Hoe schrijf je een goede blog?

In het artikel ‘Wat is een blog’ heb je reeds beknopt kunnen lezen hoe je een goede blog schrijft. In dit artikel gaan we er dieper op in en vertellen we je precies aan welke eisen een sterke blogpost voldoet. Wat de reden ook is dat je een blog bent gestart, je wilt natuurlijk dat je artikelen zoveel mogelijk worden gelezen, gedeeld en geliked. Om dat voor elkaar te krijgen is het slim om je allereerst te verdiepen in hoe je een goede blogpost schrijft. Zorg ervoor dat het artikel meerwaarde biedt, prettig te lezen is en aanzet tot actie. Hoe je dat doet? Dat hebben wij voor je op een rijtje gezet.

Bepaal het onderwerp van je blogbericht

Het lijkt zo makkelijk om een interessant onderwerp te verzinnen voor een blogpost, maar veel bloggers staan er niet bij stil dat ze meerwaarde moeten bieden voor de lezer. Je zou je eigenlijk bij elke blogpost moeten afvragen wat je te bieden hebt, of in andere woorden: wat de lezer eraan heeft. Los je een probleem op met jouw kennis? Heeft je blogbericht nieuwswaarde? Of is deze er puur om je lezers te vermaken? Vervolgens zijn er verschillende manieren om een blog onderwerp te bepalen.

In dit artikel ontdek je hoe je een goede blog schrijft.

Verzin een blog topic op basis van je eigen inspiratie

Soms kun je met moeite één blog topic verzinnen en soms loop je juist over van de inspiratie. Elke blogger zal dit herkennen. Het is daarom slim om altijd een notitieblokje bij te houden, voor het geval je iets te binnen schiet. Zo zit je nooit zonder inspiratie wanneer je die nodig hebt.

Check de blog onderwerpen van je concurrentie

Een andere goede manier om blog onderwerpen te verzinnen is de blogs van concurrenten te checken. Let op dat je geen content kopieert en je er altijd een eigen, persoonlijke draai aan moet geven. Desalniettemin is er op andere blogs veel inspiratie te vinden over zaken waar jij ook over kunt schrijven, of dat nu persoonlijke onderwerpen zijn, informatieve artikelen of blogs over de niche waarin je werkzaam bent.

Gebruik online tools om blog topics te vinden

Heb je nog steeds geen inspiratie? Gebruik dan een van de vele online tools om blog topics te vinden. Daar rollen vaak onderwerpen en invalshoeken uit waar je zelf nog nooit aan had gedacht. Onze favorieten zijn:

  • Semrush: In deze tool vul je een zoekterm in, waarna er allerlei gerelateerde zoektermen uitrollen, inclusief het geschatte zoekvolume.
  • SE Ranking: Met deze tool kom je er achter op welke positie in zoekmachines de zoektermen staan die jij hebt gebruikt. Ook daar vind je vele suggesties.
  • AnswerThePublic: Wil je specifiek weten welke vragen mensen stellen over een bepaald onderwerp? Dan is de tool AnswerThePublic je beste vriend.
  • Google Autocomplete suggesties: Een makkelijke manier om aan een blog topic te komen is door een zoekterm (of een deel daarvan) in Google in te tikken en te kijken naar de suggesties die de zoekmachine je geeft. Op deze suggesties wordt veel gezocht, doe er je voordeel mee!
  • Googles People also ask: Bij veel zoekopdrachten die je in Google uitvoert, verschijnt er in de zoekresultaten de featured snipped ‘People also ask’. Ook daar kun je interessante onderwerpen uit pikken, tevens gebaseerd op waar mensen daadwerkelijk op zoeken.
  • YouTube suggesties: Net als in Google kun je ook in YouTube veel goede suggesties voor een blog onderwerp vinden, door één enkele zoekterm in te typen en te kijken welke suggesties YouTube je geeft.
  • Online fora: Zit je nog steeds om inspiratie voor je blog onderwerp verlegen? Bezoek dan eens een aantal online fora, zoals Reddit, om ideeën op te doen.

Speel met je blog onderwerp in op de actualiteit/de laatste trends

Natuurlijk kun je ook de kalender erbij pakken en met je blog topic inspelen op de actualiteit. Er zijn ontzettend veel feestdagen en vanuit de samenleving benoemde speciale dagen waar leuke blog onderwerpen omheen te verzinnen zijn.

Extra tip: Lijstjes en opsommingen zoals ‘de vijf beste manieren om…’ of ’10 redenen om…’ werken doorgaans erg goed!

Hoe schrijf je een goed blogartikel?

Als je eenmaal het onderwerp van je blog hebt bepaald, is het tijd om te gaan schrijven. Het is daarbij erg belangrijk om aandacht te besteden aan de leesbaarheid. Doe je dat niet, dan kun je nog net zoveel meerwaarde of interessante invalshoeken bieden, maar je blogpost zal niet veel gelezen worden. Hóe je je artikel schrijft, is dus minstens net zo belangrijk als waarover je schrijft.

Het loont daarom de moeite je te verdiepen in hoe je een goed blogartikel schrijft. Als je alle volgende tips in acht houdt tijdens het schrijven van je blogpost, is de kans groot dat deze de juiste bezoekers trekt en veel gelezen wordt.

Kies een pakkende titel

De titel is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de hele blogpost. Deze moet namelijk aan je lezers duidelijk maken waar het hele artikel over gaat, en dat in één enkel zinnetje. Het is de kunst om een titel zodanig te schrijven dat hij zowel informatief als prikkelend is, want je wilt natuurlijk dat mensen nieuwsgierig raken naar je blogpost.

De titel is de perfecte manier om aan je lezers duidelijk te maken wat voor soort blogartikel het betreft. Is het bijvoorbeeld een how to artikel, een review, een dagboekverhaal, etc.?

Schrijf een goede inleiding

Heb je een pakkende blog titel gekozen die goed beschrijft wat de kern van het artikel is? In de inleiding ga je vervolgens wat dieper in op wat diegene in de rest van het artikel kan verwachten. Het liefst begin je dus niet direct met je verhaal, maar verwoord je in enkele zinnen (wat uitgebreider en gedetailleerder dan in de titel) wat de lezer kan verwachten.

Een goede inleiding voor je blog houd je het het best kort en bondig, liefst niet langer dan 100-120 woorden. Langere verhalen en uitleg kunnen namelijk ook later in de blogpost nog, en kosten de lezer teveel tijd om er achter te komen wat die kan verwachten.

Het beste is om in de inleiding een zin in te verwerken die mensen prikkelt en nieuwsgierig maakt, zodat ze de rest van het artikel willen lezen. De volgende tips kunnen helpen bij het schrijven van een goede inleiding:

  • Beschrijf het probleem van de lezer, waar gaat het artikel bij helpen? Bijvoorbeeld: ‘worden jouw blogs vrijwel nooit in zijn geheel gelezen? Wij weten waarom!’
  • Doe een opvallende uitspraak, die je in je artikel verdedigt, zoals: ‘een blog schrijven zonder goede inleiding? Vergeet die lezers maar!’
  • Doe een belofte, zoals: ‘na het lezen van dit artikel weet je precies hoe je een goede blogpost schrijft.’
  • Maak het de lezer makkelijk, met een zin als: ‘met onze tips is het schrijven van een goede inleiding voortaan een piece of cake!’

Zorg voor een duidelijke structuur

Nu je een pakkende blog titel en goede inleiding voor je blog hebt geschreven, kan het echte werk beginnen, namelijk het schrijven van de gehele blogpost. (Overigens is het zeker geen slecht idee om het schrijven van de titel en inleiding als laatste te doen, als het hele artikel al af is.)

Het allerbelangrijkste bij het schrijven van een goede blogpost is dat je een duidelijke structuur aanhoudt. Je wilt namelijk dat je tekst ‘scanbaar’ is, wat wil zeggen dat mensen in enkele ogenblikken moeten kunnen zien hoe het is opgebouwd en waar ze precies die informatie vinden waar ze naar op zoek zijn. Om dat voor elkaar te krijgen is het aan te raden om gebruik te maken van tussenkoppen, witregels, opsommingen, afbeeldingen, etc. Op elk van deze onderdelen gaan we uitgebreid in, zodat je precies weet hoe je een goed blogartikel schrijft.

Gebruik tussenkoppen

Omdat veel bezoekers enkel delen van een blogpost lezen, zijn tussenkoppen erg belangrijk. Ze geven aan waar de verschillende delen van het artikel over gaan, waardoor de tekst gemakkelijk te scannen is. Bezoekers kunnen daardoor eenvoudig bepalen welke delen ze willen lezen en welke minder relevant zijn.

Gebruik korte alinea’s voor de leesbaarheid

Je moet je voorstellen dat hele lange alinea’s een behoorlijke drempelwaarde hebben (zeker in combinatie met een gebrek aan tussenkoppen!). Een goede blogpost bevat daarom het liefst relatief korte alinea’s, die niet over de 150 woorden heengaan. Is een alinea aan de lange kant? Voeg dan witregels toe of tussenkoppen, door de content over verschillende (sub)onderwerpen te verdelen.

Gebruik voldoende witregels

Het toepassen van witregels is handig als je het lastig vindt een alinea onder verschillende tussenkoppen te verdelen. Je knipt de tekst dan op in kleinere stukjes, wat de leesbaarheid van je blogartikel bevordert.

Gebruik opsommingen

Zowel bloglezers als zoekmachines zijn dol op opsommingen, en dat is niet voor niets. Vrijwel elke goede blogpost bevat één of enkele opsommingen, die als doel hebben structuur te creëren en zo informatie op een heldere en overzichtelijke manier aan te bieden. Artikelen met opsommingen krijgen dan ook tot wel 70% meer verkeer dan artikelen zonder opsommingen. Reden genoeg om ze (waar relevant en logisch in te passen) te gebruiken in je blogposts.

De ideale lengte van je blogbericht

Er is door de jaren heen veel gediscussieerd over de ideale lengte van een goed blogartikel. Waar het vroeger enkel belangrijk was dat je voldoende relevante zoektermen gebruikte (daarover later meer), wordt het ook steeds duidelijker dat lange artikelen beter scoren in zoekmachines dan korte blogposts. De reden daarvoor is eigenlijk heel logisch: hoe hoger het aantal woorden in je blog, hoe groter de kans dat je daarmee de lezer de specifieke informatie biedt waar die naar op zoek is. De lengte van je blog speelt dus zeker mee als je kijkt naar de vindbaarheid van het artikel.

Hoe lang moet een blog zijn?

Wat het ideale aantal worden voor je blog moet zijn hangt natuurlijk af van waar je over schrijft. Het spreekt voor zich dat persoonlijke blogs die niet perse voor zoekmachines geschreven zijn voldoen met zo’n 300-500 woorden. Wil je echter hoog scoren in zoekmachines, dan is het verstandig om daar boven te gaan zitten.

Over het algemeen geldt dat hoe meer er reeds over een onderwerp geschreven is (en dus hoe meer concurrentie je blogpost zal hebben), hoe hoger het aantal woorden in je blog moet zijn. Een artikel waarmee je veel bezoekers wilt trekken, heeft dan ook bij voorkeur meer dan 1000 woorden. Als er veel concurrentie is kun je naar het aantal woorden kijken in hun artikelen, en daar boven gaan zitten. In veel gevallen betekent dat dat je de 2000 of zelfs 3000 moet aantikken. Meer daarover vertellen we je in het artikel: hoe lang moet een blog zijn?

Gebruik afbeeldingen

Dit is natuurlijk een beetje een inkoppertje, maar blogartikelen die voorzien zijn van passende afbeeldingen doen het doorgaans beter dan blogs zonder afbeeldingen. Ze maken een blog visueel gezien aantrekkelijk en genereren (mits er een passende Alt tekst is toegevoegd) meer verkeer dan artikelen zonder afbeeldingen. Mensen zijn van nature namelijk erg visueel ingesteld en geven de voorkeur aan een goede blogpost die er tevens aantrekkelijk uitziet.

Hoe kun je afbeeldingen gebruiken voor je blog?

Er zijn verschillende manieren waarop je afbeeldingen kunt gebruiken voor je blog. Er zijn eigenlijk maar twee belangrijke regels, namelijk dat het je toegestaan is de beelden te gebruiken (voorkom plagiaat!) en dat ze absoluut relevant moeten zijn voor je verhaal. Zelfs als je enkel wat afbeeldingen ter decoratie wilt gebruiken, zonder dat ze iets toevoegen aan de boodschap, moeten ze heel goed passen bij wat je vertelt.

Over het algemeen kunnen we de volgende soorten afbeeldingen onderscheiden, die allemaal op hun eigen manier iets kunnen toevoegen aan je verhaal:

  • Foto’s
  • Illustraties
  • Afbeeldingen met tekst (bijvoorbeeld een quote)
  • Grafieken en tabellen

Gebruik ze enkel waar relevant en overdrijf ook zeker niet. Als een blogartikel meer afbeeldingen bevat dan tekst, moeten bezoekers veel scrollen om informatie te vinden. Dit komt de leesbaarheid niet ten goede.

Waar vind je goede blogafbeeldingen?

Ben je zelf geen held in fotografie of kun je om een andere reden geen passende beelden vinden? In een online beeldbank als Unsplash, Shutterstock of Pexels kun je zowel foto’s als illustraties downloaden die je (soms tegen een kleine vergoeding) rechtenvrij mag gebruiken. Dit is een slimme manier om je blog visueel gezien naar een hoger niveau te tillen en een origineler uiterlijk te geven.

Voorzie een call-to-action

Wat de reden ook is dat je het blogartikel hebt geschreven, je zorgt er het beste voor dat je altijd een duidelijke call-to-action in de tekst verwerkt. Misschien zelfs meerdere keren. Schrijf je bijvoorbeeld over iets dat binnen je vakgebied valt? Wijs mensen dan op de diensten die je met betrekking tot dit onderwerp aanbiedt.

Schrijf je puur om je lezers te vermaken, bijvoorbeeld in de vorm van een persoonlijk blog? Ook dan zijn call-to-actions belangrijk. Gebruik ze om mensen naar je social media accounts te verwijzen of stimuleer mensen om zich in te schrijven voor je nieuwsbrief. Sta dus altijd even stil bij de reden dat je mensen naar je blog wilt trekken, en hoe je er vervolgens voor kunt zorgen dat bezoekers op een ander moment terugkeren óf gebruik willen maken van jouw product of dienst.

Hoe zien call-to-actions eruit?

Er zijn verschillende manieren waarop je een call-to-action kunt toevoegen aan een blogartikel, de ene niet per se beter dan de ander:

  • Als tekstlink; je kunt in de alineatekst (dus niet in titels of tussenkoppen!) links toevoegen achter bepaalde woorden, die verwijzen naar relevante content.
  • Als button; dit ziet eruit als een knop, waar een passende tekst op staat. Dit werkt doorgaans het beste als de button een opvallende kleur heeft.
  • Als afbeelding (banner); Dit is een afbeelding waar je een link achter plaatst. In een banner kun je zowel visuele elementen als tekst gebruiken, waardoor hij goed opvalt. Maak deze bijvoorbeeld met Canva.

SEO: Optimaliseer je blogpost voor zoekmachines

Heb je ontzettend je best gedaan op een uitgebreide blogpost? Dan is het wel zo fijn als het artikel veel bezoekers trekt. Dit doe je door het artikel niet alleen aantrekkelijk te schrijven voor de bezoeker, maar tevens te optimaliseren voor zoekmachines. Dit wil zeggen dat je zoekmachines (zoals Google, Yahoo en Ecosia) op slimme wijze vertelt bij welke zoekopdrachten ze jouw artikel moeten tonen. Maar hoe schrijf je een SEO-proof blog?

De reden dat SEO zo belangrijk is voor blogs, is dat hoe meer verkeer je naar je blog genereert, hoe makkelijker het wordt om geld verdienen met je blog. Hoe je een blogpost optimaliseert voor zoekmachines? Dat hebben wij alvast beknopt voor je op een rijtje gezet.

Gebruik voldoende relevante zoekwoorden

Het meest zinvolle wat je kunt doen om je blogpost op het gebied van SEO te optimaliseren, is het gebruiken van de juiste zoekwoorden/zoektermen. Deze kies je heel zorgvuldig, bijvoorbeeld door gebruik te maken van tools als Semrush, Ahrefs of Ubersuggest. Daarmee check je het zoekvolume en de concurrentie op alle voor jou relevante zoektermen, waarna je gemakkelijk kan inschatten of ze interessant genoeg zijn om te gebruiken in je blogpost.

Hoe vaak moet je zoekwoorden in je blog gebruiken?

Om je blogpost hoog te doen ranken in zoekmachines moet je de gekozen zoekterm minstens in de titel, enkele tussenkoppen en meerdere malen in de lopende tekst gebruiken. Hoe vaak dat moet, is afhankelijk van de lengte van de tekst. Als je mikt op een zoekwoorddichtheid tussen de 1% en 2% zit je meestal wel goed. Als je daar onder zit, kan het zijn dat de tekst niet voldoende SEO-geoptimaliseerd is om hoog te scoren in zoekmachines. Zit je daar flink boven? Dan kan het spammy overkomen, en spreek je juist van overoptimalisatie of ‘keyword stuffing’. Waar dit vele jaren geleden nog goed werkte, prikken zoekmachines daar tegenwoordig direct doorheen.

Gebruik de gekozen zoekterm(en) dus enkel wanneer relevant en logisch, en pas ze ietwat aan als daardoor de zin beter loopt. Met andere woorden: gebruik de zoektermen niet te letterlijk als dat de leesbaarheid negatief beïnvloedt, maar voeg waar nodig tussenwoordjes toe.

Meta titel

Als blogger heb je invloed op de tekst die zoekmachines tonen wanneer jouw blogartikel in de zoekresultaten (de SERP) staat. De Meta titel (max. 60 tekens) staat bovenaan, en daaronder de meta-omschrijving. In de titel vermeld je sowieso de belangrijkste zoekterm, en geef je kort en bondig weer wat mensen van het artikel kunnen verwachten.

Meta omschrijving

De meta omschrijving biedt je met max. 160 tekens iets meer ruimte om de lezer nieuwsgierig te maken. Beschrijf in het kort de kern van je blogpost, en schrijf hem aan de hand van dezelfde tips als we je gaven voor het schrijven van een goede inleiding. Vergeet ook in de meta omschrijving de belangrijkste zoekterm niet te gebruiken!

Goede URL structuur

Bij vrijwel alle WordPress blogs heb je invloed op hoe de URL structuur eruit ziet. We hebben het hier over het gedeelte dat achter de standaard URL van jouw website staat. Je wilt voorkomen dat daar een te lange zin of (erger!) een random nummer komt te staan. Vul dus bij het schrijven van de blogpost zelf de gewenste URL in, en gebruik alleen de meest belangrijke woorden om te voorkomen dat de URL te lang wordt.

Alt tekst bij afbeeldingen

Waar een pagina zijn eigen meta titel en omschrijving heeft, heeft een afbeelding een Alt tekst. Deze kun je invullen bij het uploaden selecteren van de afbeelding. Het is een gemiste kans om deze niet in te vullen, want ook daar kun je belangrijke zoektermen in vermelden. Zo kunnen mensen je blogpost ook vinden als ze op afbeeldingen zoeken, wat je tevens (nieuwe) lezers kan opleveren.

Interne links naar relevante pagina’s

De laatste manier waarop je je blogpost SEO proof kunt maken is door een interne linkstructuur toe te passen. Dit wil zeggen dat je op diverse plekken linkt naar andere pagina’s/blogartikelen binnen jouw eigen website. Zo kun je je lezer op slimme wijze suggesties doen voor andere relevante content, of zelfs een hele funnel inrichten om geld te verdienen met je blog.

Een sterke interne linkstructuur zorgt ervoor dat mensen langer op je website blijven (wat überhaupt al goed is voor je ranking), maar je geeft daarmee ook aan welke pagina’s het meest relevant zijn. Daar link je immers het meest naar. Zo heb je zelf een beetje onder controle welke pagina’s extra hoog in de zoekresultaten staan.

Conclusie

Een goede blogpost schrijven mag dan ingewikkeld lijken, met onze tips over het onderwerp, de structuur en de optimalisatie voor zoekmachines kom je al een heel eind. Al deze tips zijn gebaseerd op onze uitgebreide ervaring en diverse onderzoeken (zoals dit onderzoek van Semrush) en gelden vooral als leidraad. Er is namelijk niet één manier om een blogpost te schrijven, en we vinden het vooral belangrijk dat je plezier hebt aan het bloggen en er je eigen weg in vindt.

Wil je zelf beginnen bloggen? Ontdek hier hoe je een eigen blog maakt.

1 gedachte over “Hoe schrijf je een goede blog?”

Plaats een reactie