Welke kleur op de muur van je woonkamer? De keuze is meer dan reuze!

5/5 - (4 stemmen)

Op de vraag: “welke kleur wil je op de muur in de woonkamer?” is niet altijd snel en eenvoudig een antwoord op te vinden. Meestal gaat daar een poosje dimdammen aan vooraf. In dit blog-artikel hoop ik je wat tips te geven om een mooie, sfeervolle kleur te kiezen voor op de muren van je woonkamer.

Wanneer je een woonkamer binnen stapt, zie je meestal ook gelijk de sfeer en de stijl van het interieur. Een prettige, sfeervolle kleur op de muur van de woonkamer is zó bepalend voor de sfeer en de woonstijl. Zelf vind ik een kleur op de muur de belangrijkste basis voor een gezellige woonkamer. Immers, een saaie kleur geeft de woonkamer ook gelijk een saaie uitstraling. Een kleur op de muur is dus heel bepalend. Alle reden dus om hier goed over na te denken, en om zonodig hulp (lees kleuradvies) te vragen aan mensen die hier een goeie kijk op hebben. Dit bespaard jezelf diverse emmers vol verf, omdat je níet de juiste kleur hebt weten te vinden.

Maakt de kleur wit ruimtelijk?

Járenlang zei men dat een witte kamer ruimtelijk maakte. Wit plafond en witte wanden. En met gordijnen, meubels en accessoires bracht men dan de gezelligheid er in. Maar helaas… woonkamers (maar ook slaapkamers, en andere ruimtes) werden er niet gezelliger op. En dat is ook logisch. Wit maakt een ruimte namelijk helemáál niet ruimtelijker! In ieder geval niet ruimtelijker dan een andere warme, lichte kleur.

Doordat witte wanden en een wit plafond het daglicht weerkaatsten (dát is wat wit namelijk doet!) líjkt het dat de kamer ruimer is, maar dat is níet het geval. En het wordt er al helemáál niet sfeervoller van. En dat kán ook helemaal niet. Want gezelligheid, warmte en sfeer krijg je door middel van kleur.

Een woonkamer met witte muren en warme meubels. Een witte kleur zorgt hier voor een betere weerkaatsing van het licht.

Wit is eigenlijk helemaal geen kleur! Wit is niks. Het is een basis waaraan nog verschillende pigmenten toegevoegd moeten worden. Wat wél waar is, is dat wit licht maakt. En dat komt, zoals gezegd, doordat wit het licht weerkaatst. Maar licht en ruimtelijk zijn twee hele verschillende dingen.

Gebruik ik dan beter geen witte verf in de woonkamer?

Nu zou je denken dat een wit interieur nooit warm en gezellig kan zijn. Nou, dát is óók niet altijd het geval! Er zijn práchtige interieurs die wit zijn. Héél erg wit zelfs. Maar dit zijn dan vaak strakke, stoere, moderne interieurs. Meestal hebben ze een mooie, grijze gietvloer of een warm houten vloer, strakke zwarte meubels en een zwart aanrecht. En daarnaast een stoere houten tafel, om er toch iets van warmte in te brengen. Daarnaast vaak dikke, wollen plaids, (imitatie)vachten en een mooi, groot vloerkleed. Dit geeft het geheel dan tóch wel een warme touch.

Landelijke woonkamer

In heel veel interieurs zie je een gezellige woonstijl. De woonkamer kenmerkt zich door een fijne, comfortabele zithoek, een ruime eettafel, waar plek is voor iedereen die langs komt waaien voor een lekkere bak koffie of die blijft mee eten. In de woonkamer staan nieuwe en oude meubels, woon-decoraties én witte wanden… Hóe gezellig de ruimte ook ingevuld en gezellig gemaakt is, er lijkt voortdurend iets te missen, maar wát?? Inmiddels weten we dat een kleur op de muur dé grote oplossing is om van een koele, lichte kamer een warme, sfeervolle en gezellige kamer te maken. En dan hoeft de kleur helemaal niet donker of uitgesproken te zijn. Gewoon een warme, lichte kleur op de muur is al een verschil van dag en nacht. Witte wanden brengen nu eenmaal geen warmte in het interieur. En dát kan dus héél makkelijk worden opgelost.

Welke kleur op de muur in de woonkamer?

Wanneer je er over uit bent dat je inderdaad van die witte muren af wil, dán dringt zich gelijk de vraag op: maar wélke kleur dan? Er zijn duizenden kleuren. Wáár ga je uit kiezen en vooral: hóe ga je kiezen? In het vervolg van dit artikel ga ik je helpen om in deze énorme kleurenmassa een fijne en mooie kleur te kunnen kiezen. Want een fijne en mooie kleur kiezen heeft álles te maken met je smaak, je woonstijl, en met de lichtval in je woonkamer. En over smaak valt nu eenmaal ook niet te twisten. Daarom geef ik je hieronder wat tips, maar de kleur bepaal jij uiteraard hélemaal zelf!

Moodboard maken

Wanneer je géén idee hebt wélke kleur je op je muren zou willen, dan zou ik zeggen: gaan aan de slag met een moodboard. Pak hiervoor een grote stuk karton (uit de zijkant van een grote doos bijvoorbeeld). Verzamel allerhande (woon)tijdschriften en folders. Knip en scheur nu álle plaatjes uit waar je dingen en vooral kleuren op ziet die je mooi vindt, of die je aanspreken. Níet om dat nou te willen hebben, maar puur om inzichtelijk te maken wát nu kennelijk je stijl is en welke kleur je mooi vindt. Plak al die plaatjes nu op. Hoeft niet netjes te zijn, áls ze maar duidelijk zichtbaar zijn. En iedere keer wanneer je ergs een mooie kleur ziet, plak je ‘em op je moodboard er bij dit kan dus ook gewoon uit de wekelijkse stapel  folders zijn.

Wanneer je moodboard klaar is, zul je zien dat er een bepaalde stijl zichtbaar is. Dit kan landelijk zijn, klassiek, stoer, sober, modern, strak of wat dan ook. Maar je zult óók zien dat er veel plaatjes bij zijn in één bepaalde kleur of kleuren nuance. En dat zal mogelijk een zachte grijs zijn, of een taupe kleur, of een combinatie van taupe-grijs. Maar het kan bijvoorbeeld óók een mooie, zachte groen zijn. Afijn, alles is mogelijk.

Jouw eigen stijl doortrekken

Wanneer je naar je moodboard kijkt, kán het niet anders of je hebt een prachtige collage voor je liggen. Sowieso zou je kunnen kijken of je deze stijl, die je opgeplakt hebt, niet tot JOUW stijl wil maken. Immers, iedere kleur verf is te verkrijgen in een verfzaak. En met een pot krijtverf kun je ook iedere kast en tafel schilderen zonder dat je hoeft te schuren (werk het geverfde meubelstuk wél af met een blanke wax tegen het krassen en beschadigen!). Bij iedere andere verfsoort moet je het meubelstuk wél schuren! Krijtverf bevat enorm veel hechtmiddel, dus dát is de reden dat schuren niet nodig is. Bedenk alleen wel: alle waarde naar z’n geld. Hoe goedkoper de krijtverf, hoe minder hechtmiddel en bindmiddelen, én dus minder krasvast.

Hou rekening met andere ruimtes

Wanneer je een kleur gaat uitzoeken, kijk dan eerst of je nog rekening wilt houden met een keuken die mogelijk zichtbaar is vanuit de woonkamer. Veel keukens bevinden zich tegenwoordig aan de voorkant van een huis, met daaraan vast de woonkamer. Oftewel, de woonkamer loopt door tot in de keuken. Is de keuken een bepaalde kleur? En blijft die keuken ook die kleur (ook keukens kun je redelijk eenvoudig schilderen!)? Kies dan in de kamer voor een kleur die goed past bij de keuken. Wanneer de keuken niet zichtbaar is vanuit de woonkamer, dan ben je helemaal vrij om te kiezen wat je zou willen.

Welke stijl wil je in de woonkamer?

Nu is het van belang om te gaan bedenken welke stijl je in de woonkamer zou willen. Bij een gezellige, warme, landelijke woonstijl passen geen knalkleuren, of hele aparte kleuren… Kies dus in een landelijk interieur een mooie, zachte naturel teint. Kleuren in de natuur word je nooit zat. Je denkt nooit wanneer je aan het strand loopt: wát een saaie kleur heeft dat zand… Terwijl het strand tóch wel een héle grote saaie zandbak is… En dit komt omdat de natuurlijke kleuren, en zachte kleuren eigenlijk nooit vervelen.

Een woonkamer met grijze kleuren op de muren.

Kleur-suggesties voor op de muur in de woonkamer

Wanneer je een kleur voor op de muur zoekt, die je níet snel zat bent, denk dan aan een mooie, zachte zandkleur bijvoorbeeld. Histor heeft bijvoorbeeld de kleur: schelpenzand. Dit is een héle fijne, warme kleur die je werkelijk nóóit zat wordt. Het is een hele zachte grijs met een drupje groen erdoor. Hierdoor is het een hele prettige kleur om naar te kijken. Deze kleur past in de meeste interieurs.

Een andere práchtige, warme kleur zijn de kleuren van Flexa uit de ’turf’ serie. Dit is een zachte taupe-grijs. Het is niet taupe en het is geen grijs, maar het zit er tussenin. De kleur vol turf U12 is ook een kleur die eigenlijk in iedere woonkamer (en elke andere ruimte!) mooi staat. Een kleur die heel iets lichter is, is de kleur iets turf U14 of tussen deze kleuren in, de middenturf U13.

Deze kleuren kunnen ze in iedere bouwmarkt of verfspeciaalzaak voor je mengen in hun eigen basisverf. Wanneer je deze namen en nummers noemt, voeren ze dat in in hun computer die aan de verfmengmachine gekoppeld zit. Hierdoor krijg jij een prachtige muurverf. Eigenlijk zijn deze kleur-suggesties universeel. Mocht je er niet uitkomen welke kleur je wil op de muur van je woonkamer, dan kun je deze kleuren zonder twijfel kiezen. Je interieur wordt er op slag warm en sfeervol van.

Gouden tip voor de beste kleur op de muur van je woonkamer!

Wanneer je een mooie kleur gevonden denkt te hebben, pak er dan een witte kleurstaal bij en hou die naast jouw kleurenstaal. Hoe groter het contrast (donker-licht) hoe donkerder en onrustiger je woonkamer zal worden. Dus een groot contrast, nog net geen zwart-wit, maar wel een behoorlijk groot contrast, zal zorgen dat je kamer donker wordt. Kies daarom voor een licht of middelmatig contrast, zo verminder je stress in je thuisomgeving (ténzij je natuurlijk juist een donkere kamer wil).

Wanneer je een te donkere kleur kiest en je kamer dus ook donker wordt, bedenk dan of je in zo’n ‘donker hol’ wil wonen… Liever een lichtere kleur, zo mogelijk uit dezelfde serie die je uitgezocht hebt, maar dan één of twee tinten lichter. Dus resumerend: hoe gróter het kleurcontrast, hoe onrustiger en donkerder je woonkamer wordt.

Lichtinval op stalenkaartje

Soms lijkt een kleur aardig licht op het stalenkaartje in de bijv. de bouwmarkt of verfwinkel, maar wanneer je er een witte staal naast houdt, of je houdt je staaltje tegen een witte muur, dán zie je pas hóe donker of ligt de kleur is.

Houd je kleurenstaaltje ook altijd rechtop! Wanneer je het staaltje plat neerlegt, valt het (lamp)licht er maximaal op. Hierdoor lijkt de kleur minstens 2 tinten lichter. Wanneer je dan thuis de muurverf op een wand aanbrengt, ziet het er opeens héél anders uit… Wanneer je een stalenkaartje mee naar huis kunt nemen, houd deze dan tegen alle wanden. Door de lichtinval zal iedere wand er anders uit zien. Dit is mooi! Dat voorkomt dat het saai wordt, doordat alles hetzelfde zou zijn.

Dit artikel werd geschreven door Gerdie van Wingerden-Treur van woonblog no34 (www.no34.nl)

SEO specialist | Website

Pieter is extremely fascinated by digital innovation and entrepreneurship. As an SEO specialist and founder of Torseo, he helps international companies build their brands and increase online visibility by implementing sustainable and efficient SEO strategies to grow organic traffic.
He graduated from HoGent University College with a bachelor in Marketing and gained invaluable experience at some leading international Belgian companies such as TVH and Renson. By gaining experience in international b2b and b2c environments, Pieter knows how to deal with regional differences like no other. Moreover, he works very closely with internal stakeholders to achieve the predefined objectives.
Pieter also founded, as a passionate blogger, one of the largest communities for bloggers in Belgium and the Netherlands. Bloggers Benelux counts more than 1000 bloggers and is still growing.

Plaats een reactie