Met deze tips kun je (meer) geld verdienen met je blog

5/5 - (4 stemmen)

Dat je tegenwoordig geld kunt verdienen op internet is geen nieuws meer. Online je inkomen genereren vanuit huis of op welke plek ter wereld dan ook is dus niet meer voor de ‘happy few’. Eigenlijk kan iedereen geld verdienen online, zolang je maar toegang hebt tot het internet en je er een beetje moeite en tijd in steekt.

Veel mensen starten dan ook een blog. Soms omdat ze in de toekomst denken hiermee wat geld kunnen verdienen, maar meestal omdat ze ergens een passie voor hebben en daar graag over willen schrijven. Maar hoe kun je nu het onderste uit de kan halen en zoveel mogelijk geld verdienen met je blog? Ik geef je in dit blog een aantal tips waarmee je je winsten zo veel mogelijk kunt maximaliseren!

Tip 1. Blog over iets waar je gepassioneerd over bent

Om een succesvol blog te hebben waarmee je veel bezoekers trekt, zul je veel tijd en energie in je blog moeten steken. Zeker in het begin wanneer je net gestart bent, moet je gewoon knetterveel schrijven, zodat je wat vulling op de homepagina hebt staan. Veel bloggen over een bepaald onderwerp gaat het beste als je kennis van het onderwerp hebt en daarnaast het super leuk vindt om erover te schrijven.

In het begin zul je waarschijnlijk nog geen omzet maken met je blog, maar jouw gedrevenheid en passie voor het onderwerp zorgen ervoor dat je doorzet en blijft schrijven. Totdat het moment eindelijk daar is: je eerste commissie of sale komt binnen 🎉.

Schrijven over saaie, niet passende onderwerpen zul je niet lang volhouden, zeker niet als er geen omzet tegenover staat. Dus zorg er altijd voor dat je schrijft over dingen die jou inspireren in je echte leven en waar je dus graag over schrijft.

Tip 2. Zet al je Social Media kanalen in

Alhoewel het nog steeds erg belangrijk is om organisch (via Google) gevonden te worden, kun je beter je kansen spreiden door ook op Social Media actief zijn. Dit kun je doen door al je net gepubliceerde blogs meteen te delen met je volgers en vragen om een reactie of een deelactie. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je überhaupt volgers hebt, anders heeft delen maar weinig zin. Je kunt overwegen een tijdje te adverteren op Facebook, Insta of Pinterest. Of verzin een leuke online winactie en verloot een populair cadeau onder iedereen die je gaat volgen en liken.

Heb je eenmaal een goed aantal volgers, ga dan ook met regelmaat de interactie met ze aan. Stel dus vragen aan ze, doe mee aan gesprekken en ga ook in op eventuele negatieve reacties die je krijgt. Gebruik social media dus niet als een ‘dumpplek’ van je nieuwste artikelen, maar zie het echt als een waardevol kanaal om meer loyaliteit met je volgers (of klanten) te krijgen.

Tip 3. Zorg voor een nieuwsbriefbestand

Email-marketing klinkt alsof het uit het jaar 2000 komt en dus niet meer van deze tijd. Daarnaast heeft emailmarketing vaak een negatieve bijklank en denken sommigen zelfs alleen aan spam. Maar e-mailmarketing is nog steeds heel waardevol en kan ervoor zorgen dat je veel meer omzet uit je blog kunt halen. Zeker met marketing automation kun je veel leads genereren en zorgen dat eenmalige bezoekers alsnog na langere tijd een aankoop doen of je op een andere manier geld opleveren. Met geautomatiseerde mail flows benader je prospects heel gericht en worden er vanzelf follow-up mails verzonden, wat veel effectiever is dan alleen een eenmalige nieuwsbrief.

Hoe je gemakkelijk en snel aan nieuwe nieuwsbrief leden komt? Het helpt vaak om eerst wat weg te geven, in ruil voor het e-mailadres. Bijv. een gratis e-book, stappenplan, printable of kalender wat ze ontvangen per e-mail nadat zij zich hebben aangemeld voor jouw nieuwsbrief.

Tip 4. Verkoop advertentieruimte

Als je blog inmiddels (veel) bezoekers heeft, is het zeker de moeite om een account aan te maken bij Google AdSense waarmee je advertentieruimte verkoopt aan Google. Het fijne aan AdSense is dat het een soort van passief inkomen is, omdat je geld verdient met alleen het tonen van advertenties op je blog. Natuurlijk is het niet 100% passief, want je moet tenslotte nog wel blogs schrijven. Maar het is sowieso altijd makkelijker dan zelf op zoek gaan naar adverteerders die jou willen betalen voor het tonen van hun reclames.

Op de website van AdSense kun je een grove berekening maken van de jaarlijkse verdiensten die je kunt krijgen. Wat erg opvalt, is dat het een groot verschil is of je een blog hebt over financiële producten of over een minder commerciële categorie als boeken en literatuur. In het eerste segment kun je minimaal €1000 commissie per maand verdienen bij 50.000 bezoekers per maand en in de categorie boeken is dit nog maar €130 bij hetzelfde aantal bezoekers.

Extra tip: let op dat je de gebruiksvriendelijkheid van je blog nog wel in de gaten houdt, want sommige advertenties kunnen best irritant zijn voor de bezoekers 🙂.

Tip 5. Maak en verkoop je eigen digitale producten

Een andere manier om extra geld te verdienen met je blog is om eigen digitale producten te verkopen. Digitale producten zijn bijvoorbeeld online cursussen, e-books, templates of printables. Omdat het maken van deze producten alleen een investering van tijd is en misschien wat marketingkosten, is het erg rendabel. Je hoeft tenslotte niets zelf te produceren en per post te versturen, de winstmarge is daardoor bijna 100%.

Natuurlijk moeten digitale producten uniek en écht van toegevoegde waarde zijn voor je klant. Hiervoor is het nodig dat je goed onderzoek doet naar de markt. Wat biedt de concurrent aan en met welke producten is hij of zij het meest succesvol? Probeer dan nét even een schepje aan kwaliteit er bovenop te gooien.

Tip 6. Gebruik nieuwe social media platforms als Reddit en Quora

Inmiddels worden Facebook, LinkedIn en Instagram de traditionele social mediaplatforms genoemd en zijn nieuwe media als Reddit en Quora sterk aan het groeien waar jij als blogger van kunt profiteren. Bij deze nieuwe platforms gaat het om het stellen van vragen door gebruikers en het beantwoorden ervan door andere gebruikers.

Als blogger kun je jouw autoriteit verhogen door mee te doen aan discussies in o.a. subreddits over het onderwerp waar jouw blog over gaat. Link daarbij naar jouw blogposts voor meer informatie. Naast dat dit extra verkeer naar je website leidt en goed is voor SEO, zet je jezelf ook als expert in jouw vakgebied weg. Ook Google vindt dit steeds meer van belang, dus double win 😄.

Tip 7. Verdien geld met Affiliate marketing

Nog te vaak lees ik blogartikelen met daarin links naar bedrijven of merken zonder dat er gebruik is gemaakt van een affiliate link. Zonde! Affiliate Marketing is enorm breed en vrijwel alle winkels en merken hebben wel een affiliateprogramma. Je moet er alleen wel even naar zoeken.

Heb je een goedlopend blog, meld je dan vooral aan bij gerespecteerde affiliate netwerken als Daisycon, Tradedoubler en Awin. Dikke kans dat het merk of de webwinkel die je benoemt in je blogartikel een affiliateprogramma heeft op één van deze netwerken waarbij je een bepaald percentage aan commissie per sale kunt krijgen. Kun je het affiliateprogramma niet vinden? Wees dan brutaal en benader gewoon de adverteerder met de vraag wat ze je kunnen bieden als jij nieuwe klanten naar ze doorverwijst!