Blogs zijn ondanks de komst van allerhande social mediakanalen nog steeds razend populair, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Maar wat is een blog precies en waarom zou je zelf een blog maken? Wij zetten voor je op een rij wat de definitie van een blog is, wat het doel en de voordelen van een blog zijn, hoe je een goede blogpost schrijft en natuurlijk hoe je van je blog kunt leven. Zo kun jij gemakkelijk voor jezelf bepalen of het interessant is om zelf een blog te beginnen en met welke insteek je rekening moet houden. Want wat is een blog zonder te weten wat je er precies mee kunt?
Wat is de definitie van een blog?
Hoewel er door de jaren heen vele zakelijke en informatieve blogs zijn bijgekomen, is de oorspronkelijke definitie van een blog: een persoonlijk online dagboek. De schrijver (blogger) post daar dingen die hij/zij meemaakt, observeert of die hem bezighouden, veelal vergezeld van foto’s die het verhaal completeren. Deze definitie van een blog houdt in dat de blogger zijn lezers meeneemt in zijn dagelijkse beslommeringen, hoe die er ook uit mogen zien. Dit maakt dat blogs oorspronkelijk gezien een erg persoonlijk karakter hebben, en je door ze te lezen letterlijk een kijkje kunt nemen in iemands leven.
Een blog bestaat soms uit enkel tekst, maar in de meeste gevallen worden er ook foto’s aan toegevoegd. Video’s of audio’s (zoals podcasts) zijn echter ook zeker mogelijk. Zolang de content origineel en uniek is, kun je het gebruiken voor je blog. Dit maakt dat de betekenis van een blog vrij breed opgevat kan worden. Iemand die een zogeheten microblog zonder afbeeldingen bijhoudt op twitter is evengoed een blogger als iemand die fotodagboekjes op een eigen website post en elke maand een podcast opneemt.

Wat is het doel van een blog?
Wat het doel van een blog is, hangt helemaal af van het type blog. Over het algemeen kun je met een blog je lezers informeren, inspireren, entertainen (bijvoorbeeld wanneer je een humoristische schrijfwijze hebt) of iets aanleren. Afhankelijk van wat je met je blog wilt bereiken, kies je de benadering die het beste past.
Wanneer we kijken naar het doel van een blog, valt direct op dat persoonlijke blogs doorgaans een andere insteek hebben dan zakelijke blogs. Hoewel bloggen in beide gevallen zowel met als zonder (direct) winstoogmerk mogelijk is, heeft zakelijk bloggen doorgaans een ander doel dan bloggen over persoonlijke onderwerpen.
Het doel van een persoonlijk blog
Als we kijken naar de oorspronkelijke betekenis van een blog – een persoonlijk online dagboek – is jouw visie, ervaringen en andere persoonlijke content delen het voornaamste doel van je blog. Het is jouw eigen platform, waarop je alles kunt delen wat je maar wilt, en dat kan een fijne uitlaatklep zijn. Het spreekt voor zich dat het inspireren en vermaken van je lezer bij persoonlijke blogs centraal staat. Dit kun je echter om verschillende redenen willen.
Veel bloggers beginnen in eerste instantie met bloggen omdat ze het leuk vinden om een persoonlijk dagboek bij te houden, puur voor zichzelf of voor een kleine groep bekenden. Of ze schrijven blogs om familie, vrienden en kennissen op de hoogte te houden van iets waar ze mee bezig zijn. Dit zie je veel bij reisbloggers, die op hun blog foto’s en verhalen posten van hun reizen. Het kan echter ook betrekking hebben op een bijzondere stage, een zwangerschap of net wat je bezighoudt.
Wanneer bezoekersaantallen groeien en ook onbekenden de blogs beginnen te lezen, kan het doel van het blog veranderen. Wanneer je veel bloglezers hebt, kun je namelijk zeker geld verdienen met je blog, iets waar we verderop in dit artikel op terugkomen. Er zijn dan ook vele bloggers (ook persoonlijke bloggers) die al vanaf dag één geld verdienen als doel van het blog zien, en daar hun hele strategie op aanpassen.
Het doel van zakelijk bloggen
Hoewel de definitie van een blog je anders doet geloven, hoef je al lang geen inkijkje meer te geven in je persoonlijke leven om te kunnen bloggen. Sterker nog, zakelijk bloggen wint nog steeds aan populariteit. Veel bedrijven en ondernemers kiezen er dan ook voor een blog bij te houden, doorgaans met als doel meer klanten te vinden of met hun doelgroep te verbinden.
Bied je bijvoorbeeld een bepaalde dienst aan, dan kun je jouw blog gebruiken om jezelf als expert in het betreffende vakgebied te profileren. Mensen zullen dan eerder met je in zee gaan, simpelweg omdat ze zien dat je kennis van zaken hebt. Daarnaast kun je blogs plaatsen over nieuws uit je vakgebied, leuke samenwerkingen of tips en informatie over een product dat je verkoopt.
Voor welke vorm van zakelijk bloggen je ook gaat, het doel van een zakelijk blog is meestal om lezers te trekken die uiteindelijk klanten worden, in plaats van dat je daadwerkelijk geld aan je blog zelf verdient (bijvoorbeeld met advertenties).
Wat zijn de voordelen van een blog?
Of je nu voor een persoonlijk of zakelijk blog kiest, bloggen heeft ontzettend veel voordelen. Krijg je het voor elkaar dat je blog door veel mensen gelezen wordt? Dan heb je goud in handen. Waarom dat zo is? Wij zetten alle voordelen van een blog voor je op een rij:
Je verbindt je met je doelgroep
Een van de belangrijkste voordelen van een blog is dat je op toegankelijke wijze je doelgroep aan jezelf of je bedrijf verbindt. Het is immers een slimme manier om jouw (potentiële) klanten te inspireren, toegevoegde waarde te bieden en met hen in contact te blijven.
Je wordt een expert in je vakgebied
Door regelmatig te bloggen over een vast onderwerp, thema of vakgebied, word je op den duur gezien als een expert op dat gebied. Je geloofwaardigheid en autoriteit stijgen immers wanneer je laat zien dat je ergens verstand van hebt. Mensen gaan je aanraden aan anderen en dit levert interessante samenwerkingen, nieuwe klanten of volgers op.
Bloggen is gratis
Los van eventuele hostingkosten en de aankoop van een thema, is bloggen helemaal gratis. Je hebt er dus geen grote investering voor nodig, maar kunt direct beginnen met bloggen. Dit maakt het heel laagdrempelig en een logische keuze voor wie slechts een klein budget voor marketing heeft.
Je mailinglijst groeit
Verstuur je met regelmaat een nieuwsbrief? Een van de voordelen van een blog is dat je daarmee het aantal nieuwsbriefinschrijvingen kunt verhogen. Dit kun je doen door in je blogs te verwijzen naar exclusieve of aanvullende content in je nieuwsbrief, maar ook door mensen te beloven dat je ze middels je nieuwsbrief op de hoogte houdt van nieuwe content op je blog.
Je wordt beter gevonden in zoekmachines zoals Google
Wat het doel van een blog ook is, als de content zoekmachinevriendelijk is geschreven, zal je website meer bezoekers trekken via zoekmachines, zoals Google. Dit geldt vooral wanneer je blogs schrijft op basis van zoektermen waar jouw doelgroep voornamelijk op zoekt, en je bovendien regelmatig nieuwe content post. Zoekmachines houden namelijk niet alleen van relevante, kwalitatief goede content, maar ook websites die regelmatig geüpdatet worden, worden doorgaans hoger in de zoekresultaten getoond.
Je bent niet afhankelijk van het beleid van andere platformen
Een van de grootste voordelen aan bloggen op je eigen website is misschien wel dat je volledig vrij bent in wat je plaatst, hoeveel je plaatst, hoe dat eruit ziet en hoeveel links je erin verwerkt. Als je blogt op je eigen url, ben je namelijk niet afhankelijk van de regels en/of het beleid van andere platformen. Dit geeft je ontzettend veel vrijheid en bovendien de garantie dat geen enkel platform ooit jouw profiel kan deactiveren of je content kan verwijderen. Een blog op je eigen website is 100% van jou.
Je creëert herbruikbare content voor je online marketingstrategie
Het kan lastig zijn om op constante basis originele invalshoeken te verzinnen voor je nieuwsbrieven of social media posts. Als je echter actief een blog bijhoudt, wordt dit een stuk makkelijker. Post regelmatig opnieuw kleine delen uit je blogs, en deel daarbij de link naar de blogpost zelf, om zo mensen naar je website te trekken. Eenmaal daar, wordt het verkopen van je product of dienst een stuk makkelijker, gezien je zelf de controle hebt over alle content die je de bezoeker voorschotelt.
Hoe ziet een goede blogpost eruit?
Een goede blogpost bestaat in principe uit een pakkende inleiding, een middenstuk en een slot, en is verdeeld over niet al te lange alinea’s met voldoende call-to-actions en, waar relevant, enkele opsommingen. Een blogpost die sterk geschreven is, houdt zowel rekening met de lezer (door meerwaarde te bieden) als de zoekmachine (door er de juiste zoektermen in te verwerken.) Oftewel: een goed geschreven blogpost zorgt zowel voor bezoekers naar je website, als dat die bezoekers daar zo lang mogelijk blijven.
Een goede blogpost schrijven, hoe doe je dat?
Als je veel tijd en energie in een blogpost hebt gestoken, wil je natuurlijk wel dat deze gelezen wordt, want wat is een blog zonder lezers, nietwaar? Daarom is het slim om een aantal basisregels in acht te houden, die het een stuk makkelijker maken om een goede blogpost te schrijven:
1. Kies duidelijke titels en tussenkoppen
Een bezoeker van je blog wil graag in één oogopslag kunnen zien wat hij van de blogpost kan verwachten. Daarom is het belangrijk om beschrijvende titels en tussenkoppen te kiezen, die goed weergeven waar de blogpost en de betreffende alinea’s over gaan. Dit maakt een tekst als het ware ‘scanbaar’, wat de drempel verlaagt om hem te lezen.
2. Schrijf een boeiende inleiding
Van zodra een bezoeker op je pagina komt, wil je hun aandacht vasthouden. Uit een onderzoek van de Nielsen Norman Group bleek dat de meeste lezers binnen 10 tot 20 seconden na het openen van een pagina beslissen of ze blijven hangen op je website of niet. Een goede inleiding speelt daarin een belangrijke rol. Overtuig bezoekers in je eerste regels tekst waarom jouw bericht de tijd waard is om verder te lezen.
3. Zorg voor een duidelijke structuur
Ook een duidelijke structuur bevordert de leesbaarheid van een blogpost. Een tekst is het prettigst leesbaar wanneer er niet teveel lange zinnen in zitten en ook alinea’s niet te lang zijn. Daarnaast zijn opsommingen met bullet points aan te raden en kun je her en der belangrijke stukjes tekst vetgedrukt maken.
4. Gebruik afbeeldingen die je verhaal kracht bijzetten
Random afbeeldingen die weinig met je verhaal te maken hebben, zullen de lezer (en zoekmachines!) in verwarring brengen. Kies daarom heel bewust afbeeldingen die passen bij wat je vertelt, en zorg ervoor dat het kwalitatief goede beelden zijn met een voldoende hoge resolutie.
5. Gebruik de juiste zoektermen in je blogpost
Wil je dat de blogpost goed vindbaar is in zoekmachines? Zorg er dan voor dat je de juiste zoektermen erin verwerkt, zowel in de titels en tussenkoppen als in de lopende tekst. Met een zoekwoorddichtheid tussen de 1,5% en 2% zit je goed.
6. Lengte van je blogpost
Hoe lang moet je blog zijn om goed te score in Google? Daar hebben we geen pasklaar antwoord op. Voor zoekmachines is het vooral belangrijk dat je content de zoekvraag kan beantwoorden. Kan dit met een kort artikel, dan is dit prima.
Kun je leven van een blog?
Het is de droom van vele Belgische bloggers en Nederlandse bloggers dat ze uiteindelijk geld verdienen met hun blog. Hoewel dit moeilijker is dan het lijkt, laat een grote groep bloggers zijn dat het zeker niet onmogelijk is. Met de juiste strategie zal jouw blog elke maand groeien, en kun je op den duur misschien wel leven van je blog, net als vele anderen. Je focuspunt dient daarbij voornamelijk te liggen op het aantal bezoekers. Hoe meer mensen jouw blogs lezen, hoe makkelijker het immers wordt om er geld mee te verdienen. Heb je eenmaal een aantrekkelijk bezoekersaantal? Dan kun je op de volgende manieren leven van je blog:
- Door het plaatsen van advertenties – Plaats je deze via Google Ads? Dan krijg je betaald per klik. Plaats je advertenties direct voor klanten? Dan kun je zelf met hen een tarief afspreken.
- Door affiliate marketing – Door affiliatie links te plaatsen krijg je een klein percentage van het bedrag dat mensen op de website waar je naar linkt besteden, wat als je veel bezoekers heb best een aardig bedrag per maand kan opleveren.
- Door gesponsorde content te plaatsen – Hebben bedrijven, merken of ondernemers een match met jouw doelgroep? Dan is het soms aantrekkelijk voor ze om jou te betalen voor het creëren van content, die reclame voor hun product of dienst bevat.
- Door het plaatsen van links – Linkbuilding is een effectieve manier om een website hoger te laten ranken in zoekmachines. Als jouw website (blog) een aantrekkelijke domein autoriteit (DA) heeft, zullen bedrijven veelal bereid zijn te betalen voor een link naar hun website, die je in een blogpost verwerkt.
- Door klanten te werven voor je eigen bedrijf – Dit wat zakelijk bloggen voornamelijk tot doel heeft. Door actief te bloggen over je kennis, skills of ervaring wordt je als expert in jouw vakgebied gezien, en zul je meer klanten trekken.
- Door de verkoop van fysieke producten – Heb je super veel bezoekers en zie je jezelf al een webshop runnen? Dan kun je natuurlijk een webshop koppelen aan je blog en zo geld verdienen aan je blog.
- Door digitale producten/cursussen te verkopen – Naast fysieke producten, kun je natuurlijk ook cursussen of andere downloads verkopen. Er zijn reeds vele bloggers die daardoor kunnen leven van hun blog, gezien ze specialistische cursussen verkopen met een relatief hoog prijskaartje.
Wat is het verschil tussen een blog en een vlog?
Twijfel je tussen het starten van een blog en een vlog? In de basis zijn deze twee natuurlijk hetzelfde, want je deelt in beide gevallen je eigen content, of dat nu dagboekverhalen zijn, overpeinzingen over het leven of zakelijke insights. Het verschil tussen een blog en een vlog zit hem echter in de manier waarop je dat doet. Bij een blog gebeurt dat namelijk in de vorm van tekst, aangevuld met afbeeldingen, en bij een vlog in de vorm van videocontent.
Als jij goed bent op camera en de technische kennis hebt om video’s te bewerken, is een vlog beginnen een leuke optie. Kruip jij liever in de pen en is fotograferen meer jouw ding? Dan is een een blog maken een betere optie. Qua concurrentie is er weinig verschil op te merken tussen een blog en een vlog. Waar blogs jaren geleden nog in de ruime meerderheid waren, is het aantal vlogs in korte tijd exponentieel gestegen. Het is dus maar net welke van de twee het beste bij je past.
Zelf beginnen met bloggen
Zelf een eigen blog maken, is dat nog aan te raden anno nu? Bij Bloggers BeNeLux kunnen we daar alleen maar volmondig ‘ja!’ op antwoorden. Als jij een unieke, eigen stem hebt en originele content kunt delen, over welk onderwerp dan ook, is er namelijk altijd een publiek voor. Zelf beginnen met bloggen mag dan wat ingewikkelder zijn dan, laten we zeggen, tien jaar geleden, maar met de juiste aanpak kun je ook nu een blog nog in rap tempo doen groeien en uiteraard geld verdienen aan je blog.
Hoe maak je een blog?
Om zelf te beginnen met bloggen heb je enkel een website nodig, inclusief hosting, een passend thema en als het even kan een mooi logo. Dit heb je met behulp van het volgende artikel echter binnen enkele uren geregeld, waarna je direct kunt beginnen met bloggen. En natuurlijk voorzien wij je daarna graag van inspiratie over hoe je met jouw nieuwe blog zoveel mogelijk bezoekers trekt, én hoe je kunt leven van je blog!