Hoe vaak moet je bloggen?

Een belangrijk onderdeel van elke goede content marketing strategie is het regelmatig toevoegen van nieuwe content aan je blog. Maar, hoe vaak moet je bloggen? Dat is een vraag die we vaak horen. Consistentie is belangrijk bij content marketing en het vinden van de juiste ritme om te bloggen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. In deze gids behandelen we deze vraag en geven we verschillende factoren mee die je in je achterhoofd moet houden bij het uitstippelen van je content kalender.

Het is algemeen bekend dat er een verband bestaat tussen het aantal gepubliceerde berichten en het aantal bezoekers op je blog. Hoe meer je blogt, hoe meer bezoekers je blog krijgt.

Wat is mijn ideale frequentie voor het bloggen?

Vooraleer we hier een antwoord op geven, is het belangrijk om enkele begrippen uit te leggen. We nemen aan dat je intussen weet wat een blog is?

Definitie blogfrequentie

Het aantal blogberichten dat per week online wordt gezet, wordt blogfrequentie genoemd. Als iemand zegt dat hij vijf keer per week blogt, betekent dit dat er vijf artikelen per week op het blog verschijnen. De blogfrequentie wordt dus uitgedrukt in aantal berichten per week.

Wat is een hoge blogfrequentie?

We spreken van een hoge blogfrequentie wanneer iemand minimum 5 nieuwe blogberichten per week (gemiddeld) op een website publiceert.

Wat is een lage blogfrequentie?

Publicaties die twee keer per week of minder (gemiddeld) plaatsvinden, worden als een lage blogfrequentie beschouwd.

Vaker bloggen staat garant voor meer bezoekers

Het is algemeen bekend dat er een verband bestaat tussen het aantal gepubliceerde berichten en het aantal bezoekers op je blog. Hoe meer je blogt, hoe meer bezoekers je blog krijgt. Als je 20 artikelen per maand op je blog zet, zal je verkeer vervijfvoudigd worden. Dit komt omdat Google steeds nieuwe dingen op je blog vindt, waardoor je blog sneller geïndexeerd wordt en hoger in de zoekresultaten terecht komt. Hierdoor krijg je meer organische (= lees gratis) bezoekers op je blog.

Hoe vaak moet je bloggen om geld te verdienen met je blog?

Als je plannen hebt om geld te verdienen met je blog, is drie keer per week bloggen een goed uitgangspunt. De meeste bezoekers zullen bij die frequentie bijna altijd iets nieuws aantreffen op je website, en tegelijkertijd is het niet onhaalbaar om drie keer per week iets te publiceren.

Als je plannen hebt om geld te verdienen met je blog, is drie keer per week bloggen een goed uitgangspunt.

Hoe vaak je moet bloggen hangt natuurlijk ook af van niche tot niche. Beauty en travel bloggers zullen veel meer concurrentie hebben als je het vergelijkt met mensen die bloggen over duurzaam ondernemen. Hoe meer concurrentie, hoe meer je moet bloggen om er ook zelf uit te springen.

Is het zinvol om een blog te hebben?

Goede vraag! Wat ons betreft wel natuurlijk. Een blog is natuurlijk wel een marketing instrument dat je moet onderhouden. Als je niet in staat bent om minimaal eens in de dertig dagen een blog te schrijven, is het misschien beter om de lancering van je blog uit te stellen. Er zijn geen succesvolle Belgische of Nederlandse bloggers die langer dan een maand zonder een blogpost doorkomen.

Handig overzicht: hoe vaak moet je bloggen om je doelstelling te behalen

1 keer per maand bloggen: Je wilt een blog beginnen om jezelf op de kaart te zetten en je kennis te delen met een beperkte doelgroep, bijvoorbeeld over je eigen vakgebied (SEO, fotografie, DIY,…). Je hebt geen ambities wat betreft klanten aantrekken of geld verdienen met je blog.

2 keer per maand bloggen: Als je een blog wilt beginnen voor een beperkte doelgroep, maar je wilt eerst uitvinden of bloggen iets voor jou is, dan kun je proberen om een blogfrequentie van 2 artikels per maand te hanteren en stiekem hopen dat je klanten kunt aantrekken of geld verdienen online.

1 keer per week bloggen: Je hebt de ambitie om op termijn een serieuze inkomstenstroom op te bouwen met je blog en hebt deze dan ook opgenomen in je inbound marketing strategie. Bloggen schrikt je dan ook niet af en je wil er de nodige tijd in investeren. Dit kan bijvoorbeeld door een halve dag minder te werken of door een avond per week op te offeren aan je blog. Zo zijn wij bij Bloggers Benelux ook begonnen, door 1 keer per week tijd te maken om een kwalitatief artikel online te plaatsen.

3 keer per week bloggen: Vastbesloten om je inkomsten te verhogen? Dan moet je een versnelling hoger schakelen en toch wel drie keer per week gaan bloggen om veel geld te verdienen.

Elke dag bloggen: Je hebt je vaste baan opgezegd en je trekt resoluut de kaart van je blog. Door dagelijks te bloggen hoop je grote bezoekersaantallen aan te trekken die op zoek zijn naar de laatste insights in jouw vakgebied.

Door vaak te bloggen kun je heel mooie dingen realiseren. Toch zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden omdat ze een grote impact hebben op het succes van je blog.

6 aandachtspunten die invloed hebben op het succes van je blog

Door vaak te bloggen kun je heel mooie dingen realiseren. Toch zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden omdat ze een grote impact hebben op het succes van je blog:

  1. Zoekmachineoptimalisatie (SEO): Zorg ervoor dat je artikels geoptimaliseerd zijn en gebruik de juiste zoekwoorden in je titels, contenten meta-data.
  2. Promotie: Promoot je blog op sociale media, via e-mailmarketing en andere kanalen om verkeer naar je website te trekken.
  3. Consistentie: Zorg ervoor dat je regelmatig blogt en houd je lezers op de hoogte van nieuwe inhoud.
  4. Unieke inhoud: Zorg ervoor dat de inhoud van je blog uniek is en van hoge kwaliteit. Dit zorgt voor een betere gebruikerservaring en kan leiden tot meer verkeer via zoekmachines. Benieuwd hoe je een goede blog schrijft? Je leest het in onze wiki.
  5. Interactie met lezers: Interageer met je lezers door opmerkingen te beantwoorden en feedback te geven. Dit kan leiden tot meer betrokkenheid en een grotere loyaliteit van je lezers.
  6. Lengte van het artikel: Hoe lang moet een blog zijn? Het is algemeen geweten dat langere artikels beter scoren in Google in vergelijking met korte artikels. Echter, een perfecte bloglengte bestaat niet. Je moet vooral schrijven in functie van je lezers.