepalen van de naam voor je blog is dat deze nog niet bestaat en dat er dus geen bedrijven, instanties of andere bloggers (deels) gebruik van maken. Je wilt met je blognaam immers geen inbreuk maken op een merk- of handelsnaam, wat je de nodige problemen kan opleveren. Een unieke blognaam kies je echter niet alleen omdat je origineel uit de hoek wilt komen, maar ook omdat je niet wilt dat de domeinnaam en bijpassende social media handles al bezet zijn. Kijk bij het kiezen van de naam van je blog dus zeker naar de beschikbaarheid van een bijpassende domeinnaam en gebruikersnamen op de social mediaplatformen die je wilt gaan gebruiken, om teleurstellingen op een later moment te voorkomen.
Registreer je domeinnaam van je blog
Je domeinnaam is de url waarop jouw blog zichtbaar zal zijn. Logischerwijs kies je daarvoor de naam van je blog. Dit voorkomt verwarring bij je publiek en zorgt tevens voor een stukje naamsbekendheid. Bij het registreren van je domeinnaam houd je daarnaast best rekening met de volgende punten:
- Gebruik het liefst zo min mogelijk cijfers en koppeltekens. De domeinnaam moet namelijk makkelijk te spellen, uitspreken en onthouden zijn, en logisch overkomen voor je publiek.
- Sta even stil bij het gebied waar je je met je blog op richt. Wil je een internationaal blog beginnen en schrijf je in het Engels? Dan is de .com-extensie aan te raden. Schrijf je in je eigen taal en richt je je op een doelgroep binnen de landsgrenzen? Dan is bijvoorbeeld een .nl- of .be-extensie beter.
- Maak je domeinnaam niet te lang, maar ook niet te kort. Het kan logisch voelen om zoveel mogelijk informatie in de domeinnaam te verwerken, maar daar is deze in wezen niet voor bedoeld. Vermijd ook afkortingen, omdat deze zonder de gebruikelijke punten doorgaans niet goed overkomen.
- Is de gewenste domeinnaam al geregistreerd, maar lijkt hij niet in gebruik? In sommige gevallen kun je deze kopen. Check daarvoor het domein en neem contact op met de eigenaar.
Het registreren van de domeinnaam is doorgaans erg goedkoop en heel makkelijk. Je kunt deze gerust selecteren op basis van de laagste prijs, of alvast checken waar ze de goede hosting aanbieden. In sommige gevallen is een domeinnaam registreren namelijk gratis wanneer je tevens de hosting bij de betreffende partij onderbrengt.
Kies een hosting voor je blog
De volgende stap is het selecteren van het juiste hostingpakket. De hosting is de ruimte die je gebruikt om online je teksten, foto’s en andere bestanden op te slaan. Deze hosting is gratis als je gebruik maakt van een extensie van wordpress.com, maar zoals we helemaal bovenaan reeds uitlichtten is dit niet aan te raden als je professioneel over wilt komen.
In de meeste gevallen is het aan te raden om je domeinnaam en hosting gewoon bij dezelfde partij onder te brengen. Sterker nog, vaak is de domeinnaam dan het eerste jaar gratis. Daarnaast is het gewoon praktischer voor je administratie om slechts één partij te hoeven betalen voor beide diensten tegelijk.
Welke hostingpartij voor je blog?
Het is om meerdere redenen aan te raden om een zeer professionele partij te kiezen voor je hosting. Goede hosting zorgt immers voor een snelle laadtijd van je website, een verlaagde kans op downtime, een betere beveiliging en hogere posities in zoekmachines. Zo’n professionele partij herken je doorgaans aan de ondersteuning die ze bieden als er iets misgaat. Zijn ze 24/7 bereikbaar? Staan hun servers in het land waar je je op richt? Hoe beschermen ze je tegen hackers? Zoek dit soort dingen uit voor je een hostingpartij voor je blog kiest.
Als je hosting voor een beginnend blog nodig hebt, voldoet vrijwel altijd het kleinste (en dus goedkoopste) pakket. Wanneer je blog flink groeit kun je vervolgens gemakkelijk uitbreiden. Laat je dus niet direct overhalen tot het bestellen van het grootste pakket omdat dit in verhouding het voordeligst is. Deze aangekochte ruimte heb je vrijwel zeker de eerste maanden en soms zelfs jaren niet nodig.
Momenteel loopt er via Bloggers Benelux een mooie actie in samenwerking met JouwSiteHost.nl. Je krijgt 25% korting op de eerste drie maand van je hosting pakket als je de kortingscode bloggersbenelux25 gebruikt.
Installeer WordPress
Is je domeinnaam eenmaal van jou en is de hosting voor je blog actief? Dan is het eerste wat je moet doen WordPress installeren op je domein. Dit klinkt ingewikkeld, maar is relatief eenvoudig. Bij vrijwel alle hostingproviders kun je met één druk op de knop WordPress op je domein installeren. Bij hostingpartijen als Vimexx en Combell kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig WordPress installeren nadat je een domeinnaam en hosting hebt aangekocht. Kom je er toch niet helemaal uit? Dan gebruik je de chatfunctie om om hulp te vragen. In veel gevallen kan de supportafdeling dit namelijk even voor je regelen.
Tijdens de installatie van WordPress moet je een gebruikersnaam en wachtwoord kiezen. Deze kun je vervolgens gebruiken om in te loggen, wat je doet door je url in te typen en daar /wp-admin aan toe te voegen.
Kies een thema voor je blog
Nu wordt het pas echt leuk, want je gaat een WordPress thema kiezen om je blog zijn eigen identiteit te geven! Je hebt daarbij de keuze uit vele gratis WordPress thema’s, maar kunt ook een thema aanschaffen. Een thema selecteer je als volgt:
- Klik in het linkermenu op Weergave en vervolgens op Thema’s
- Vaak staan er al enkele thema’s waar je uit kunt kiezen, selecteer er een en klik op Activeren om te kijken hoe je blog eruit ziet met dit thema
- Liever een ander thema? Klik dan links bovenaan op de knop Nieuwe toevoegen
- Blader door alle WordPress thema’s en kies er een die goed bij je past
- Vervolgens klik je op Installeren en daarna op Activeren
Vergeet niet dat je allerlei aspecten aan dit thema later nog kunt aanpassen, dus let vooral op de indeling van de website, bijvoorbeeld of er een zijbalk aanwezig is, of je logo midden bovenaan wordt of links in de hoek wordt getoond en of je een schermvullende foto kunt tonen op de homepage. Dit soort zaken zijn immers bepalend voor het uiterlijk van je blog.
Heb je elders reeds een thema aangeschaft? Dan kun je deze als .zip bestand uploaden en op dezelfde manier activeren als een gedownload thema.
De voordelen van een betaald thema versus een gratis WordPress thema
Natuurlijk zijn er vele gratis WordPress thema’s beschikbaar, maar een betaald (premium) thema biedt je vaak wel veel meer voordelen:
- Premium WordPress thema’s worden continue geüpdatete
- Er is doorgaans een Support afdeling waar je terecht kunt met vragen
- Er zitten meer functionaliteiten in verwerkt
- De veiligheid is doorgaans beter gewaarborgd
- Het design ziet er vaak beter uit
Een premium thema hoef je slechts één keer aan te schaffen, waarna je het een leven lang kunt gebruiken. Aangezien dit soort thema’s niet heel duur zijn, is het dus zeker het overwegen waard er eenmalig in te investeren.
Personaliseer het WordPress thema
Of je nu voor een van de gratis of betaalde WordPress thema’s gaat, na de activatie kun je hem eenvoudig aanpassen naar wens. Upload je eigen logo en pas bijvoorbeeld het kleurenschema en lettertype aan. Zo geef je je blog een unieke, eigen look die helemaal bij je past.
Installeer de nodige WordPress plugins
Dankzij het thema heeft je blog een heel eigen look and feel gekregen, jouw blog is nu bijna klaar om aan de wereld te showen! Het enige wat je nog kunt overwegen is de installatie van enkele plugins. Dit zijn als het ware kleine softwarepakketjes met extra functionaliteiten, die je aan je website kunt toevoegen. Met meer dan 45.000 plugins zijn de mogelijkheden eindeloos, en voor elk ‘probleem’ bestaat wel een geschikte plugin.
Denk bijvoorbeeld aan plugins om je voorraadbeheer uit te breiden, plugins voor een inschrijfformulier voor je nieuwsbrief, plugins waarmee je geanimeerde headers kunt toevoegen, maar ook plugins die dienen voor de veiligheid van je blog. Wij zetten er enkele op een rij die aan te raden zijn, zowel voor beginnende als ervaren bloggers.
- Akismet: De meest gebruikte plugin om je blog te beschermen tegen spam
- Table of Contents Plus: Hiermee voeg je gemakkelijk een inhoudsopgave toe aan (uitgebreide) blogposts.
- Rankmath SEO: Meer bezoekers trekken? Met de Rankmath SEO plugin check je gemakkelijk op welke punten je een blogpost moet verbeteren om deze te optimaliseren voor zoekmachines. (Een goed alternatief is Yoast SEO)
- Spectra: Een handige WordPress plugin waarmee je aan de hand van blokken een pagina kunt opbouwen.
- WP Rocket: Een snelle website betekent een hogere conversie. Met deze plugin wordt de omvang van je pagina’s verkleint, waardoor alles super snel laadt.
- Really Simple SSL: Een plugin die privacy data op een veilige manier verzendt. (als je een contactformulier hebt is SSL verplicht!)
Maak een Google Analytics en Google Search Console account aan
Ben jij heel benieuwd hoeveel mensen je blogs lezen en welke pagina’s de meeste bezoekers trekken? Met Google Analytics meet je de hoeveelheid bezoekers, maar ook waar ze vandaan komen, hoe lang ze op je blog blijven, etc. Het is helemaal gratis, dus zonde om niet vanaf dag één te gebruiken.
Google Search Console (tevens gratis) is bedoeld om te checken hoe jouw blog het doet in zoekmachines. Je spoort er gemakkelijk fouten mee op, zoals 404-meldingen of pagina’s die heel traag laden. Ook zeker een aanrader!
Schrijf je eerste blogpost
Je bent nu klaar om je eerste blogpost te schrijven en deze te publiceren! Ondanks dat het een moment is waar je waarschijnlijk lang naar hebt uitgekeken, willen we je op het hart drukken niet te snel op ‘publiceren’ te klikken. Je kunt immers maar één keer een eerste blogpost schrijven. Bedenk je dus goed hoe je jezelf en je blog wilt introduceren en welke informatie je in deze eerste blogpost wilt verwerken.
Bovendien is het slim om al direct rekening te houden met SEO (zoekmachine optimalisatie) en dus te onderzoeken welke zoektermen je in de blogpost wilt verwerken. Wil je precies weten hoe je dat doet en hoe een goede blogpost eruit ziet? Lees dan ons volgende artikel: Hoe schrijf je een goede blogpost?
Ga ook zeker eens piepen bij de concurrentie om na te gaan hoe lang je blog moet zijn rond een bepaald onderwerp om goed te scoren in Google.
Geld verdienen met je blog
Heb je eenmaal enkele artikelen gepubliceerd en kun je niet wachten om geld te verdienen met bloggen? Hoewel dit vrijwel nooit mogelijk is als je pas net bent begonnen met bloggen, is het wel verstandig om je vast te oriënteren en de nodige voorbereidingen te treffen. Lees je bijvoorbeeld in over affiliate marketing, waarbij je je lezers bepaalde producten aanraadt, en daar vervolgens een commissie over ontvangt wanneer ze deze aanschaffen. Of ga brainstormen over een product of dienst die je zelf wilt verkopen middels je blog. Ook gesponsorde blogposts zijn zeker een optie, maar houd er rekening mee dat bedrijven doorgaans pas interesse hebben als je een redelijk hoog bezoekersaantal hebt.
Hetzelfde geldt overigens voor Affiliatepartijen. Deze zullen je blog niet gauw goedkeuren als er nog slechts weinig content op staat. Google Adsense daarentegen, kun je vanaf dag één inzetten om geld te verdienen met je blog, hoewel ook dit pas echt interessant wordt als je veel bezoekers hebt.
Hoe dan ook zijn er op termijn genoeg manieren om geld te verdienen met je blog. De beste manier om dat voor elkaar te krijgen is om vanaf dag één sterke en unieke content te creëren. Hoe je dat doet vertellen we je hier.